Strona głównaWłaściwości zdrowotneDlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i pożywny sposób na dodanie do diety dodatkowych witamin i minerałów.

Regularne spożywanie może nawet zwiększyć twoje zdrowie i ochronić cię przed niektórymi chorobami. W tym artykule przyjrzymy się wodorostom i ich wielu zaletom zdrowotnym.

- Advertisement -

[toc]

Co to są wodorosty?

Wodorosty to ogólny termin używany do opisu wielu różnych gatunków glonów i roślin morskich.

Mogą rosnąć w różnych wodach, w tym w morzu, jeziorach i rzekach. Glony z morza są na ogół jadalne, podczas gdy odmiany słodkowodne wydają się toksyczne.

Jadalne wodorosty są klasyfikowane według kolorów. Najczęściej spożywanymi typami są czerwony, zielony, niebiesko-zielony i brązowy.

Mogą również radykalnie zmieniać rozmiary. Fitoplankton może być mikroskopijny, podczas gdy kelp może dorastać do 65 metrów długości, zakorzeniony w dnie oceanu.

Wodorosty morskie odgrywają istotną rolę w życiu morskim i są głównym źródłem pożywienia dla różnych stworzeń w oceanie.

Od tysięcy lat są również integralną częścią diety człowieka i są szczególnie popularne w kuchni chińskiej i japońskiej.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Typowe rodzaje wodorostów

Na świecie jest wiele odmian jadalnych wodorostów. Oto kilka najczęstszych:

  • Nori: czerwone algi powszechnie sprzedawane w suszonych arkuszach i używane do sushi.
  • Sałata morska: rodzaj zielonego nori, który wygląda jak liście sałaty. Powszechnie jedzone na surowo w sałatkach lub gotowane w zupach.
  • Kelp: Brązowe glony zazwyczaj suszy się w arkusze i dodaje do potraw podczas gotowania. Może być również stosowany jako bezglutenowa alternatywa dla makaronu.
  • Kombu: rodzaj wodorostów o silnym smaku. Często jest marynowany lub używany do robienia zup.
  • Arame: inny rodzaj wodorostów o łagodnym, słodkim smaku i jędrnej konsystencji. Można go włączyć do różnych potraw, w tym wypieków.
  • Wakame: brązowe algi powszechnie używane do przygotowywania świeżych sałatek z wodorostów. Można go również stosować w gulaszach i zupach.
  • Dulse: Czerwone algi o delikatniejszej, gęstszej konsystencji. Jest stosowany do dodawania smaku do różnych potraw i może być również spożywany w postaci suchej przekąski.
  • Chlorella: Zielone, jadalne algi słodkowodne często sprzedawane jako suplement w postaci sproszkowanej.
  • Agar i karagenina: te galaretowate substancje otrzymane z alg są stosowane jako środki wiążące i zagęszczające na bazie roślin w wielu sprzedawanych na rynku produktach spożywczych.

Spirulina jest często określana jako jadalne, niebiesko-zielone glony słodkowodne i jest sprzedawana w postaci tabletek, płatków lub sproszkowanej postaci.

Spirulina ma jednak inną strukturę niż inne algi i dlatego jest technicznie uważana za rodzaj cyjanobakterii.

To powiedziawszy, ponieważ spirulina jest często kategoryzowana z innymi rodzajami glonów w badaniach naukowych, zostanie omówiona wraz z innymi odmianami w tym artykule.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Zawierają wysokie poziomy składników odżywczych

Wodorosty są bogate w różne minerały i pierwiastki śladowe. W rzeczywistości często zawierają wyższy poziom tych składników odżywczych niż większość innych produktów spożywczych.

Z tego powodu wielu uważa wodorosty za warzywa morza.

Zawartość substancji odżywczych w wodorostach może być różna w zależności od miejsca, w którym rosną. Dlatego różne rodzaje będą zawierać różne ilości składników odżywczych.

Ogólnie 100 gramów wodorostów zapewnia:

  • Kalorie: 45
  • Węglowodany: 10 g
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Magnez: 27-180% RDI
  • Witamina K: 7-80% RDI
  • Mangan: 10-70% RDI
  • Jod: 1-65% RDI
  • Sód: 10-70% wskaźnika RDI
  • Wapń: 15-60% RDI
  • Kwas foliowy: 45-50% RDI
  • Potas: 1-45% wskaźnika RDI
  • Żelazo: 3-20% wskaźnika RDI
  • Miedź: 6-15% wskaźnika RDI
  • Mniejsze ilości innych składników odżywczych: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, C, E, fosfor, witaminy z grupy B i cholina

Suszone glony są bardziej skoncentrowane w składnikach odżywczych. Jedna łyżka stołowa (8 g) jest wystarczająca do zapewnienia większości wymienionych powyżej wartości odżywczych.

Spirulina i chlorella zawierają dwa razy więcej białka na porcję. W przeciwieństwie do innych rodzajów glonów zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane przez ludzkie ciało. To sprawia, że ​​są kompletnymi źródłami białka.

Niektórzy twierdzą, że wodorosty są doskonałym źródłem witaminy B12, witaminy naturalnie występującej w mięsie, drobiu, jajach i nabiału.

Nadal jednak trwa debata nad tym, czy forma witaminy B12 występująca w algach jest aktywna u ludzi.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Wodorosty mogą pomóc w promowaniu funkcji tarczycy

Tarczyca pełni kilka ważnych funkcji w organizmie, w tym w regulacji metabolizmu.

Twoja tarczyca wymaga dobrego spożycia jodu, aby prawidłowo funkcjonować. Na szczęście jod jest łatwo dostępny w większości odmian wodorostów.

Inne źródła jodu to owoce morza, produkty mleczne i sól jodowana.

Brak wystarczającej ilości jodu z diety może prowadzić do niedoczynności tarczycy.

Może to powodować objawy, takie jak niska energia, suchość skóry, mrowienie w dłoniach i stopach, depresja, a nawet przyrost masy ciała. Dodanie wodorostów do twojej diety może pomóc ci spożywać wystarczającą ilość jodu, aby tarczyca mogła funkcjonować optymalnie.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Może poprawić zdrowie serca

Wodorosty zawierają pewne korzystne składniki odżywcze, które mogą pomóc utrzymać zdrowe serce.

Po pierwsze, jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i zawiera długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 , z których obydwa mogą być korzystne dla zdrowia serca.

Ponadto w kilku badaniach na zwierzętach stwierdzono, że siarczanowane polisacharydy (sPS) występujące w wodorostach mogą mieć zdolność obniżania ciśnienia krwi i zapobiegania krzepnięciu krwi.

Mogą również pomóc w obniżeniu poziomów cholesterolu LDL („złego”) i całkowitego cholesterolu.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Mogą stabilizować poziomy cukru we krwi

Dodanie wodorostów do diety może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Naukowcy uważają, że niektóre związki występujące w wodorostach mogą odgrywać korzystną rolę w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi i zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Jednym z nich jest fukoksantyna, przeciwutleniacz, który nadaje brązowym algom charakterystyczny kolor. Uważa się, że związek ten zmniejsza oporność na insulinę i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Ponadto rodzaj błonnika występującego w wodorostach może spowolnić szybkość wchłaniania węglowodanów z posiłku. Może to ułatwić organizmowi ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Wyższa wrażliwość na insulinę jest korzystna, ponieważ pomaga organizmowi lepiej reagować na insulinę i lepiej regulować poziom cukru we krwi.

Ogólnie rzecz biorąc wodorosty mogą być korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi, ale optymalne poziomy dawkowania pozostają niejasne. Konieczne są również dalsze badania w celu zbadania wpływu odmian surowych i sproszkowanych.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Wodorosty mogą pomóc Ci schudnąć

Regularne spożywanie wodorostów może pomóc w pozbyciu się niechcianych kilogramów.

Naukowcy są przekonani, że może to wynikać częściowo ze zdolności wodorostów do wpływania na poziom leptyny regulującej wagę. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika może to pomóc zmniejszyć głód i zwiększyć poczucie pełni.

Ponadto fucoidan, rodzaj sPS występujący w wodorostach może zwiększać rozpad tłuszczu i zapobiegać jego powstawaniu.

Badania na otyłych uczestnikach wskazują, że ci, którym podano suplement wodorostów przez 12-16 tygodni stracili około 1,6 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali wodorostów.

Dlatego przekąski z wodorostów mogą pomóc w zwiększeniu utraty wagi, zapewniając satysfakcjonującą alternatywę dla bogatszych w kalorie opcji przekąsek.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Wodorosty mogą wzmacniać układ odpornościowy

Wodorosty mogą również pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami infekcji. Jest tak, ponieważ zawierają związki roślinne pochodzenia morskiego, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające, antyalergiczne i chroniące przed chorobami.

Badania pokazują, że związki te mogą zwalczać wirusy, takie jak opryszczka i HIV blokując ich wejście do komórek.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Mogą poprawić stan zdrowia jelit

Wodorosty mogą pomóc w poprawie zdrowia jelit na różne sposoby. Po pierwsze są bogate w błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom i zapewnia lepsze trawienie.

Zawierają również agary, karageny i fucoidany, które są uważane za probiotyki.

Probiotyki są rodzajem niestrawnego błonnika, który odżywia korzystne bakterie w jelitach. Im więcej dobrych bakterii masz w jelicie, tym mniej miejsca na szkodliwe bakterie.

W związku z tym badania na zwierzętach pokazują, że przyjmowanie suplementów z wodorostów może poprawiać ilość zdrowych bakterii i zmniejszać ilość szkodliwych bakterii w jelicie skuteczniej niż inne rodzaje probiotyków.

Naukowcy uważają również, że probiotyki występujące w wodorostach mogą mieć pewne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Obecność wodorostów w diecie może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.

Na przykład naukowcy uważają, że wodorosty mogą pomóc w obniżeniu poziomu estrogenu, potencjalnie zmniejszając ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.

Rozpuszczalny błonnik znaleziony w wodorostach może również pomóc w ochronie przed rozwojem raka okrężnicy.

Co więcej, niektóre badania sugerują, że klasa związków występujących w odmianach brązowych, takich jak kelp, wakame i kombu może pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

To powiedziawszy, bardzo niewiele badań na ludziach badało bezpośredni wpływ wodorostów morskich u pacjentów chorych na raka. Bardzo wysokie spożycie może również zwiększać ryzyko niektórych nowotworów, szczególnie raka tarczycy.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Inne potencjalne korzyści

Wodorosty mogą również zapewniać ochronę przed:

  • Zespół metaboliczny: Potencjalna zdolność wodorostów do obniżania masy ciała i obniżania ciśnienia krwi, stężenia cukru we krwi i cholesterolu może zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
  • Uszkodzenie skóry: Związki zawarte w wodorostach mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniem przez promienie UVB od słońca. Mogą również pomóc w zapobieganiu zmarszczkom, plamom słonecznym i przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Choroby kości i stany zapalne: Przeciwutleniacz i działanie przeciwzapalne wodorostów mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów i osteoporozy.
  • [su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Czy jedzenie wodorostów jest bezpieczne?

Spożywanie świeżych wodorostów jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Jednak spożywanie ich w dużych ilościach może powodować pewne skutki uboczne.

Mogą zawierać wysokie poziomy ciężkich metali

W zależności od tego, gdzie są uprawiane niektóre odmiany wodorostów mogą zawierać wysoki poziom rtęci, kadmu, ołowiu i arsenu.

Wysokie spożycie może zakłócać pracę nerek i rozcieńczalników krwi

Niektóre odmiany wodorostów mogą zawierać wysokie poziomy sodu i potasu, które mogą być szkodliwe dla osób cierpiących na chorobę nerek.

Wodorosty zawierają również witaminę K, która może zakłócać leki rozrzedzające krew. Osoby przyjmujące preparaty rozrzedzające krew powinny porozmawiać z lekarzem przez włączeniem wodorostów do diety.

Jod i zakłócone działanie tarczycy

Podczas, gdy jod jest niezbędny do prawidłowej czynności tarczycy, za dużo jodu może być szkodliwe.

Kelp, dulse i kombu to rodzaje wodorostów o tendencji do zawierania bardzo wysokich poziomów jodu. Na przykład 25 gram świeżego kombu może zawierać prawie 22 razy więcej jodu niż bezpieczny dzienny limit.

Dlatego te odmiany nie powinny być spożywane zbyt często ani w dużych ilościach.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Gdzie szukać wodorostów i jak je jeść

Wodorosty morskie można kupować świeże lub suszone w większości azjatyckich supermarketów. Nori, typ zwykle używany do sushi może być również dostępny w zwykłych sklepach spożywczych.

Oprócz ich zastosowania do sushi, można również z powodzeniem stosować arkusze nori do zastąpienia placka tortilli. Suszone nori lub dulse to smaczne przekąski.

Spirulina i chlorella mogą być włączone do koktajli, podczas gdy wodorosty mogą być stosowane zamiast soli, aby dodać aromat do niemal wszystkiego.

Wiele rodzajów wodorostów można również włączyć do ciepłych dań, w tym zup, gulaszy i wypieków.


Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...