Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody
Średnia 5 (100%) 1 głosy(ów)

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i pożywny sposób na dodanie do diety dodatkowych witamin i minerałów.

wodorosty

Regularne spożywanie może nawet zwiększyć twoje zdrowie i ochronić cię przed niektórymi chorobami. W tym artykule przyjrzymy się wodorostom i ich wielu zaletom zdrowotnym.

Co to są wodorosty?

Wodorosty to ogólny termin używany do opisu wielu różnych gatunków glonów i roślin morskich.

Mogą rosnąć w różnych wodach, w tym w morzu, jeziorach i rzekach. Glony z morza są na ogół jadalne, podczas gdy odmiany słodkowodne wydają się toksyczne.

Jadalne wodorosty są klasyfikowane według kolorów. Najczęściej spożywanymi typami są czerwony, zielony, niebiesko-zielony i brązowy.

Mogą również radykalnie zmieniać rozmiary. Fitoplankton może być mikroskopijny, podczas gdy kelp może dorastać do 65 metrów długości, zakorzeniony w dnie oceanu.

Wodorosty morskie odgrywają istotną rolę w życiu morskim i są głównym źródłem pożywienia dla różnych stworzeń w oceanie.



Od tysięcy lat są również integralną częścią diety człowieka i są szczególnie popularne w kuchni chińskiej i japońskiej.

Typowe rodzaje wodorostów

Na świecie jest wiele odmian jadalnych wodorostów. Oto kilka najczęstszych:

  • Nori: czerwone algi powszechnie sprzedawane w suszonych arkuszach i używane do sushi.
  • Sałata morska: rodzaj zielonego nori, który wygląda jak liście sałaty. Powszechnie jedzone na surowo w sałatkach lub gotowane w zupach.
  • Kelp: Brązowe glony zazwyczaj suszy się w arkusze i dodaje do potraw podczas gotowania. Może być również stosowany jako bezglutenowa alternatywa dla makaronu.
  • Kombu: rodzaj wodorostów o silnym smaku. Często jest marynowany lub używany do robienia zup.
  • Arame: inny rodzaj wodorostów o łagodnym, słodkim smaku i jędrnej konsystencji. Można go włączyć do różnych potraw, w tym wypieków.
  • Wakame: brązowe algi powszechnie używane do przygotowywania świeżych sałatek z wodorostów. Można go również stosować w gulaszach i zupach.
  • Dulse: Czerwone algi o delikatniejszej, gęstszej konsystencji. Jest stosowany do dodawania smaku do różnych potraw i może być również spożywany w postaci suchej przekąski.
  • Chlorella: Zielone, jadalne algi słodkowodne często sprzedawane jako suplement w postaci sproszkowanej.
  • Agar i karagenina: te galaretowate substancje otrzymane z alg są stosowane jako środki wiążące i zagęszczające na bazie roślin w wielu sprzedawanych na rynku produktach spożywczych.

Spirulina jest często określana jako jadalne, niebiesko-zielone glony słodkowodne i jest sprzedawana w postaci tabletek, płatków lub sproszkowanej postaci.

Spirulina ma jednak inną strukturę niż inne algi i dlatego jest technicznie uważana za rodzaj cyjanobakterii.

To powiedziawszy, ponieważ spirulina jest często kategoryzowana z innymi rodzajami glonów w badaniach naukowych, zostanie omówiona wraz z innymi odmianami w tym artykule.

Zawierają wysokie poziomy składników odżywczych

Wodorosty są bogate w różne minerały i pierwiastki śladowe. W rzeczywistości często zawierają wyższy poziom tych składników odżywczych niż większość innych produktów spożywczych.

Z tego powodu wielu uważa wodorosty za warzywa morza.

Zawartość substancji odżywczych w wodorostach może być różna w zależności od miejsca, w którym rosną. Dlatego różne rodzaje będą zawierać różne ilości składników odżywczych.



Ogólnie 100 gramów wodorostów zapewnia:

  • Kalorie: 45
  • Węglowodany: 10 g
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Magnez: 27-180% RDI
  • Witamina K: 7-80% RDI
  • Mangan: 10-70% RDI
  • Jod: 1-65% RDI
  • Sód: 10-70% wskaźnika RDI
  • Wapń: 15-60% RDI
  • Kwas foliowy: 45-50% RDI
  • Potas: 1-45% wskaźnika RDI
  • Żelazo: 3-20% wskaźnika RDI
  • Miedź: 6-15% wskaźnika RDI
  • Mniejsze ilości innych składników odżywczych: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, C, E, fosfor, witaminy z grupy B i cholina

Suszone glony są bardziej skoncentrowane w składnikach odżywczych. Jedna łyżka stołowa (8 g) jest wystarczająca do zapewnienia większości wymienionych powyżej wartości odżywczych.

Spirulina i chlorella zawierają dwa razy więcej białka na porcję. W przeciwieństwie do innych rodzajów glonów zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane przez ludzkie ciało. To sprawia, że ​​są kompletnymi źródłami białka.

Niektórzy twierdzą, że wodorosty są doskonałym źródłem witaminy B12, witaminy naturalnie występującej w mięsie, drobiu, jajach i nabiału.

Nadal jednak trwa debata nad tym, czy forma witaminy B12 występująca w algach jest aktywna u ludzi.

Wodorosty mogą pomóc w promowaniu funkcji tarczycy

Tarczyca pełni kilka ważnych funkcji w organizmie, w tym w regulacji metabolizmu.

Twoja tarczyca wymaga dobrego spożycia jodu, aby prawidłowo funkcjonować. Na szczęście jod jest łatwo dostępny w większości odmian wodorostów.

Inne źródła jodu to owoce morza, produkty mleczne i sól jodowana.

Brak wystarczającej ilości jodu z diety może prowadzić do niedoczynności tarczycy.



Może to powodować objawy, takie jak niska energia, suchość skóry, mrowienie w dłoniach i stopach, depresja, a nawet przyrost masy ciała. Dodanie wodorostów do twojej diety może pomóc ci spożywać wystarczającą ilość jodu, aby tarczyca mogła funkcjonować optymalnie.

Może poprawić zdrowie serca

Wodorosty zawierają pewne korzystne składniki odżywcze, które mogą pomóc utrzymać zdrowe serce.

Po pierwsze, jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i zawiera długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 , z których obydwa mogą być korzystne dla zdrowia serca.

Ponadto w kilku badaniach na zwierzętach stwierdzono, że siarczanowane polisacharydy (sPS) występujące w wodorostach mogą mieć zdolność obniżania ciśnienia krwi i zapobiegania krzepnięciu krwi.

Mogą również pomóc w obniżeniu poziomów cholesterolu LDL („złego”) i całkowitego cholesterolu.

Mogą stabilizować poziomy cukru we krwi

Dodanie wodorostów do diety może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Naukowcy uważają, że niektóre związki występujące w wodorostach mogą odgrywać korzystną rolę w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi i zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Jednym z nich jest fukoksantyna, przeciwutleniacz, który nadaje brązowym algom charakterystyczny kolor. Uważa się, że związek ten zmniejsza oporność na insulinę i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Ponadto rodzaj błonnika występującego w wodorostach może spowolnić szybkość wchłaniania węglowodanów z posiłku. Może to ułatwić organizmowi ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Wyższa wrażliwość na insulinę jest korzystna, ponieważ pomaga organizmowi lepiej reagować na insulinę i lepiej regulować poziom cukru we krwi.

Ogólnie rzecz biorąc wodorosty mogą być korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi, ale optymalne poziomy dawkowania pozostają niejasne. Konieczne są również dalsze badania w celu zbadania wpływu odmian surowych i sproszkowanych.

Wodorosty mogą pomóc Ci schudnąć

Regularne spożywanie wodorostów może pomóc w pozbyciu się niechcianych kilogramów.

Naukowcy są przekonani, że może to wynikać częściowo ze zdolności wodorostów do wpływania na poziom leptyny regulującej wagę. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika może to pomóc zmniejszyć głód i zwiększyć poczucie pełni.

Ponadto fucoidan, rodzaj sPS występujący w wodorostach może zwiększać rozpad tłuszczu i zapobiegać jego powstawaniu.

Badania na otyłych uczestnikach wskazują, że ci, którym podano suplement wodorostów przez 12-16 tygodni stracili około 1,6 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali wodorostów.

Dlatego przekąski z wodorostów mogą pomóc w zwiększeniu utraty wagi, zapewniając satysfakcjonującą alternatywę dla bogatszych w kalorie opcji przekąsek.

Wodorosty mogą wzmacniać układ odpornościowy

Wodorosty mogą również pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami infekcji. Jest tak, ponieważ zawierają związki roślinne pochodzenia morskiego, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające, antyalergiczne i chroniące przed chorobami.

Badania pokazują, że związki te mogą zwalczać wirusy, takie jak opryszczka i HIV blokując ich wejście do komórek.

Mogą poprawić stan zdrowia jelit

Wodorosty mogą pomóc w poprawie zdrowia jelit na różne sposoby. Po pierwsze są bogate w błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom i zapewnia lepsze trawienie.

Zawierają również agary, karageny i fucoidany, które są uważane za probiotyki.

Probiotyki są rodzajem niestrawnego błonnika, który odżywia korzystne bakterie w jelitach. Im więcej dobrych bakterii masz w jelicie, tym mniej miejsca na szkodliwe bakterie.

W związku z tym badania na zwierzętach pokazują, że przyjmowanie suplementów z wodorostów może poprawiać ilość zdrowych bakterii i zmniejszać ilość szkodliwych bakterii w jelicie skuteczniej niż inne rodzaje probiotyków.

Naukowcy uważają również, że probiotyki występujące w wodorostach mogą mieć pewne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Obecność wodorostów w diecie może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.

Na przykład naukowcy uważają, że wodorosty mogą pomóc w obniżeniu poziomu estrogenu, potencjalnie zmniejszając ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.

Rozpuszczalny błonnik znaleziony w wodorostach może również pomóc w ochronie przed rozwojem raka okrężnicy.

Co więcej, niektóre badania sugerują, że klasa związków występujących w odmianach brązowych, takich jak kelp, wakame i kombu może pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

To powiedziawszy, bardzo niewiele badań na ludziach badało bezpośredni wpływ wodorostów morskich u pacjentów chorych na raka. Bardzo wysokie spożycie może również zwiększać ryzyko niektórych nowotworów, szczególnie raka tarczycy.

Inne potencjalne korzyści

Wodorosty mogą również zapewniać ochronę przed:

  • Zespół metaboliczny: Potencjalna zdolność wodorostów do obniżania masy ciała i obniżania ciśnienia krwi, stężenia cukru we krwi i cholesterolu może zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
  • Uszkodzenie skóry: Związki zawarte w wodorostach mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniem przez promienie UVB od słońca. Mogą również pomóc w zapobieganiu zmarszczkom, plamom słonecznym i przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Choroby kości i stany zapalne: Przeciwutleniacz i działanie przeciwzapalne wodorostów mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów i osteoporozy.

Czy jedzenie wodorostów jest bezpieczne?

Spożywanie świeżych wodorostów jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Jednak spożywanie ich w dużych ilościach może powodować pewne skutki uboczne.

Mogą zawierać wysokie poziomy ciężkich metali

W zależności od tego, gdzie są uprawiane niektóre odmiany wodorostów mogą zawierać wysoki poziom rtęci, kadmu, ołowiu i arsenu.

Wysokie spożycie może zakłócać pracę nerek i rozcieńczalników krwi

Niektóre odmiany wodorostów mogą zawierać wysokie poziomy sodu i potasu, które mogą być szkodliwe dla osób cierpiących na chorobę nerek.

Wodorosty zawierają również witaminę K, która może zakłócać leki rozrzedzające krew. Osoby przyjmujące preparaty rozrzedzające krew powinny porozmawiać z lekarzem przez włączeniem wodorostów do diety.

Jod i zakłócone działanie tarczycy

Podczas, gdy jod jest niezbędny do prawidłowej czynności tarczycy, za dużo jodu może być szkodliwe.

Kelp, dulse i kombu to rodzaje wodorostów o tendencji do zawierania bardzo wysokich poziomów jodu. Na przykład 25 gram świeżego kombu może zawierać prawie 22 razy więcej jodu niż bezpieczny dzienny limit.

Dlatego te odmiany nie powinny być spożywane zbyt często ani w dużych ilościach.

Gdzie szukać wodorostów i jak je jeść

Wodorosty morskie można kupować świeże lub suszone w większości azjatyckich supermarketów. Nori, typ zwykle używany do sushi może być również dostępny w zwykłych sklepach spożywczych.

Oprócz ich zastosowania do sushi, można również z powodzeniem stosować arkusze nori do zastąpienia placka tortilli. Suszone nori lub dulse to smaczne przekąski.

Spirulina i chlorella mogą być włączone do koktajli, podczas gdy wodorosty mogą być stosowane zamiast soli, aby dodać aromat do niemal wszystkiego.

Wiele rodzajów wodorostów można również włączyć do ciepłych dań, w tym zup, gulaszy i wypieków.

Zobacz także: