Strona głównaWłaściwości zdrowotneŻeń-szeń - 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od tego, jak długo jest uprawiana: świeża, biała lub czerwona.

Świeży żeń-szeń jest zbierany przed upływem 4 lat, podczas gdy biały jest zbierany w wieku 4-6 lat, a czerwony jest zbierany po 6 lub więcej latach.

- Advertisement -

Istnieje wiele rodzajów tego zioła, ale najbardziej popularne jest żeń-szeń amerykański ( Panax quinquefolius ) i żeń-szeń azjatycki.

Żeń-szeń amerykański i azjatycki różnią się stężeniem związków aktywnych i wpływem na organizm. Uważa się, że amerykański działa jako środek relaksujący, podczas gdy odmiana azjatycka ma działanie pobudzające.

Żeń-szeń zawiera dwa znaczące związki: ginsenozydy i gintoninę. Związki te uzupełniają się nawzajem, aby zapewnić korzyści zdrowotne.

Oto 8 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych żeń-szenia.

1. Silny przeciwutleniacz, który może zmniejszyć stan zapalny

Żeń-szeń ma korzystne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Niektóre badania z użyciem probówek wykazały, że ekstrakty z żeń-szenia mogą hamować stan zapalny i zwiększać zdolność antyoksydacyjną w komórkach.

Na przykład w jednym badaniu z użyciem probówki stwierdzono, że ekstrakt z czerwonego żeń-szenia koreańskiego zmniejsza stan zapalny, a zwiększona aktywność przeciwutleniająca działa na komórki skóry u osób cierpiących na egzemę.

W większym badaniu obserwowano 71 kobiet po menopauzie, które przyjmowały 3 g czerwonego żeń-szenia codziennie przez 12 tygodni. Następnie zmierzono aktywność antyoksydacyjną i markery stresu oksydacyjnego.

Naukowcy doszli do wniosku, że czerwony żeń-szeń może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego poprzez zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych

2. Zwiekszenie funkcji mózgu

Żeń-szeń może pomóc w poprawie funkcji mózgu, takich jak pamięć, zachowanie i nastrój.

Niektóre badania z użyciem probówek i badań na zwierzętach pokazują, że składniki żeń-szenia, takie jak ginsenozydy i związek K mogą chronić mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.


Jest możliwe, że żeń-szeń wspomaga wychwyt cukru we krwi przez komórki, co może zwiększyć wydajność i zmniejszyć zmęczenie psychiczne.

3. Żeń szeń na potencje

Badania wykazały, że żeń-szeń może być użyteczną alternatywą w leczeniu zaburzeń erekcji u mężczyzn.

Wydaje się, że związki w nim zawarte mogą chronić przed stresem oksydacyjnym w naczyniach krwionośnych i tkankach prącia i pomóc przywrócić normalne funkcjonowanie.

Dodatkowo badania wykazały, że żeń-szeń może promować produkcję tlenku azotu, związku, który poprawia rozluźnienie mięśni w penisie i zwiększa krążenie krwi.

Jedno z badań wykazało, że mężczyźni leczeni koreańskim czerwonym żeń-szeniem wykazywali 60% poprawę w zakresie objawów zaburzeń erekcji, w porównaniu z 30% poprawą uzyskaną dzięki zastosowaniu leku stosowanego w leczeniu zaburzeń erekcji.

Co więcej, inne badanie wykazało, że 86 mężczyzn z zaburzeniami erekcji znacznie poprawiło funkcje erekcyjne i ogólne zadowolenie po zażyciu 1000 mg wyciągu z żeń-szenia przez 8 tygodni.

4. Może wzmocnić układ odpornościowy

Żeń-szeń może wzmocnić układ odpornościowy. W jednym badaniu oceniano wpływ ekstraktu z czerwonego żeń szenia na markery układu odpornościowego u osób z zaawansowanym rakiem żołądka poddawanych chemioterapii pooperacyjnej.



Po trzech miesiącach ci, którzy przyjmowali czerwony ekstrakt z żeń-szenia mieli lepsze markery układu odpornościowego.

Wydaje się, że ekstrakt z żeń-szenia może również wzmocnić efekt szczepień przeciwko chorobom, takim jak grypa.

5. Potencjalne korzyści w walce z rakiem

Żeń-szeń może być pomocny w zmniejszaniu ryzyka niektórych nowotworów. Wykazano, że ginsenozydy w tym zielu pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapewniają ochronę antyoksydacyjną.

Cykl komórkowy to proces, w którym komórki normalnie rosną i dzielą się. Ginsenozydy mogłyby skorzystać na tym cyklu, zapobiegając nieprawidłowej produkcji komórek i wzrostowi.

Przegląd kilku badań wykazał, że osoby przyjmujące żeń-szeń mogą mieć o 16% niższe ryzyko zachorowania na raka.

Żeń-szeń może również pomóc w poprawie zdrowia pacjentów poddawanych chemioterapii, zmniejszyć działania niepożądane i nasilić działanie niektórych leków stosowanych w leczeniu.

6. Może zwalczać zmęczenie i zwiększać poziomy energii

Wykazano, że żeń-szeń pomaga walczyć ze zmęczeniem i promować energię.

Różne badania na zwierzętach połączyły niektóre składniki żeńszenia, takie jak polisacharydy i oligopeptydy z niższym stresem oksydacyjnym i wyższą produkcją energii w komórkach, co może pomóc w walce ze zmęczeniem.

Ponadto przegląd ponad 155 badań sugerował, że suplementy z żeń-szeniem mogą nie tylko pomóc w zmniejszeniu zmęczenia, ale także zwiększyć aktywność fizyczną.

7. Poziom cukru we krwi

Żeń-szeń wydaje się być korzystny w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i bez niej.

Wykazano, że żeń-szeń amerykański i azjatycki poprawiają funkcję komórek trzustki, pobudzają produkcję insuliny i zwiększają wchłanianie cukru we krwi w tkankach.

Wydaje się, że sfermentowany czerwony żeń-szeń może być jeszcze skuteczniejszy w kontroli poziomu cukru we krwi. Sfermentowany żeń-szeń jest wytwarzany przy pomocy żywych bakterii, które przekształcają ginsenozydy w łatwiej absorbowaną i silną formę.

8. Łatwo dodać go do diety

Korzeń żeń-szenia można spożywać na wiele sposobów. Można go spożywać na surowo lub jako duszony w wodzie do przygotowania herbaty. Aby to zrobić, wystarczy dodać gorącą wodę do świeżo pokrojonego żeń-szenia i pozostawić na kilka minut.

Można go dodać do różnych przepisów, takich jak zupy. Ekstrakt można znaleźć w postaci proszku, tabletki, kapsułki i oleju.

To, ile należy podjąć zależy od stanu, który chcesz poprawić. Ogólnie sugeruje się dzienne dawki 1-2 gramów surowego korzenia żeń-szenia lub 200-400 mg ekstraktu. Najlepiej zacząć od mniejszych dawek i zwiększać z czasem.

Poszukaj standardowego ekstraktu z żeń-szenia zawierającego 2-3% wszystkich ginsenozydów i spożywaj go przed posiłkami, aby zwiększyć wchłanianie i uzyskać pełne korzyści.

Żeń szeń skutki uboczne

Według badań wydaje się być bezpieczny i nie powinien powodować żadnych poważnych działań niepożądanych.

Jednak osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny ściśle monitorować poziom cukru we krwi podczas stosowania żeń-szenia, aby zapewnić, że poziomy te nie będą zbyt niskie.

Dodatkowo może zmniejszać skuteczność leków przeciwzakrzepowych. Z tych powodów należy porozmawiać z lekarzem przed przyjmowaniem go.

Należy pamiętać, że ze względu na brak badań dotyczących bezpieczeństwa, nie jest zalecany dla dzieci lub kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

Wreszcie, istnieją dowody sugerujące, że przedłużone stosowanie żeń-szenia może zmniejszyć jego efektywność w organizmie.

Aby zmaksymalizować korzyści, powinieneś zażywać w 2-3-tygodniowych cyklach z przerwą tygodniową lub dwutygodniową.

Żeń-szeń podsumowanie

Żeń-szeń jest suplementem ziołowym stosowanym od wieków w medycynie chińskiej.

Jest powszechnie znany ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może również pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi i przynosi korzyści w przypadku niektórych nowotworów.

Co więcej może wzmocnić układ odpornościowy, poprawić funkcje mózgu, zwalczyć zmęczenie i poprawić objawy zaburzeń erekcji.

Żeń-szeń może być spożywany na surowo lub lekko parzony. Można go łatwo dodać do diety za pomocą ekstraktu, kapsułki lub proszku.

Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić pewien stan, czy po prostu polepszyć swoje zdrowie jest zdecydowanie warty spróbowania.


Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...