Strona głównaWłaściwości zdrowotneZobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych.

Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia ryzyka ataków serca, poprawy przepływu krwi do serca i utrzymania tętnic wolnych od złogów tłuszczu.

Ma duże ilości witaminy C, a także witaminy B5 (kwas pantotenowy), naturalnych fenoli, potasu, witaminy A, witaminy E i kwasu foliowego.  Ponadto ma wysoki poziom przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają starzenie się komórek.

Do użyku granatu należą nasiona, kwiaty, skórka itp., jednak najczęściej zalecany jest sok z granatu, co pozwala na łatwy dostęp do jego właściwości.

Granat i tętnice

Niedawne badania wykazały, że granat może  zapobiegać, a nawet odwracać główną przyczynę zgonu na skutek ataków serca,  czyli ciągłego stwardnienia tętnic wieńcowych z powodu nagromadzenia złogów tłuszczu, stanu znanego jako miażdżyca.

Aterioskleroza może być spowodowana  nadciśnieniem,  stresem oksydacyjnym, a zwłaszcza  cholesterolem, a granat bezpośrednio zwalcza te trzy zaburzenia równowagi.

Udowodniono, że sok z granatów zmniejszył miażdżycę u 25% pacjentów  biorących udział w badaniu.

Jakie są inne właściwości?

  • Zmniejsza rozwój zaćmy
  • Wspomaga leczenie cukrzycy
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Wzmacnia kości i mięśnie
  • Łagodzi stres
  • Pomaga zmniejszyć „zły” poziom cholesterolu
  • Nieznacznie zmniejsza napięcie tętnicze
  • Pomaga zapobiegać różnym rodzajom raka, szczególnie prostaty
  • Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w żołądku

  • Pomaga zapobiegać uszkodzeniu chrząstki
  • Jego właściwości ściągające pomagają zapobiegać biegunce  (ludzie z zaparciami nie powinni nadużywać soku z granatów),
  • Zmniejsza osad nazębny i działa antybakteryjnie. W Indiach używają białych, gorzkich części granatu jako składników naturalnych past do zębów
  • Chroni skórę przed promieniami ultrafioletowymi (gdy jest stosowany miejscowo)

Jak go spożywać?

Możemy jeść go w postaci naturalnej jako owoc najlepiej przed posiłkami.  Wiele osób nie je go z powodu trudności z ekstrakcją nasion. Wystarczy przeciąć go na pół i pukać łyżką w skórkę.

Możemy również zrobić sok z nasion.  Obecnie wielu sprzedawców zielarstwa i zdrowej żywności wprowadza go na rynek. I niezależnie od tego, czy sami go przygotujemy, czy kupimy, ważne jest, aby unikać rafinowanego cukru.

Zamiast tego możemy go osłodzić odrobiną stewii lub miodu. Sok pozostawia ostre wrażenie na języku dzięki garbnikom posiadającym właściwości astrigentne. Możemy również wymieszać ten sok z sokiem z jabłek, pomarańczy, marchwi, imbiru itp., aby cieszyć się jego wieloma właściwościami.

Możemy również uzyskać  ekstrakt z łupin, który ma silny potencjał antyoksydacyjny i ma jeszcze większy wpływ na cholesterol niż pulpa owocowa.

Olej z nasion granatu pomaga nam osiągnąć głębokie efekty w naszym ciele i wykorzystać jego właściwości przeciwzapalne.

Ponadto olej ten może być stosowany miejscowo w celu poprawy stanu naszej skóry, dzięki zdolności antyoksydacyjnych, w celu zapobiegania zmarszczkom i regeneracji skóry oraz spowalnianiu jej starzenia się. Pomaga również złagodzić podrażnioną skórę lub ukąszenie.

Zobacz Też: