Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych.

Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia ryzyka ataków serca, poprawy przepływu krwi do serca i utrzymania tętnic wolnych od złogów tłuszczu.

Ma duże ilości witaminy C, a także witaminy B5 (kwas pantotenowy), naturalnych fenoli, potasu, witaminy A, witaminy E i kwasu foliowego.  Ponadto ma wysoki poziom przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają starzenie się komórek.


Do użyku granatu należą nasiona, kwiaty, skórka itp., jednak najczęściej zalecany jest sok z granatu, co pozwala na łatwy dostęp do jego właściwości.

Granat i tętnice

Niedawne badania wykazały, że granat może  zapobiegać, a nawet odwracać główną przyczynę zgonu na skutek ataków serca,  czyli ciągłego stwardnienia tętnic wieńcowych z powodu nagromadzenia złogów tłuszczu, stanu znanego jako miażdżyca.



Aterioskleroza może być spowodowana  nadciśnieniem,  stresem oksydacyjnym, a zwłaszcza  cholesterolem, a granat bezpośrednio zwalcza te trzy zaburzenia równowagi.

Udowodniono, że sok z granatów zmniejszył miażdżycę u 25% pacjentów  biorących udział w badaniu.

Czytaj także:  Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Jakie są inne właściwości?





  • Zmniejsza rozwój zaćmy
  • Wspomaga leczenie cukrzycy
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Wzmacnia kości i mięśnie
  • Łagodzi stres
  • Pomaga zmniejszyć „zły” poziom cholesterolu
  • Nieznacznie zmniejsza napięcie tętnicze
  • Pomaga zapobiegać różnym rodzajom raka, szczególnie prostaty
  • Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w żołądku
  • Pomaga zapobiegać uszkodzeniu chrząstki
  • Jego właściwości ściągające pomagają zapobiegać biegunce  (ludzie z zaparciami nie powinni nadużywać soku z granatów),
  • Zmniejsza osad nazębny i działa antybakteryjnie. W Indiach używają białych, gorzkich części granatu jako składników naturalnych past do zębów
  • Chroni skórę przed promieniami ultrafioletowymi (gdy jest stosowany miejscowo)

Jak go spożywać?

Możemy jeść go w postaci naturalnej jako owoc najlepiej przed posiłkami.  Wiele osób nie je go z powodu trudności z ekstrakcją nasion. Wystarczy przeciąć go na pół i pukać łyżką w skórkę.


Możemy również zrobić sok z nasion.  Obecnie wielu sprzedawców zielarstwa i zdrowej żywności wprowadza go na rynek. I niezależnie od tego, czy sami go przygotujemy, czy kupimy, ważne jest, aby unikać rafinowanego cukru.

Czytaj także:  Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Zamiast tego możemy go osłodzić odrobiną stewii lub miodu. Sok pozostawia ostre wrażenie na języku dzięki garbnikom posiadającym właściwości astrigentne. Możemy również wymieszać ten sok z sokiem z jabłek, pomarańczy, marchwi, imbiru itp., aby cieszyć się jego wieloma właściwościami.

Możemy również uzyskać  ekstrakt z łupin, który ma silny potencjał antyoksydacyjny i ma jeszcze większy wpływ na cholesterol niż pulpa owocowa.


Olej z nasion granatu pomaga nam osiągnąć głębokie efekty w naszym ciele i wykorzystać jego właściwości przeciwzapalne.

Ponadto olej ten może być stosowany miejscowo w celu poprawy stanu naszej skóry, dzięki zdolności antyoksydacyjnych, w celu zapobiegania zmarszczkom i regeneracji skóry oraz spowalnianiu jej starzenia się. Pomaga również złagodzić podrażnioną skórę lub ukąszenie.


POPULARNE

podobne artykuły