,

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy


Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych.

Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i ponad 60 flawonoidów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. W ten sposób zwalczają choroby, zapewniają odżywianie i zwalczają efekty starzenia.

Większość korzyści zdrowotnych tego owocu cytrusowego przypisano jego wysokiej zawartości witaminy C. Co ciekawe, włoscy naukowcy odkryli, że picie szklanki soku pomarańczowego zapewnia lepsze korzyści ochronne niż tylko biorąc suplementy witaminy C.

Jednak, aby skutecznie używać soku pomarańczowego dla swojego zdrowia, pij go z umiarem. Nadmierne spożycie soku może powodować próchnicę zębów lub ścierać szkliwo ze względu na zawartość cukru i kwasów.

Oto 10 korzyści zdrowotnych pomarańczy.

1. Wzmacniają odporność

Będąc owocem cytrusowym, pomarańcze są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego. Witamina C promuje produkcję białych krwinek, które walczą z wirusami, bakteriami i innymi obcymi najeźdźcami.

Ponadto pomarańcze zawierają mnóstwo polifenoli, które chronią przed infekcjami wirusowymi. Dodatkowo dostarczają witaminę A, kwas foliowy i miedź, wszystkie składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w zwiększaniu odporności.

Zjedz kilka pomarańczy lub wypij szklankę lub dwie soku pomarańczowego codziennie, aby wzmocnić układ odpornościowy.

2. Odmładzają skórę

Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach sprawia, że ​​są doskonałym owocem dla czystej i nieskazitelnej skóry. Ta witamina przeciwutleniająca zwalcza uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu, poprawiając w ten sposób elastyczność skóry i redukując zmarszczki.

Aby czerpać korzyści skórne z tego owocu cytrusowego można jeść pomarańcze, pić sok pomarańczowy, a także nakładać sok pomarańczowy na skórę.

Możesz nawet użyć skórki owoców, aby zrobić maskę. Kwas cytrynowy w peelingach rozjaśnia skórę, a także otwiera zatkane pory.

3. Obniżają poziom cholesterolu

Pomarańcze zawierają pektynę, rozpuszczalne włókno, które wychwytuje cholesterol i eliminuje go z organizmu przed wchłonięciem w krwioobiegu. Ponadto zawierają hesperydynę flawononową o obniżonym poziomie cholesterolu.

W rzeczywistości badania wskazują, że flawanony obecne w soku pomarańczowym obniżają poziom cholesterolu LDL (złego), a także zwiększają stosunek dobrego do złego cholesterolu.

Tak więc włącz pomarańcze, a także świeży sok pomarańczowy do swojej diety, aby zwalczyć problemy z cholesterolem. Picie dwóch szklanek świeżego soku pomarańczowego dziennie również pomoże obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

4. Zdrowe serce

Bogate w przeciwutleniacze, kwas foliowy i potas, pomarańcze są doskonałe dla zdrowia serca. Przeciwutleniacze, szczególnie witamina C obecna w pomarańczach chroni tętnice przed wolnymi rodnikami i zapobiegają utlenianiu cholesterolu.

Ponadto pomarańcze zawierają substancje fitochemiczne, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i wzmacniają naczynia krwionośne, które przenoszą tlen i substancje odżywcze do komórek organizmu.

Kwas foliowy lub witamina B9 przetwarza homocysteinę aminokwasową w organizmie. Wysokie poziomy homocysteiny mogą powodować atak serca, niezależnie od poziomu cholesterolu.

Potas jest kolejnym ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia serca, ponieważ odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu serca i skurczach mięśni. Ponadto badania wykazały, że hesperydy flawonon obecne w owocach i soku wpływają na ochronne działanie naczyniowe.