Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś „słodkiego” jest automatycznie szkodliwe dla organizmu.

Podczas, gdy rafinowane cukry mogą być szkodliwe dla zdrowia, przyroda zapewnia cudownie smaczną różnorodność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach, warzywach i miodzie, które odżywiają organizm i promują dobre zdrowie. Poznaj sześć zalet spożywania miodu.

1. Stymuluje układ odpornościowy

Jedną z głównych zalet zdrowotnych miodu jest to, że jest on naładowany witaminami, minerałami i enzymami, które chronią organizm przed bakteriami i wzmacniają system odpornościowy. Objawy przeziębienia i grypy, takie jak kaszel, ból gardła i zatory,  są nam nie straszne kiedy spożywamy miód.

Aby wzmocnić układ odpornościowy, dodaj 1 lub 2 łyżki miodu do letniej wody każdego dnia. Dla dodatkowego wzmocnienia dodaj trochę świeżego soku z cytryny i szczyptę cynamonu.

2. Może pomóc Ci schudnąć