Zioło to było stosowane jako naturalny lek od niepamiętnych czasów. Odgrywa niezastąpioną rolę w gojeniu ran oraz przeziębieniu i kaszlu. Babka ma te doskonałe właściwości lecznicze.
Najbardziej znana jest babka zwyczajna, która ma długie, smukłe liście, ale jest też mniej znana babka szerokolistna, która ma właściwości lecznicze i jest powszechnie spotykana na trawnikach.
Miho Hatanaka, która pracuje jako dietetyk, zaleca stosowanie babki lancetowatej także na inne dolegliwości.
Babka i jej skutki
Babka posiada wysoką zawartość wapnia, beta-karotenu, witaminy K i C oraz innych związków, które pozytywnie wpływają na gojenie się ran.
Dzięki nim babka może obkurczać ranę i zatamować krwawienie , dodatkowo tłumi stany zapalne i częściowo leczy ranę przed drobnoustrojami.
Może w pewnym stopniu złagodzić ból i swędzenie, dlatego nadaje się również na różne choroby skóry.
Często stosuje się go jako herbatę lub syrop na przeziębienie i kaszel, aby złagodzić odkrztuszanie i rozrzedzenie śluzu.
Dodatkowo babka wzmacnia odporność (wysoka zawartość witaminy C). Dzięki zawartości witaminy A wspomaga widzenie i spowalnia starzenie się siatkówki związane ze starzeniem się.
Wapń, magnez i witamina K pomogą Ci w walce z osteoporozą. To tylko tyle powodów, dla których warto dodać babkę lancetowatą do sałatki.
Przepis na babkę lancetowatą na te i inne problemy
W środkach ludowych, według źródeł historycznych, można znaleźć inne problemy zdrowotne, na które banan może pomóc.
Mniej znane to choroby krwi, bóle menstruacyjne, problemy trawienne, bóle reumatyczne i zatrucie rtęcią.
Babka lancetowata jest właśnie takim panaceum. Przygotuj z niego pyszną herbatę, która pomoże uzdrowić cały organizm.
Czego będziesz potrzebować?
- 2 łyżeczki świeżego korzenia babki lancetowatej, liści i nasion lub 1 łyżeczka suszonej mieszanki babki lancetowatej
- 1 szklanka wrzącej wody.
Procedura przygotowania herbaty:
- Zalać wrzącą wodą mieszaninę babki lancetowatej.
- Przykryj pojemnik i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
- Odcedź herbatę.
- Można dosłodzić łyżeczką miodu.
Dawkowanie:
Pij napar 2-3 razy dziennie, aż objawy ustąpią lub ustąpią. Jeśli w ciągu trzech dni nie nastąpi poprawa lub problem się pogłębi, należy udać się do lekarza i nie polegać na samoleczeniu.