Dereń zawiera ogromną ilość witamin i minerałów. Ze względu na bogactwo potasu, magnezu, żelaza i cynku szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na anemię.
Jednak wykorzystuje się go także w leczeniu wielu innych problemów zdrowotnych , dlatego też nazywany jest czasem królową likierów.
Jak sama nazwa wskazuje, wytwarza się go z owoców derenia lub derenia, krzewów, które również rosną w naszym kraju. Owoce dojrzewają jesienią, więc można zrobić dereń.
Dereń pospolity i dereń medyczny
Dereń jest w Republice Czeskiej chroniony prawnie. Jej owoce są jadalne, często wykorzystywane do produkcji kompotów, dżemów czy syropów.
Posiada bardzo wysoką zawartość witaminy C, dlatego też ludzie najczęściej wykorzystują ją w leczeniu przeziębień. Ma jednak także wiele innych zalet.
Dereń lekarski jest w naszym kraju uprawiany dość wyjątkowo, jest bardzo podobny do derenia pospolitego, laikowi bardzo trudno je rozróżnić.
Jednakże kora derenia złuszcza się i można ją wykorzystać do celów dekoracyjnych, krzew jest na ogół bardziej otwarty i kwitnie około dwa tygodnie wcześniej niż dereń pospolity.
Pochodzi z Chin i Japonii, gdzie jest powszechnie uprawiana w celach leczniczych. Stosowany jest głównie w leczeniu impotencji, przedwczesnego wytrysku, nadmiernej potliwości, nietrzymania moczu i zawrotów głowy.
Jak dereń może Ci pomóc
Biorąc pod uwagę, że w Czechach spotkamy się głównie z naszym krajowym dereniem, my skupimy się na dereniu wytwarzanym z tej odmiany derenia. Jeśli uprawiasz dereń, możesz oczywiście zrobić z niego również nalewkę z derenia.
W smaku lekko kwaśne, przypominające żurawinę. Oprócz wspomnianych już minerałów i witaminy C, zawierają także całkiem sporo manganu, wapnia, fosforu, manganu, miedzi i witaminy A.
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i flawonoidów nalewka spowalnia starzenie się komórek i chroni je przed uszkodzeniami. W pewnym stopniu może także zwalczać niektóre bakterie i wirusy.
Najczęściej stosuje się go w leczeniu:
- problemy trawienne, w tym ostra biegunka
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- zimno
- gorączki
- przewlekłe stany zapalne
- wysokie ciśnienie krwi
- wysoki poziom cukru we krwi
- zaburzenie erekcji
- wyciek moczu
Jak zrobić dereń
Wykonanie syropu/nalewki z derenia jest bardziej czasochłonne, ale zdecydowanie warto. Do jego wykonania potrzebny będzie kilogram owoców derenia, jeden litr alkoholu przeznaczonego do spożycia wewnętrznego (na przykład wódka) i pół kilograma cukru.
Owoce umyj, osusz i rozgnieć lub posiekaj . Umieść je w czystym, zamykanym pojemniku i zalej alkoholem. Zamknij szczelnie pojemnik i odstaw w ciepłe miejsce na trzydzieści dni. Codziennie wstrząsaj zawartością.
Następnie odcedź, zachowaj płyn i posyp owoce derenia cukrem. Odstawiamy na kolejny tydzień, a następnie przecieramy owoce przez sitko. Wyciśnięty sok wymieszać z zarezerwowanym alkoholem, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne trzy tygodnie.
Gdy na dnie pojawi się osad, przecedź nalewkę przez drobne sitko lub gazę i dereń będzie gotowy.
Stosować 20 kropli zmieszanych z wodą lub herbatą 3 razy dziennie. Ze względu na zawartość alkoholu nalewka nie jest odpowiednia dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.