HomeZdrowieKuchenny składnik, który wpływa...

Kuchenny składnik, który wpływa pozytywnie na żylaki

Żylaki to nieprzyjemny problem, który może zaszkodzić nie tylko Twojemu wyglądowi, ale i całemu zdrowiu. Aby je wyleczyć, wystarczy skorzystać z mocy tego wyjątkowego pokarmu.

Żylaki to dość powszechna przypadłość, która dotyka głównie kobiety i chociaż zwykle nie jest poważna, może pogorszyć wygląd i zwiększyć ryzyko powstania zakrzepów krwi.

Pojawiają się najczęściej na kończynach dolnych, pod powierzchnią skóry – można je rozpoznać jako małe, rozszerzone żyłki  w kolorze niebieskim, fioletowym lub czerwonawym i wystające ze skóry.

Jeśli i Ty się z nimi borykasz, nie musisz brać leków ani poddawać się operacji, aby się ich pozbyć. Wyjątkowy naturalny pomocnik może Ci pomóc doskonale w ciągu zaledwie kilku dni. 

Objawy żylaków 

Żylaki najczęściej pojawiają się, gdy zastawki w żyłach nie działają prawidłowo – są to małe płatki, które pomagają skierować przepływ krwi do serca.

Jeśli jednak zastawki zawiodą, krew może zacząć napływać z powrotem do żyły, co może dodatkowo prowadzić do znacznego powiększenia i nieestetycznego zwijania się żyły.

Dlatego do najczęstszych objawów tego problemu zalicza się: 

  • Widoczne zmarszczki lub niebieskie i fioletowe żyły.
  • Ból lub dyskomfort w nogach.
  • Obrzęk stóp i kostek.
  • Swędzenie lub pieczenie w okolicy żylaków.
  • Zmęczenie nóg po długim staniu lub siedzeniu.
Sprawdź to ➡ ➡  Chińska metoda, która pomoże Ci przetrwać udar mózgu

Problem częściej dotyka także kobiety niż mężczyzn, a ryzyko ich wystąpienia wzrasta w zależności od predyspozycji genetycznych, zmian hormonalnych (np. w czasie ciąży), starzenia się, masy ciała, a także braku ruchu.

Jeśli żylaki również Ci dokuczają, możesz łatwo sobie pomóc i ograniczyć ich występowanie.

Bardzo dobrze sprawdziła się na przykład potrawa, którą zapewne każdy z Was ma w domu – pomidory. Ważne jednak, żeby było zielone i najlepiej z gospodarstwa ekologicznego. 

Zielone pomidory kontra żylaki 

Jeśli cierpisz na żylaki, możesz spróbować mocy zielonych pomidorów. Wystarczy pokroić je w plasterki i położyć bezpośrednio na dotkniętym obszarze (większość z nich zwykle znajduje się w okolicach ud lub łydek).

Bardzo ważne jest, aby pomidory były  naprawdę niedojrzałe, bo tylko wtedy naprawdę mogą pomóc  – często na rynku można znaleźć kawałki, które są zielone, ale są już dojrzałe.

Dzieje się tak głównie dzięki temu, że zawierają solaninę, która jest silnym alkaloidem będącym naturalną toksyną występującą w niedojrzałych pomidorach. 

To właśnie ten składnik pomaga w leczeniu żylaków i jest często stosowany w medycynie ludowej do leczenia zewnętrznych chorób skóry – jeśli nie masz zielonych pomidorów, możesz  użyć także niedojrzałych ziemniaków, które również zawierają solaninę.

Sprawdź to ➡ ➡  5 typowych objawów raka jajnika, które wiele osób ignoruje

Po prostu pokrój warzywo, a następnie nałóż je na dotknięty obszar na 2 do 3 minut (ale najpierw oczyść i osusz skórę). Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powtarzaj tę procedurę codziennie przez 10 dni, a jeśli problem nie ustąpi, lepiej skonsultuj się z lekarzem. 

Inne możliwości leczenia 

Jeśli zmagasz się z żylakami, możesz wypróbować także inne wskazówki, które pomogą złagodzić problem. Należą do nich na przykład: 

  • Stosowanie octu jabłkowego : Po prostu namocz wacik w tym produkcie, a następnie nałóż go na żylaki. Powtarzaj tę procedurę 3 razy dziennie przez 4 tygodnie. 
  • Ćwiczenia : Regularne ćwiczenia wzmacniające nogi i rozciągające poprawiają krążenie krwi, co może zmniejszyć widoczność żylaków. Najlepiej pomogą Ci spacery, pływanie lub jazda na rowerze.
  • Unoszenie nóg : Codziennie unoś nogi na 15–30 minut, aby poprawić przepływ krwi w kończynach dolnych.
  • Odżywianie : Włącz do swojej diety produkty bogate w błonnik i przeciwutleniacze, takie jak owoce i warzywa oraz produkty zawierające rutynę (wiśnie, winogrona i pomidory). 

ZOBACZ TAKŻE