Strona głównaZdrowieMarchewka i imbir na grypę, kaszel i oczyszczanie płuc z flegmy: Przepis.

Marchewka i imbir na grypę, kaszel i oczyszczanie płuc z flegmy: Przepis.

Czy wiesz, że jedną z najpotężniejszych broni w walce z chorobami są dwa popularne warzywa – imbir i marchewka? Razem są dosłownie dynamitem przeciwko chorobom.

Imbir, który znany jest ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych na całym świecie, również w naszym kraju stał się bardzo popularny. Greccy mnisi używali go od setek lat jako lekarstwo na problemy z oddychaniem.

Marchewka działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, dostarcza organizmowi witamin. W połączeniu z odpowiednimi składnikami jest jednym z najsilniejszych środków zwalczających kaszel i problemy z oddychaniem.

Warzywo to jest bogate w witaminę A, a także jest ważnym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, potasu i fosforu.

Jednym z najbardziej znanych przepisów na problemy z oddychaniem jest sok imbirowy z marchewką. Te dwa składniki stosuje się w równych ilościach, około 100 g marchwi i 100 g świeżego imbiru.

Sok z marchwi i imbiru na grypę, zapalenie oskrzeli, astmę i śluz w płucach

Oba korzenie są obrane i wyciskane za pomocą sokowirówki lub siekane w robocie, a następnie przecedzane. Otrzymany sok jest mieszany do uzyskania jednorodności i spożywany jako taki. Nie rozcieńcza się wodą.

Opcjonalnie można dodać trochę miodu. Ten lek podaje się dwa razy dziennie. Te same ilości są używane do przygotowania nowej partii, która jest spożywana na świeżo. Kuracja może trwać 20 dni i można ją powtórzyć po 7 dniowej przerwie. To leczenie pomaga zmniejszyć częstotliwość ataków astmy.

Czytaj także:  Naturalny lek na kaszel przygotowany z marchewki

Środek łagodzący kaszel

Jedyne 3 składniki potrzebne do przygotowania tego mocnego syropu to marchewka, cytryna i miód. Nie uwierzysz, jaką uzdrawiającą moc mają razem…

Składniki

  • 5-6 sztuk dużych marchewek
  • 3 cm imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 4-5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, pokroić na kilka mniejszych kawałków i gotować w niewielkiej ilości wody przez kilka minut, aż będzie miękka. Odstaw, aż marchewki ostygną. Następnie rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i miód.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednorodna mieszanina, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Przechowywać w lodówce w czystym szklanym pojemniku, szczelnie zamkniętym.

Stosowanie:

Syrop ten należy przyjmować codziennie, 4-5 łyżek stołowych, aż do ustąpienia objawów.

Korzyści z tego naturalnego leku

Oprócz wspomnianych zalet w walce z grypą, kaszlem i przeziębieniem, syrop ten pomoże również złagodzić ból i stany zapalne stawów, pomoże zwalczyć stres i niepokój, doda organizmowi potrzebnej energii i złagodzi zgagę. Marchew jest najbardziej mineralizująca i zawiera najwięcej witamin ze wszystkich warzyw korzeniowych.Przeciwwskazania:

  • jeśli masz cukrzycę (ze względu na zawartość cukru)
  • jeśli pacjent przyjmuje leki moczopędne, ponieważ może to nasilić ich działanie
Czytaj także:  Stwórz mieszankę, która usunie kilogramy toksyn z organizmu!

Życzymy dużo zdrowia


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły