Nalewka z czosnku tybetańskiego powstała 2500 lat temu jako potężny lek na wiele dolegliwości. Nie ma potrzeby rozwodzić się nad korzyściami płynącymi z codziennego spożywania surowego czosnku, ponieważ jest to jeden z najbardziej znanych istniejących produktów leczniczych.
Nalewka pozwoli Ci w jeszcze jeden sposób cieszyć się dobroczynnym działaniem czosnku w krótkim czasie, a dodatkowo możesz ją łatwo przygotować w domu.
Nalewka z czosnku tybetańskiego ma wiele potencjalnych korzyści
Od niepamiętnych czasów czosnek był stosowany w leczeniu wielu dolegliwości i poważnych chorób. Wiele z tych korzyści zostało potwierdzonych przez współczesną naukę.
Badania wielokrotnie wykazują jej pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, profilaktykę i leczenie wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory, zaburzenia metaboliczne, ciśnienie krwi i cukrzyca.
Jednak nalewka czosnkowa może pomóc również w przypadku innych problemów:
- usuwa nagromadzone w organizmie rezerwy tłuszczu
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego), jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL (dobrego).
- obniża poziom trójglicerydów we krwi
- pomaga zapobiegać zakrzepicy
- obniża ciśnienie krwi
- oczyszcza i poprawia pracę wątroby
- poprawia pracę nerek i pomaga zwalczać zatrzymywanie płynów w organizmie
- pomaga poprawić krążenie krwi
- wzmacnia układ odpornościowy i wzmacnia mechanizmy obronne
Po nalewkę czosnkową możesz sięgnąć nawet jeśli niepokoją Cię:
- zapalenie zatok
- choroba serca
- bóle głowy
- otyłość
- zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów lub reumatyzm
- nieżyt żołądka
- hemoroidy
- problemy ze słuchem lub wzrokiem
- arterioskleroza
Instrukcja przygotowania nalewki z czosnku tybetańskiego
Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem nalewki jest czosnek. Będziesz także potrzebował alkoholu, najlepiej 70% (przeznaczonego do spożycia wewnętrznego).
Ze względu na zawartość alkoholu nalewka oczywiście nie jest odpowiednia dla dzieci.
Przygotowanie
Wyciśnij 350 g czosnku (najlepiej organicznego). Można także zetrzeć, pokroić lub drobno posiekać czosnek. Czosnek umieścić w zamykanym pojemniku i zalać 250 ml alkoholu.
Zakręcić i odstawić do lodówki na 10 do 14 dni. Następnie odcedź i przechowuj płyn w lodówce przez kolejne dwa dni.
Następnie nalewka jest gotowa do użycia. Nalewkę przechowywać w lodówce i dozować za pomocą pipety (zakraplacza).
Stosowanie
Zwiększaj dawkę stopniowo, organizm musi się przyzwyczaić do podaży czosnku. Pierwszego dnia należy przyjąć jedną kroplę rano, dwie krople po południu i trzy wieczorem.
Następnego dnia zwiększaj każdą dawkę o jedną kroplę (a więc dwie rano, trzy po południu i cztery wieczorem). Następnego dnia ponownie zwiększ dawkę o jedną kroplę.
Zwiększasz dawkę w ten sposób, aż do 7 kropli rano, 8 po południu i 9 wieczorem. Następnie nie zwiększaj dawek, maksymalna dzienna dawka wynosi 24 kropli.