Strona główna Zdrowie Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych potraw.

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Ale czosnek, nie tylko jest wielkim sojusznikiem w kuchni, od wieków był ceniony dzięki swojej zdolności do łagodzenia różnych dolegliwości. Jego właściwości lecznicze można wykorzystać do zwalczania stanów zapalnych, chorób przewlekłych i zakażeń.

Wiele korzyści płynie z zawartości allicyny, aktywnego związku, który pomaga kontrolować wysoki poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i inne stany związane z układem sercowo-naczyniowym. Jest również stosowany jako leczenie problemów trawiennych, chorób układu oddechowego i infekcji grzybiczych.

W rzeczywistości dzięki działaniu przeciwzapalnym i zawartości przeciwutleniaczy, czosnek jest doskonałym uzupełnieniem konwencjonalnych metod leczenia zapalenia stawów, raka i cukrzycy. Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie surowego czosnku w celu zachowania wszystkich jego aktywnych składników.

Możesz również przygotować lekarstwo z miodem, dzięki czemu czosnek będzie łatwiejszy do spożycia i poprawi wszystkie jego zalety.

Dziś chcemy podzielić się wszystkimi korzyściami jakie otrzymasz, gdy spożywasz miód i czosnek przez siedem dni na pusty żołądek.

Dowiedz się więcej!

1. Poprawia krążenie

Związki siarki w czosnku, w połączeniu z korzyściami miodu są bardzo dobre dla układu krążenia. Oba działają tak, aby zapobiec krzepnięciu i wzmacniają żyły, aby uniknąć zaburzeń takich jak zakrzepica i żylaki.

2. Obniża ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest chorobą, która może zagrażać Twojemu zdrowiu. Aby kontrolować je naturalnie, spróbuj codziennie spożywać miód i czosnek na pusty żołądek.

3. Kontroluje zły cholesterol

Alicyna uwalniana po zmiażdżeniu surowego czosnku może pomóc w oczyszczeniu krwiobiegu, usuwaniu nadmiaru cholesterolu.

4. Redukuje stan zapalny

Badania wykazały, że wiele z chronicznych zaburzeń zdrowia, których doświadczają ludzie, jest związanych z brakiem równowagi w organizmie, które powodują stan zapalny.

Zarówno czosnek jak i miód zwalczają stan zapalny i działają jak naturalne środki przeciwbólowe, aby pomóc w stanach takich jak zapalenie stawów, zatrzymanie płynów i zaburzenia mięśni.

5. Wzmacnia układ odpornościowy

Przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze właściwości miodu i czosnku są doskonałe do wzmocnienia układu odpornościowego. Oba zwiększają obronę organizmu przed wirusami, bakteriami i innymi rodzajami patogenów.

6. Walczy z kaszlem

Niezależnie od tego, czy kaszel pochodzi z infekcji bakteryjnej czy z wirusa, nie ma nic lepszego niż zwykły syrop z miodem i zmiażdżonym czosnkiem. Łagodzi podrażnienia, które czujesz, a także działa jak środek wykrztuśny, aby pobudzić usuwanie flegmy.

7. Przyspiesza powrót do zdrowia po przeziębieniach i grypie

Pomaga zwalczać wirusy i stymuluje produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za ochronę dróg oddechowych.

Jak zrobić ten naturalny środek na bazie miodu i czosnku?

Aby uzyskać wszystkie wymienione wyżej korzyści, upewnij się, że czosnek i miód są ekologiczne. Łatwo jest znaleźć tani miód w sklepach, ale często jest on ubogi w składniki odżywcze, ponieważ nie jest w 100% naturalny lub jest wytwarzany z dodatkiem cukrów.

Składniki

  • 1 szklanka miodu (335 g)
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 szklany słoik z pokrywką

Przygotowanie

  • Posiekaj czosnek go małe kawałki.
  • Wlej miód do szklanego słoika i zmieszaj z czosnkiem.
  • Zamknij pokrywkę i przechowuj w ciemnym miejscu przez tydzień.
  • Po tym czasie będziesz miał wspaniały, zdrowy syrop.

Stosowanie

  • Weź łyżkę stołową przed śniadaniem, możesz rozcieńczyć w ciepłej wodzie.
  • Spożywaj to codziennie przez siedem dni z rzędu, odczekaj kilka tygodni i powtórz.
  • Przechowuj miód i czosnek w temperaturze pokojowej, aby nie zaczął się krystalizować.

Należy pamiętać, że korzyści tego środka będą się różnić w zależności od osoby, w zależności od codziennych nawyków. Absolutnie nic się nie zmieni, jeśli nadal będziesz mieć dietę bogatą w tłuszcze nasycone, cukry i inne niezdrowe pokarmy.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

W kuchni znajdują się różne owoce, warzywa i przyprawy, które oprócz przygotowywania smacznych i zdrowych potraw mogą być również wykorzystywane do leczenia wielu problemów...
Cholesterol jest rodzajem tłuszczu (jest również znany jako lipid), którego organizm potrzebuje, aby funkcjonować na optymalnym poziomie. Jednak obecnie coraz częściej pojawia się problem, że...
Główną zdolnością imbiru jest redukcja stanów zapalnych, poprawa trawienia i zwiększenie odporności, imbir słusznie uważany jest za najpotężniejszy pokarm XXI wieku.  Jest bogaty w wiele...
Ta tradycyjna receptura jest rozwiązaniem na chorobę zwyrodnieniową stawów. Ta wspaniała pasta wymaga tylko 3 składników: imbiru, soli morskiej i czosnku! Pamiętaj nigdy nie używaj jej na otwarte rany. Imbir...
Wykonanie samodzielnych badań piersi każdego miesiąca i mammografia po 40 roku życia ( lub przed tym wiekiem, jeśli masz rodzinną historię raka piersi) są najlepszymi sposobami...