Rozmaryn to niezwykle wszechstronny pomocnik, którego działanie obejmuje serce, stawy, mózg, włosy oraz skórę. To roślina, którą można nawet hodować w domu, czerpiąc z niej liczne korzyści zdrowotne i kosmetyczne.
Rozmaryn w kuchni i medycynie
Rozmaryn jest często stosowany w kuchni do przyprawiania potraw oraz wypieków. Jednak obecnie niewiele osób korzysta z jego leczniczych właściwości. W przeszłości jednak roślina ta cieszyła się ogromnym uznaniem. Już w starożytnej Grecji rozmaryn był wykorzystywany do łagodzenia różnych dolegliwości, od astmy po artretyzm. Jak podkreśla specjalistka ds. żywienia Adda Bjarnadottir, MS, tak samo jak wiele innych roślin leczniczych, rozmaryn i jego potencjalne korzyści zdrowotne były przedmiotem badań naukowych w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Wiele z jego przypuszczalnych korzyści zostało potwierdzonych.
Potencjalne korzyści rozmarynu
Jak już wspomniano, wiele pozytywnych efektów rozmarynu zostało już udowodnionych, a w przypadku innych konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań lub badań klinicznych, aby potwierdzić te korzyści w 100%. Do najczęstszych korzyści związanych z rozmarynem należą:
- poprawa funkcjonowania serca,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- pomoc w przypadku miażdżycy,
- działanie przeciwstarzeniowe, które wygładza zmarszczki i nawilża skórę,
- pomoc w przypadku nadmiernej pigmentacji skóry,
- działanie przeciwzapalne,
- złagodzenie bólu stawów,
- wsparcie w leczeniu dróg oddechowych,
- poprawa krążenia mózgowego.
Domowe przepisy lecznicze z wykorzystaniem rozmarynu
Z rozmarynu można przygotować syrop, herbatę, olej lub krem. Warto zaznaczyć, że rozmaryn dobrze rośnie w wielu warunkach, dzięki czemu łatwo można go hodować we własnym ogrodzie.
Rozmarynowy olej
Rozmarynowy olej można stosować bezpośrednio na skórę lub włosy (wystarczy niewielka ilość), a także dodać kilka kropel do dyfuzora lub ciepłej kąpieli. Można go również dodać do kremu do twarzy. Do jego przygotowania potrzebny będzie nośny olej, słoik oraz oczywiście rozmaryn.
- Wypełnij czysty słoik posiekanym świeżym rozmarynem.
- Zalej rozmaryn oliwą z oliwek, a następnie zakręć słoik.
- Jeśli nie lubisz oliwy z oliwek, możesz oczywiście użyć innego oleju, pamiętając jednak o jego jakości.
- Postaw słoik w miejscu nasłonecznionym, najlepiej na parapecie, i pozostaw na około miesiąc do maceracji.
- Po zakończeniu procesu odcedź olej do czystego słoika i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Napar i herbata z rozmarynu
Zarówno napar z rozmarynu, jak i herbata, są odpowiednie przy dolegliwościach żołądkowych i bólach brzucha. Działają uspokajająco i zmniejszają uczucie zmęczenia. Mają również działanie antyoksydacyjne i są rekomendowane również osobom starszym jako profilaktyka chorób Parkinsona i Alzheimera.
- Do przygotowania zarówno naparu, jak i herbaty, potrzebujesz tylko gorącej wody i rozmarynu.
- Przy przygotowywaniu herbaty, zalej łyżeczkę posiekanego rozmarynu 4 dl wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem (lub w termosie) na pół godziny do zaparzenia.
- W przypadku naparu, zalej 2 łyżki rozmarynu litrem wody i gotuj przez 45 minut.
- Napar można przyjmować łyżeczkami, idealnie przed posiłkiem, herbatę natomiast można pić według potrzeb nawet kilka razy dziennie.
Rozmaryn to zdecydowanie jedna z najbardziej wartościowych roślin, której zdrowotne i kosmetyczne właściwości warto wykorzystać. Możliwość uprawy tej rośliny w domu pozwala na łatwe przygotowanie leczniczych preparatów, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i urodę.