Strona głównaZdrowieZatrucie pokarmowe: diagnoza, rodzaje, objawy i leczenie

Zatrucie pokarmowe: diagnoza, rodzaje, objawy i leczenie

Zatrucie pokarmowe jest chorobą spowodowaną przez jedzenie skażonej żywności. Zwykle nie jest to poważne i większość ludzi wraca do zdrowia w ciągu kilku dni bez leczenia.

Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to nudności , wymioty i biegunka. Dowiedz się więcej o objawach zatrucia pokarmowego i leczeniu.

Objawy zatrucia pokarmowego

Jeśli masz zatrucie pokarmowe, najprawdopodobniej nie pozostanie niewykryte. Objawy mogą się różnić w zależności od źródła infekcji. Czas pojawienia się objawów zależy również od źródła zakażenia, ale może wynosić od 1 godziny do 28 dni. Typowe przypadki zatrucia pokarmowego zazwyczaj obejmują co najmniej trzy z następujących objawów:

  • skurcze brzucha
  • biegunka
  • wymioty
  • utrata apetytu
  • łagodna gorączka
  • słabość
  • nudności
  • bóle głowy

Objawy potencjalnie zagrażającego życiu:

  • biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni
  • gorączka wyższa niż 38,5 ° C
  • trudność widzenia lub mówienia
  • objawy ciężkiego odwodnienia , które mogą obejmować suchość w ustach, brak moczu oraz trudności w utrzymywaniu płynów w organizmie
  • krwawy mocz

Jeśli wystąpi którykolwiek z tych objawów, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Co powoduje zatrucie pokarmowe?

Większość zatruć pokarmowych można przypisać do jednej z trzech głównych przyczyn:

Bakteria

Bakterie są zdecydowanie najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego. Salmonella jest zdecydowanie największym winowajcą poważnych przypadków zatruć pokarmowych na całym świecie.

Pasożyty

Zatrucie pokarmowe powodowane przez pasożyty nie jest tak powszechne jak zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie, ale pasożyty rozprzestrzeniające się przez pokarm są nadal bardzo niebezpieczne. Toxoplasma to pasożyt występujący najczęściej w przypadkach zatrucia pokarmowego. Zwykle znajduje się w pudełkach z kuwetą. Pasożyty mogą żyć w twoim przewodzie pokarmowym niewykryte przez lata. Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w cięży mogą mieć poważne skutki uboczne, jeśli pasożyty zaczną przebywać w ich jelitach.

Wirusy

Zatrucie pokarmowe może być również spowodowane przez wirusa. Norovirus, znany również jako wirus Norwalk, powoduje ponad 19 milionów przypadków zatrucia żywności rocznie. W rzadkich przypadkach może być śmiertelne. Sapowirus, rotawirus i astrowirus wywołują podobne objawy, ale są mniej powszechne. Wirus zapalenia wątroby typu A jest poważnym stanem, który może być przenoszony przez żywność.

W jaki sposób żywność zostaje zanieczyszczona?

Patogeny można znaleźć na prawie wszystkich pokarmach, które ludzie jedzą. Jednak wysoka temperatura podczas gotowania zazwyczaj zabija patogeny w żywności, zanim dotrą do nasze talerze. Pokarmy spożywane na surowo są powszechnym źródłem zatruć pokarmowych, ponieważ nie przechodzą przez proces gotowania.

Czasami żywność wchodzi w kontakt z organizmami w materii kałowej. Najczęściej dzieje się tak, gdy osoba przygotowująca jedzenie nie myje rąk przed gotowaniem. Mięso, jaja i produkty mleczne są często zanieczyszczone. Woda może być również zanieczyszczona przez organizmy, które powodują chorobę.

Kto jest narażony na zatrucie pokarmowe?

Statystycznie rzecz biorąc, prawie każdy z nas zetknie się z zatruciem pokarmowym przynajmniej raz w życiu. Niektóre populacje są bardziej zagrożone niż inne. Każdy, kto ma stłumiony układ odpornościowy lub chorobę autoimmunologiczną może mieć większe ryzyko infekcji i większe ryzyko powikłań wynikających z zatrucia pokarmowego.

Kobiety w ciąży są bardziej narażone na ryzyko, ponieważ ich ciała muszą radzić sobie ze zmianami metabolizmu i układu krążenia podczas ciąży. Osoby w podeszłym wieku również są narażone na większe ryzyko zatrucia pokarmowego, ponieważ ich układ odpornościowy może nie reagować wystarczająco szybko na organizmy zakaźne. Dzieci są również uważane za zagrożone, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest tak rozwinięty jak u dorosłych. Małe dzieci łatwiej ulegają odwodnieniu od wymiotów i biegunki.

W jaki sposób diagnozuje się zatrucie pokarmowe?

Twój lekarz może być w stanie zdiagnozować rodzaj zatrucia pokarmowego na podstawie twoich symptomów. W ciężkich przypadkach mogą być przeprowadzane badania krwi, testy stolca i testy żywności, które zostały zjedzone w celu ustalenia, co jest odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe. Twój lekarz może również użyć testu moczu, aby ocenić, czy dana osoba jest odwodniona w wyniku zatrucia pokarmowego.

Jak leczy się zatrucie pokarmowe?

Zatrucie pokarmowe można zazwyczaj leczyć w domu, a większość przypadków zostanie wyleczona w ciągu trzech do pięciu dni. Jeśli masz zatrucie pokarmowe, ważne jest, aby pozostać prawidłowo nawodnionym. Pomocne mogą być napoje sportowe bogate w elektrolity. Sok owocowy i woda kokosowa mogą przywrócić węglowodany i pomóc w zmęczeniu.

Unikaj kofeiny, która może podrażniać przewód pokarmowy. Herbaty bezkofeinowe z kojącymi ziołami jak rumianek, mięta pieprzowa i mniszek lekarski mogą uspokoić rozstrój żołądka. W ciężkich przypadkach zatrucia pokarmowego, osoby mogą wymagać nawodnienia za pomocą płynów dożylnych w szpitalu. W najgorszych przypadkach zatrucia pokarmowego może być wymagana dłuższa hospitalizacja, podczas gdy osoba odzyskuje przytomność.

Co należy jeść, gdy masz zatrucie pokarmowe?

Najlepiej stopniowo zatrzymywać się na twardych pokarmach, aż minie wymiotowanie i biegunka, a następnie powrócić do zwykłej diety, jedząc proste i przyswajalne pokarmy, które są mdłe i o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak:

  • słone krakersy
  • żelatyna
  • banany
  • ryż
  • owsianka
  • bulion z kurczaka
  • ziemniaki
  • gotowane warzywa
  • tosty
  • rozcieńczone soki owocowe
  • napoje sportowe

Czego nie należy jeść, gdy masz zatrucie pokarmowe?

Aby zapobiec dalszemu rozstrójowi żołądka, staraj się unikać następujących, trudniejszych do strawienia potraw, nawet jeśli uważasz, że czujesz się lepiej:

  • produkty mleczne, zwłaszcza mleko i sery
  • tłuste potrawy
  • wysoce przyprawiona żywność
  • żywność o wysokiej zawartości cukru
  • pikantne jedzenie
  • smażone jedzenie

Należy również unikać:

  • kofeina (napoje gazowane, napoje energetyczne, kawa)
  • alkohol
  • nikotyna

Jak można zapobiec zatruciu pokarmowemu?

Niektóre pokarmy są bardziej narażone na zatrucie pokarmowe z powodu sposobu, w jaki są wytwarzane i przygotowywane. Mięso, drób, jaja i skorupiaki mogą zawierać czynniki zakaźne, które są zabijane podczas gotowania. Jeśli te potrawy są spożywane w ich surowej postaci, nie są ugotowane lub jeśli dłonie i powierzchnie nie są oczyszczone po kontakcie może wystąpić zatrucie pokarmowe.

Inne rodzaje żywności, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, obejmują:

  • sushi i inne produkty rybne, które są podawane na surowo
  • mielona wołowina, która może zawierać mięso kilku zwierząt
  • niepasteryzowane mleko, ser i soki
  • surowe, niemyte owoce i warzywa

Zawsze myj ręce przed gotowaniem lub jedzeniem. Upewnij się, że twoje jedzenie jest odpowiednio przechowywane. Dokładnie ugotuj mięso i jajka. Wszystko, co ma kontakt z surowymi produktami, powinno zostać oczyszczone przed użyciem do przygotowania innych produktów. Pamiętaj, aby zawsze umyć owoce i warzywa przed podaniem.

Zobacz Też: