Kluczową przyczynę raka odkryto oficjalnie w 1923 roku, a odkrywca, Otto Heinrich Warburg, został uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny w 1931 roku.
Naukowiec wyjaśnił, że ta choroba jest wynikiem przeciwfizjologicznego stylu życia, czyli spożywania żywności, która powoduje zakwaszenie organizmu i brak tlenu oraz braku aktywności fizycznej.
Chodzi głównie o niezdrowe jedzenie, w tym alkohol i rafinowany cukier, które obecnie regularnie spożywa ogromna część populacji.
Wysokie zakwaszenie organizmu
Brak tlenu i zakwaszenie są według naukowca Warburga, dwiema stronami tej samej monety – jeśli masz jedno, będziesz mieć także drugie.
„Jeśli odejmiemy zdrowej komórce 35% jej tlenu, w ciągu zaledwie dwóch dni możemy przekształcić ją w komórkę nowotworową.
Wszystkie normalne komórki mają absolutną potrzebę dostępu do tlenu, ale komórki nowotworowe mogą żyć bez niego.
Oba te aspekty są powiązane: jeśli masz zbyt kwaśny organizm, będziesz automatycznie cierpieć na brak tlenu. A jeśli brakuje ci tlenu, twój organizm zakwasza się” – tłumaczy ekspert.
„Komórki nowotworowe mogą przetrwać tylko dzięki glukozie i w środowisku pozbawionym tlenu.
Rak jest więc niczym innym jak mechanizmem obronnym, który nasze komórki wykorzystują do przetrwania w kwasowym środowisku bez obecności tlenu.
Zdrowe komórki żyją w alkalicznym środowisku bogatym w tlen, co pozwala na ich normalne funkcjonowanie.
Jeśli chcesz uniknąć niebezpiecznych chorób i zachować zdrowie, powinieneś zacząć od swojej diety” – potwierdził Warburg.
Kwaskowość i alkaliczność organizmu zależą od jedzenia
Alkaliczność organizmu zależy od tego, co jesz, i jest to czynnik, który można zmierzyć za pomocą skali pH od 0 do 14, gdzie 7 oznacza strefę neutralną.
(Od 0 do 7 oznacza środowisko kwasowe, a od 7 do 14 środowisko alkaliczne). Aby komórki ludzkie prawidłowo funkcjonowały, potrzebują lekko zasadowego pH, czyli nieco powyżej 7 – u zdrowej osoby pH krwi mieści się między 7,40 a 7,45.
Krew reguluje się sama w sobie, aby uniknąć kwasicy metabolicznej. Jednak pewne pokarmy powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie. Chodzi głównie o:
- Rafinowany cukier i wszystkie jego pochodne,
- Mięso (wszystkie rodzaje).
- Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mleko i sery, śmietana, jogurty itp.
- Rafinowana sól.
- Rafinowana mąka i wszystkie jej pochodne, takie jak makarony, ciasta, ciasteczka itp.
- Chleb.
- Margaryna.
- Kofeina.
- Alkohol.
- Tytoń.
- Wszystkie przemysłowo przetworzone i konserwowane produkty spożywcze zawierające konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty, stabilizatory itp.
- Antybiotyki i ogólnie wszystkie leki.
Do pokarmów, które z kolei alkalizują organizm, należą przede wszystkim:
- Wszystkie surowe warzywa.
- Owoce, zwłaszcza cytryna.
- Migdały i orzechy.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza kasza jaglana.
- Miód.
- Chlorofil zawarty w zielonych roślinach.
Ważne jest również, aby pozostać odpowiednio nawodnionym, więc nie zapominaj o odpowiednim spożyciu płynów.
Tak samo ważne jest prowadzenie aktywnego trybu życia – regularne ćwiczenia pomagają dostarczyć tlen do całego ciała i alkalizują organizm.
Podsumowanie
Rak to niezwykle niebezpieczna choroba, która może dotknąć każdego z nas. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby, warto zadbać o swoją dietę i styl życia.
Wyeliminowanie kwasotwórczych produktów, takich jak rafinowany cukier czy mięso, na rzecz zdrowszych, alkalicznych opcji jak świeże warzywa czy owoce.
Zadbajmy więc o swoje ciało, wybierając mądrze to, co wkładamy na talerz i cieszmy się długim, pełnym energii życiem!