Uważaj na te pokarmy, mogą sprzyjać powstawaniu komórek rakowych

Rak jest poważną chorobą, która może odbić się nie tylko na twoim zdrowiu, ale także życiu. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ryzyko jego wystąpienia zwiększają pewne pokarmy.

Kluczową przyczynę raka odkryto oficjalnie w 1923 roku, a odkrywca, Otto Heinrich Warburg, został uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny w 1931 roku.

Naukowiec wyjaśnił, że ta choroba jest wynikiem przeciwfizjologicznego stylu życia, czyli spożywania żywności, która powoduje zakwaszenie organizmu i brak tlenu oraz braku aktywności fizycznej.

Chodzi głównie o niezdrowe jedzenie, w tym alkohol i rafinowany cukier, które obecnie regularnie spożywa ogromna część populacji.

Wysokie zakwaszenie organizmu

Brak tlenu i zakwaszenie są według naukowca Warburga, dwiema stronami tej samej monety – jeśli masz jedno, będziesz mieć także drugie.

„Jeśli odejmiemy zdrowej komórce 35% jej tlenu, w ciągu zaledwie dwóch dni możemy przekształcić ją w komórkę nowotworową.

Wszystkie normalne komórki mają absolutną potrzebę dostępu do tlenu, ale komórki nowotworowe mogą żyć bez niego.

Oba te aspekty są powiązane: jeśli masz zbyt kwaśny organizm, będziesz automatycznie cierpieć na brak tlenu. A jeśli brakuje ci tlenu, twój organizm zakwasza się” – tłumaczy ekspert.

„Komórki nowotworowe mogą przetrwać tylko dzięki glukozie i w środowisku pozbawionym tlenu.

Rak jest więc niczym innym jak mechanizmem obronnym, który nasze komórki wykorzystują do przetrwania w kwasowym środowisku bez obecności tlenu.

Sprawdź to ➡ ➡  Zioła, które pomogą Ci kiedy chorujesz na cukrzycę typu 2

Zdrowe komórki żyją w alkalicznym środowisku bogatym w tlen, co pozwala na ich normalne funkcjonowanie.

Jeśli chcesz uniknąć niebezpiecznych chorób i zachować zdrowie, powinieneś zacząć od swojej diety” – potwierdził Warburg.

Kwaskowość i alkaliczność organizmu zależą od jedzenia

Alkaliczność organizmu zależy od tego, co jesz, i jest to czynnik, który można zmierzyć za pomocą skali pH od 0 do 14, gdzie 7 oznacza strefę neutralną.

(Od 0 do 7 oznacza środowisko kwasowe, a od 7 do 14 środowisko alkaliczne). Aby komórki ludzkie prawidłowo funkcjonowały, potrzebują lekko zasadowego pH, czyli nieco powyżej 7 – u zdrowej osoby pH krwi mieści się między 7,40 a 7,45.

Krew reguluje się sama w sobie, aby uniknąć kwasicy metabolicznej. Jednak pewne pokarmy powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie. Chodzi głównie o:

  • Rafinowany cukier i wszystkie jego pochodne,
  • Mięso (wszystkie rodzaje).
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mleko i sery, śmietana, jogurty itp.
  • Rafinowana sól.
  • Rafinowana mąka i wszystkie jej pochodne, takie jak makarony, ciasta, ciasteczka itp.
  • Chleb.
  • Margaryna.
  • Kofeina.
  • Alkohol.
  • Tytoń.
  • Wszystkie przemysłowo przetworzone i konserwowane produkty spożywcze zawierające konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty, stabilizatory itp.
  • Antybiotyki i ogólnie wszystkie leki.
Sprawdź to ➡ ➡  Niezliczone korzyści mieszanki czosnku i miodu

Do pokarmów, które z kolei alkalizują organizm, należą przede wszystkim:

  • Wszystkie surowe warzywa.
  • Owoce, zwłaszcza cytryna.
  • Migdały i orzechy.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza kasza jaglana.
  • Miód.
  • Chlorofil zawarty w zielonych roślinach.

Ważne jest również, aby pozostać odpowiednio nawodnionym, więc nie zapominaj o odpowiednim spożyciu płynów.

Tak samo ważne jest prowadzenie aktywnego trybu życia – regularne ćwiczenia pomagają dostarczyć tlen do całego ciała i alkalizują organizm.

Podsumowanie

Rak to niezwykle niebezpieczna choroba, która może dotknąć każdego z nas. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby, warto zadbać o swoją dietę i styl życia.

Wyeliminowanie kwasotwórczych produktów, takich jak rafinowany cukier czy mięso, na rzecz zdrowszych, alkalicznych opcji jak świeże warzywa czy owoce.

Zadbajmy więc o swoje ciało, wybierając mądrze to, co wkładamy na talerz i cieszmy się długim, pełnym energii życiem!


ZOBACZ TAKŻE