Co dzieje się w Twoim organizmie, gdy jesz 3 daktyle dziennie przez tydzień

Chociaż daktyle nie są uważane za superfood, są do tego bardzo blisko. Oferują tak wiele korzyści zdrowotnych, że ich spożycie jest dla nas niemal nieuniknione!

A jeszcze lepsze jest to, że są słodkie i bardzo dobrze smakują. Po prostu jedz ten pyszny owoc przez tydzień, a Twoje ciało ciepło Cię odwdzięczy.

My też lubimy wszystko, co smaczne, pożywne i dobre dla zdrowia. Dlatego chcemy podzielić się z Wami tą informacją i mamy nadzieję, że spróbujecie włączyć daktyle do swojej diety.

Przyjrzyjmy się więc, co stanie się z Twoim organizmem już po tygodniu, jeśli będziesz jadł tylko 3 daktyle dziennie:

1. Poprawi się stan Twoich kości

Według dr Julii Garden-Robinson, LRD, profesora na  Uniwersytecie Stanowym w Północnej Dakocie, daktyle zawierają bor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Inne badanie dowodzi, że minerały takie jak fosfor, potas, wapń i magnez zawarte w suszonych owocach wzmacniają nasze kości i zwalczają choroby takie jak osteoporoza.

2. Poprawi się stan Twojego układu trawiennego

Jak już wspomniano, daktyle zawierają dużo błonnika, a nasz układ trawienny potrzebuje błonnika do prawidłowego funkcjonowania. Spożycie błonnika zapobiega zaparciom i przyczynia się do regularnego opróżniania.

Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition pokazuje, że osoby regularnie spożywające daktyle mają znacznie lepiej funkcjonujący układ trawienny niż osoby, które tego nie robią.

3. Pomagają w walce ze stresem i depresją

Daktyle zawierają witaminę B6, która, jak wykazano, pomaga organizmowi wytwarzać serotoninę i noradrenalinę, poprawiając zdrowie mózgu.

Serotonina reguluje nastrój, a noradrenalina tłumi stres. Niski poziom witaminy B6 powiązano z depresją. Im więcej witaminy B6 przyjmiemy, tym lepiej będziemy się czuć nie tylko fizycznie, ale i psychicznie.

4. Dają znaczny zastrzyk energii

Daktyle są bogate w błonnik, potas, magnez, witaminy i przeciwutleniacze, co czyni je idealną przekąską. Dzięki zawartości cukrów takich jak fruktoza i glukoza zapewniają stały dopływ energii.

Co więcej, jak wynika z tego badania, ten owoc nie tylko zwiększa Twoją energię, ale także pomaga szybko ją zregenerować po zakończeniu tak męczącego treningu czy sportu!

5. Mogą zapobiegać chorobom serca

W jednym badaniu stwierdzono, że daktyle zmniejszają poziom trójglicerydów i zmniejszają stres oksydacyjny, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca i miażdżycy.

Ponadto są bogatym źródłem potasu, który według badań obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawałów serca i innych chorób kardiologicznych.

6. Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Daktyle chronią nasz układ trawienny i jelita przed szkodliwymi bakteriami, a tym samym zmniejszają ryzyko ich przedostania się do jelita grubego.

Badanie przeprowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu wykazało, że osoby regularnie jedzące daktyle zwiększają rozwój dobrych bakterii, które chronią nas przed rozwojem komórek raka okrężnicy.

7. Łagodzą objawy alergii sezonowych

Sezonowy alergiczny nieżyt nosa dotyka około 1 na 10 osób, ale daktyle na szczęście wpływają na to pozytywnie.

Inne badanie pokazuje, że daktyle skutecznie zmniejszają kilka markerów stanu zapalnego u pacjentów z sezonowym alergicznym nieżytem nosa.

8. Pomagają schudnąć

Daktyle mogą również pomóc w utracie wagi. Tak, zawierają błonnik, ale błonnik pomaga czuć się sytym na dłużej i zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi.

Ponadto zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, fenole i karotenoidy. Oczyszczają nasz organizm z toksyn, poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm, co prowadzi do utraty wagi.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: