Miliony ludzi cierpią na przewlekłe stany zapalne, a znalezienie ulgi może być trudne. Jednak biorąc pod uwagę, że stan zapalny jest przyczyną tak wielu schorzeń, w tym zapalenia stawów, astmy i chorób serca, warto znaleźć zmiany stylu życia, które mogą złagodzić objawy.
Według jednego z badań, pomocnym dodatkiem może być włączenie do diety większej ilości sfermentowanej żywności.
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Stanford School of Medicine przyjrzały się, jak dwie powszechne interwencje, dieta bogata w błonnik i dieta sfermentowanej żywności wpływają na mikrobiom organizmu i jego reakcję zapalną.
Mikrobiom to nazwa grupy milionów grzybów, bakterii i wirusów, które żyją w twoim ciele, głównie w układzie pokarmowym, aby wspierać wszystkie funkcje twoich narządów. Kiedy twój mikrobiom nie jest odpowiednio skalibrowany, możesz zauważyć problemy, takie jak stany zapalne, a także inne objawy, takie jak bóle brzucha lub drażliwe jelita.
Tymczasem stan zapalny występuje wtedy, gdy układ odpornościowy myli normalne reakcje organizmu z niebezpiecznymi najeźdźcami i zaczyna sam siebie atakować.
W oparciu o tę wiedzę zespół naukowców opracował 10-tygodniowe badanie, w którym 36 zdrowych osób dorosłych spożywało dietę bogatą w produkty bogate w błonnik lub produkty fermentowane, takie jak jogurt, kimchi, solanki warzywne, twarożek, kefir i kombucha.
Podczas gdy uczestnicy, którzy jedli więcej błonnika, generalnie wzmacniali swój układ odpornościowy, ci, którzy spożywali sfermentowaną żywność, zaobserwowali wyraźny spadek stanu zapalnego w trakcie badania. Naukowcy uważają, że dzieje się tak, ponieważ powstrzymują one aktywację komórek odpornościowych, które atakują organizm podczas reakcji zapalnej.
Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia potwierdzają wcześniejsze badania pokazujące, że różnorodny mikrobiom jest ważny dla ogólnego stanu zdrowia, ale dobrze jest wiedzieć, że istnieje sposób na konkretnie ukierunkowanie na wywołany przez niego stan zapalny.
„Kiedy dowiemy się więcej o tym trójkierunkowym związku między układem odpornościowym, pokarmem i mikrobiomem być może będziemy w stanie wykorzystać tę wiedzę do leczenia szerokich rodzajów chorób zapalnych” – wyjaśnił dr Ken Cadwell, profesor z New York University Grossman School.