Strona głównaZdrowiePowinieneś spożywać ten przysmak tak często, jak to możliwe!

Powinieneś spożywać ten przysmak tak często, jak to możliwe!

Podroby to często pomijane mięso w porównaniu do mięśni. Wiele osób błędnie uważa je za mięso gorszej jakości lub odpadowe, a niektórzy wręcz za niezdrową lub nawet niebezpieczną żywność. Jednak dietetycy NorthStarBison twierdzą, że jest odwrotnie. Podroby, w tym przypadku wątróbka drobiowa, zawierają ogromną ilość składników odżywczych i należy je spożywać znacznie częściej.

Wątróbka drobiowa to jedna z najbardziej pożywnych potraw wszechczasów

Wątróbki zawierają ogromną ilość składników odżywczych, mają na przykład więcej białka niż pierś z kurczaka. Zawierają także dużo kwasu foliowego, który jest niezwykle niezbędny w rozwoju płodu, witaminy B, żelaza i cynku, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina B jest również ważna dla mózgu i całego układu nerwowego.

Oprócz tego zawierają także witaminę A (właściwie są najlepszym zwierzęcym źródłem tej witaminy), która jest niezbędna dla oczu i białych krwinekPonadto badania naukowe łączą witaminę A z niższym ryzykiem raka. Wątroba jest również bogata w witaminę C, potas, fosfor i miedź.

Wątróbka drobiowa ma pozytywny wpływ na zdrowie

Nawet sporadyczne jedzenie wątroby zapewni Ci wiele korzyści zdrowotnych. Już jedna porcja zawiera wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze w ilości wystarczającej do pokrycia dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Pomaga zapobiegać anemii, problemom z krążeniem krwi i pamięcią.

Lekarze z WebMD dodają, że wątróbka drobiowa:

  • Poprawia zdrowie kości: Witamina K zawarta w wątrobie wspomaga wchłanianie wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości. Witamina K zmniejsza również ryzyko przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, takich jak osteoporoza.
  • Ma pozytywny wpływ na mózg: Wątroba jest doskonałym źródłem witaminy B12. Jest powiązany z funkcjami poznawczymi, zwłaszcza zrozumieniem, pamięcią i nastrojem – pomaga nawet zapobiegać stanom depresyjnym i drażliwości.

Z wątrobą też nie warto przesadzać

Na pewno nie musisz jeść wątróbek drobiowych codziennie, w zupełności wystarczy, jeśli będziesz cieszyć się nimi raz w tygodniu. Ich nadmierne spożycie wiąże się z ryzykiem podwyższenia poziomu cholesterolu, ponieważ same zawierają stosunkowo dużą jego ilość. Ponieważ są bogate w witaminę A, ich nadmierne spożycie może spowodować przesycenie organizmu tą witaminą.

Przedawkowanie objawia się wymiotami, bólami głowy, drażliwością i sennością i może skutkować niebezpiecznym stanem. Ponadto, jeśli jesz wątrobę pochodzącą z dużych hodowli, w których zwierzęta otrzymywały zapobiegawczo antybiotyki, możesz w późniejszym czasie nabawić się oporności, a leki mogą nie działać tak dobrze, jak powinny.

Jeśli jednak będziesz jeść wątrobę oszczędnie, odniesiesz wszystkie korzyści, jakie płyną z jej spożycia i nie musisz się martwić o żadne skutki uboczne.

Sztuczka, która sprawi, że wątroba nie stanie się gorzka

Wiele osób nie je wątroby głównie dlatego, że nie wie jak ją odpowiednio przygotować. Pamiętaj, że wątrobę należy solić dopiero wtedy, gdy jest już gotowa, aby nie stwardniała. Jeśli w trakcie przygotowywania Twoja wątroba staje się gorzka, przed gotowaniem namocz ją w occie jabłkowym na 20 minut, usunie to gorycz i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku.

Zobacz Też: