Każdy powinien mieć w domu syrop z babki lancetowatej

Babka lancetowata to niesamowita roślina, o której wiele osób nawet nie wie, jak korzystna może być dla zdrowia człowieka.

Często można ją spotkać na poboczach dróg, na łąkach czy trawnikach w parku – jednak w większości przypadków prawdopodobnie ją ignorujesz i myślisz o niej jak o pospolitym chwastie.

A szkoda, bo to skuteczny lek naturalny, który np. w połączeniu z brązowym cukrem doskonale działa na żołądek i wspiera mechanizmy obronne układu odpornościowego – co m.in. coraz częściej potwierdzają lekarze medycyny oficjalnej . 

Miód i zdrowie człowieka 

Babka lancetowata jest mniej znanym ziołem, ale ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, szczególnie w leczeniu ran i owrzodzeń oraz łagodzeniu obrzęków i stanów zapalnych.

Można go jednak stosować również w postaci herbaty lub syropu, np. w celu ułatwienia kaszlu, rozpuszczenia flegmy, leczenia wrzodów żołądka i wspomagania pęcherza.

W naturze występują dwa rodzaje tej rośliny, babka wielka i babka męska – różnią się liśćmi i kwiatami, ale w obu przypadkach są bardzo skutecznymi naturalnymi lekami. 

Jedyne, co będzie można zauważyć, to inny smak, a zawartość substancji aktywnych i właściwości lecznicze są takie same.

Najlepiej zbierać rośliny latem i wiosną,  zarówno liście, jak i kwiaty – liście będą potrzebne głównie do przygotowania syropu leczniczego . Te są najskuteczniejsze i można je także dodawać np. do sałatek czy soków owocowych lub warzywnych.

Regularne spożywanie tak przygotowanego napoju z babki lancetowatej wspomoże Twoje zdrowie i doda energii na każdy dzień. 

Tradycyjny przepis na syrop z babki lancetowatej

Najlepiej jednak przygotować z babki lancetowatej pyszny syrop. Można go stosować na każdą okazję, a smakuje wyśmienicie. Procedura wygląda następująco:

  • Weź 5-litrowy słoik z szerokim otworem i umieść na dnie 2–3 centymetry dobrze sprasowanych, świeżo zebranych liści babki lancetowatej. Posyp je ciemnym cukrem (około 1 centymetra), a następnie kolejną warstwą liści – kontynuuj w ten sposób, aż butelka będzie pełna.
  • Pozostaw mieszaninę pod przykryciem na noc, aby się uspokoiła. Następnego dnia kontynuuj w ten sam sposób, aby ponownie całkowicie go wypełnić. Kontynuuj w ten sposób, aż pewnego ranka będzie pełna. 
  • Gdy skończysz, zamknij butelkę potrójną warstwą pergaminu lub celofanu (lub użyj wosku) i zakop ją w wykopanym dole w ogrodzie. Następnie na szklankę połóż talerz i dociśnij go kamieniem lub cegłą. Na koniec zakop resztę dołu w ziemi i umieść w tym miejscu znacznik, aby móc go później zidentyfikować. 
  • Butelkę babki lancetowatej należy pozostawić w ziemi na 3 miesiące, aby pod wpływem równomiernego ogrzewania gruntu zamieniła się w syrop (sok z liści wyciska się za pomocą cukru). Po tym czasie ostrożnie wyjmij butelkę z podłoża i dobrze wyciśnij całą jej zawartość.
  • Teraz zagotuj powstały syrop, a następnie przeciśnij go przez szmatkę. Staraj się zachować jak największą ostrożność, aby żaden płyn się nie zmarnował. Gotowy syrop przelej teraz do odpowiednich butelek i dobrze zakręć. 
  • I jesteś skończony. Płyn ten można nazwać najlepszym domowym lekarstwem na wszystkie choroby płuc i podobne problemy. 

Syropy najlepiej przechowywać w lodówce lub w ciemnym i chłodniejszym miejscu. Stosować po jednej łyżce kilka razy dziennie w zależności od potrzeb – dzieci tylko po jednej łyżeczce. Pozytywne wyniki będziesz mógł rozpoznać w ciągu 24 godzin. 

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: