Zielone orzechy włoskie można przygotować na wiele sposobów i mają wiele właściwości zdrowotnych – tak, to niedojrzałe kawałki, które można zdobyć jedynie z drzew lub od certyfikowanych sprzedawców.
Bogate owoce w takim stanie oferują niezliczoną ilość przydatnych związków oraz są cennym źródłem witamin i minerałów, które spełniają szereg funkcji życiowych.
Dlatego ich regularne spożywanie często kojarzone jest ze wsparciem układu odpornościowego i ochroną przed szeregiem groźnych schorzeń, szczególnie dotyczących tarczycy.
Zielone orzechy włoskie
Zielone orzechy włoskie zawierają wiele korzyści zdrowotnych. Charakteryzują się dużą zawartością garbników, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, jodu i kwercetyny.
Są także cennym źródłem witamin B, C i E oraz magnezu i fosforu – cennych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i kostny , wspomagają prawidłowe ciśnienie krwi, a także zwalczają wolne rodniki.
Więc po prostu włącz je do swojej diety, a uzyskasz wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz tego pomogą Ci oczyścić organizm z toksycznych substancji.
Przetwory z niedojrzałych orzechów włoskich
Niedojrzałe orzechy włoskie najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu (choć zależy to głównie od pogody). Sam owoc musi być miękki, dlatego zawsze przed zerwaniem należy sprawdzić stopień dojrzałości.
Można to zrobić w następujący sposób: wystarczy wbić w niego wykałaczkę lub dużą igłę, a jeśli narzędzie przejdzie przez cały owoc i z dziurek wypłynie sok, są to zielone orzechy włoskie (surowiec ten można wykorzystać do szereg prostych i smacznych przepisów).
Najbardziej warto przygotować słodki syrop, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów i z powodzeniem zastąpi słodycze, co dodatkowo pomoże Ci schudnąć.
Taka przekąska oferuje szereg wspaniałych korzyści zdrowotnych, m.in. oczyszcza organizm z toksyn, poprawia pracę wątroby, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.
Dodatkowo spożycie go rano doda Ci energii i zachęci do wykonywania codziennych czynności. Przepis jest również bardzo prosty i nie zajmie Ci prawie czasu.
Przepis na słodki syrop
Eksperci polecają tę leczniczą mieszankę szczególnie osobom zmagającym się z anemią, obniżoną odpornością i nieczynną tarczycą.
Syrop korzystnie wpływa również na organizm w leczeniu chorób układu oddechowego. Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników.
- 1 kilogram miodu
- 40 młodych zielonych orzechów włoskich
Przygotowanie jest wówczas bardzo proste. Orzechy należy najpierw umyć i osuszyć (zbierając je, najlepiej znaleźć drzewo, które rośnie w czystym środowisku, gdzie nie ma zanieczyszczonego powietrza, wody ani gleby).
Następnie włóż je do słoika i zalej miodem – szczelnie zamknij i pozostaw w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Następnie co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby przewietrzyć powietrze powstałe w wyniku fermentacji i zamieszaj syrop.
Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które do tego czasu będą już ciemne i suche (miód ciemnieje i stanie się bardziej płynny).
Gdy mieszanina będzie już gotowa, weź 1 łyżkę stołową rano, a pozytywne zmiany zauważysz w ciągu kilku dni. Jej regularne spożywanie zapewnia szereg korzystnych właściwości, m.in.:
- lepsza praca tarczycy
- leczenie chorób gardła i dróg oddechowych, zwłaszcza zapalenia oskrzeli
- wzmocnienie odporności
- pomóc przy problemach z menopauzą
- leczenie otyłości
- przywrócenie równowagi fizycznej, psychicznej i energetycznej
- wzrost aktywności hormonalnej
- odnowa komórkowa
- neutralizacja toksyn