Tarczyca będzie Ci wdzięczna: mają one tysiące korzyści zdrowotnych

Zielone orzechy włoskie można przygotować na wiele sposobów i mają wiele właściwości zdrowotnych – tak, to niedojrzałe kawałki, które można zdobyć jedynie z drzew lub od certyfikowanych sprzedawców.

Bogate owoce w takim stanie oferują niezliczoną ilość przydatnych związków oraz są  cennym źródłem witamin i minerałów, które spełniają szereg funkcji życiowych.

Dlatego ich regularne spożywanie często kojarzone jest ze wsparciem układu odpornościowego i ochroną przed szeregiem groźnych schorzeń, szczególnie dotyczących tarczycy. 

Zielone orzechy włoskie 

Zielone orzechy włoskie zawierają wiele korzyści zdrowotnych. Charakteryzują się dużą zawartością garbników, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, jodu i kwercetyny.

Są także cennym źródłem witamin B, C i E oraz magnezu i fosforu – cennych  witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i kostny , wspomagają prawidłowe ciśnienie krwi, a także zwalczają wolne rodniki.

Więc po prostu włącz je do swojej diety, a uzyskasz wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz tego pomogą Ci oczyścić organizm z toksycznych substancji. 

Przetwory z niedojrzałych orzechów włoskich

Niedojrzałe orzechy włoskie najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu (choć zależy to głównie od pogody). Sam owoc musi być miękki, dlatego zawsze przed zerwaniem należy sprawdzić stopień dojrzałości.

Można to zrobić w następujący sposób: wystarczy wbić w niego wykałaczkę lub dużą igłę, a jeśli narzędzie przejdzie przez cały owoc i z dziurek wypłynie sok, są to zielone orzechy włoskie (surowiec ten można wykorzystać do szereg prostych i smacznych przepisów). 

Najbardziej warto przygotować słodki syrop, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów i z powodzeniem zastąpi słodycze, co dodatkowo pomoże Ci schudnąć.

Taka przekąska oferuje szereg wspaniałych korzyści zdrowotnych, m.in. oczyszcza organizm z toksyn, poprawia  pracę wątroby, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.

Dodatkowo spożycie go rano doda Ci energii i zachęci do wykonywania codziennych czynności. Przepis jest również bardzo prosty i nie zajmie Ci prawie czasu. 

Przepis na słodki syrop

Eksperci polecają tę leczniczą mieszankę szczególnie osobom zmagającym się z anemią, obniżoną odpornością i nieczynną tarczycą.

Syrop korzystnie wpływa również na organizm w leczeniu chorób układu oddechowego. Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników.

  • 1 kilogram miodu
  • 40 młodych zielonych orzechów włoskich

Przygotowanie jest wówczas bardzo proste. Orzechy należy najpierw umyć i osuszyć (zbierając je, najlepiej znaleźć drzewo, które rośnie w czystym środowisku, gdzie nie ma zanieczyszczonego powietrza, wody ani gleby).

Następnie włóż je do słoika i zalej miodem – szczelnie zamknij i pozostaw w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Następnie co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby przewietrzyć powietrze powstałe w wyniku fermentacji i zamieszaj syrop.

Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które do tego czasu będą już ciemne i suche (miód ciemnieje i stanie się bardziej płynny).

Gdy mieszanina będzie już gotowa, weź 1 łyżkę stołową rano, a pozytywne zmiany zauważysz w ciągu kilku dni. Jej regularne spożywanie zapewnia szereg korzystnych właściwości, m.in.:

  • lepsza praca tarczycy
  • leczenie chorób gardła i dróg oddechowych, zwłaszcza zapalenia oskrzeli
  • wzmocnienie odporności
  • pomóc przy problemach z menopauzą
  • leczenie otyłości 
  • przywrócenie równowagi fizycznej, psychicznej i energetycznej
  • wzrost aktywności hormonalnej
  • odnowa komórkowa 
  • neutralizacja toksyn
👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: