Awokado może nie być dla Ciebie najsmaczniejszym owocem, ale nie można zaprzeczyć, że jest to prawdopodobnie najlepsza pożywienie na naszej planecie. Jest wypełnione unikalną gęstą zawartością składników odżywczych, które mogx105; poprawić twoje zdrowie na wiele sposobów.

Dajemy Ci przepis na budyń czekoladowy z awokado, który pokochają wszyscy w Twojej rodzinie. Oprócz tego, że jest przepyszny, ten budyń jest niezwykle łatwy do przygotowania.
Korzyści zdrowotne wynikające z awokado
Awokado poprawia biodostępność rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak alfa-karoten, beta-karoten i luteina znajdujące się w innych owocach i warzywach.
Ponadto zapewnia silne działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto awokado jest bogate w lecytynę – aminokwas, który chroni przed przeciążeniem wątroby i przyrostem masy ciała oraz stymuluje funkcjonowanie mózgu.
Co więcej, awokado zawiera duże ilości beta-sitosterolu i innych steroli roślinnych, co czyni go doskonałym pożywieniem antyestrogenowym. Oznacza to, że pomaga zmniejszyć tempo wchłaniania estrogenu i zwiększyć poziom testosteronu u mężczyzn i progesteronu u kobiet.
Właściwości przeciwstarzeniowe
Miąższ i olej z awokado mają niesamowite właściwości przeciwstarzeniowe, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Podnosi poziom energii i wspiera funkcje organizmu, wchodząc bezpośrednio do mitochondriów komórek.
Mitochondria jest centralnym składnikiem komórek, które wykorzystują składniki odżywcze do wytwarzania energii w komórkach. Jednak wytwarzają również niestabilne chemikalia, które mogą powodować uszkodzenia nie tylko mitochondriów, ale także innych składników komórek.
Ma to bezpośredni wpływ na proces starzenia. Niemniej naukowcy odkryli, że olej z awokado może odwrócić ten proces.
Główny autor badania dr Christian Cortez-Rojo wyjaśnia, że olej ten przyspiesza proces oddychania w mitochondriach.
Innymi słowy, stosowanie składników odżywczych wytwarzających energię pozostaje skuteczne nawet w tych komórkach, które są atakowane i uszkadzane przez wolne rodniki. Naukowiec wyjaśnia również, że same mitochondria mogą wytwarzać niewielkie ilości wolnych rodników.
Ponadto awokado jest obciążone zdrowym tłuszczem i wieloma składnikami odżywczymi, takimi jak żelazo, wapń, błonnik, magnez, sód, potas, witamina E, bor, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Przepis na budyń czekoladowy z awokado
Składniki
3 duże, miękkie i dojrzałe awokada
2 łyżki oleju kokosowego
3-6 łyżek mleka kokosowego
1 ekstrakt waniliowy
2 łyżki miodu
1/4 szklanki kakao
Przygotowanie
Wszystko co musisz zrobić to mieszać wszystkie składniki w blenderze przez jedną minutę. Następnie wlej mieszaninę do pojemnika i trzymaj w lodówce przez około 30 minut. Ciesz się swoim zdrowym, pysznym deserem.