Awokado może nie być dla Ciebie najsmaczniejszym owocem, ale nie można zaprzeczyć, że jest to prawdopodobnie najlepsza pożywienie na naszej planecie. Jest wypełnione unikalną gęstą zawartością składników odżywczych, które mogą poprawić twoje zdrowie na wiele sposobów.
Dajemy Ci przepis na budyń czekoladowy z awokado, który pokochają wszyscy w Twojej rodzinie. Oprócz tego, że jest przepyszny, ten budyń jest niezwykle łatwy do przygotowania.
Korzyści zdrowotne wynikające z awokado
Awokado poprawia biodostępność rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak alfa-karoten, beta-karoten i luteina znajdujące się w innych owocach i warzywach.
Ponadto zapewnia silne działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto awokado jest bogate w lecytynę – aminokwas, który chroni przed przeciążeniem wątroby i przyrostem masy ciała oraz stymuluje funkcjonowanie mózgu.
Co więcej, awokado zawiera duże ilości beta-sitosterolu i innych steroli roślinnych, co czyni go doskonałym pożywieniem antyestrogenowym. Oznacza to, że pomaga zmniejszyć tempo wchłaniania estrogenu i zwiększyć poziom testosteronu u mężczyzn i progesteronu u kobiet.
Właściwości przeciwstarzeniowe
Miąższ i olej z awokado mają niesamowite właściwości przeciwstarzeniowe, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Podnosi poziom energii i wspiera funkcje organizmu, wchodząc bezpośrednio do mitochondriów komórek.
Mitochondria jest centralnym składnikiem komórek, które wykorzystują składniki odżywcze do wytwarzania energii w komórkach. Jednak wytwarzają również niestabilne chemikalia, które mogą powodować uszkodzenia nie tylko mitochondriów, ale także innych składników komórek.
Ma to bezpośredni wpływ na proces starzenia. Niemniej naukowcy odkryli, że olej z awokado może odwrócić ten proces.
Główny autor badania dr Christian Cortez-Rojo wyjaśnia, że olej ten przyspiesza proces oddychania w mitochondriach.
Innymi słowy, stosowanie składników odżywczych wytwarzających energię pozostaje skuteczne nawet w tych komórkach, które są atakowane i uszkadzane przez wolne rodniki. Naukowiec wyjaśnia również, że same mitochondria mogą wytwarzać niewielkie ilości wolnych rodników.
Ponadto awokado jest obciążone zdrowym tłuszczem i wieloma składnikami odżywczymi, takimi jak żelazo, wapń, błonnik, magnez, sód, potas, witamina E, bor, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Przepis na budyń czekoladowy z awokado
Składniki
3 duże, miękkie i dojrzałe awokada
2 łyżki oleju kokosowego
3-6 łyżek mleka kokosowego
1 ekstrakt waniliowy
2 łyżki miodu
1/4 szklanki kakao
Przygotowanie
Wszystko co musisz zrobić to mieszać wszystkie składniki w blenderze przez jedną minutę. Następnie wlej mieszaninę do pojemnika i trzymaj w lodówce przez około 30 minut. Ciesz się swoim zdrowym, pysznym deserem.