Napary, które wspomagają trawienie

Po dużym posiłku, bogatym w tłuszcze i białka nie ma nic lepszego niż herbata ziołowa, która pomoże przyspieszyć proces trawienia.  Poniżej znajdziesz kilka opcji do wyboru. W tym artykule omówimy niektóre z najskuteczniejszych naparów, aby żołądek nie czuł się „ciężki” po posiłkach.



Herbata imbirowa

Imbir jest dobrze znany ze swoich zastosowań gastronomicznych.  Jednak podstawowe składniki aktywne (gingerol, shogaol) można stosować na wiele różnych sposobów w medycynie naturalnej.  Te same składniki wpływają na żołądek wywołując następujące efekty:

  • Pobudzają pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego, jednocześnie pobudzając trawienie.
  • Pomogą zmniejszyć poczucie „ciężkości” w żołądku.
  • Zapobiegają niestrawności, unikając obrzęków brzucha i gazów.
  • Pomagają w zapobieganiu nudnościom i wymiotom.

Dlatego picie herbaty imbirowej po jedzeniu jest idealne dla dobrego trawienia. 

Przepis:

Zagotuj litr wody, w między czasie połowę cytryny pokrój w plasterki. Zdejmij wodę z ognia, dodaj obrane kawałki imbiru (bez względu na to, ile chcesz), kilka  torebek  rumianku i plasterki cytryny. Pozostaw na kilka minut, odcedź i dodaj miodu do smaku.

Rumianek

Rumianek to kolejne zioło szeroko znane ze swoich leczniczych właściwości.  Oprócz efektu uspokajającego, herbata rumiankowa po śniadaniu, obiedzie lub kolacji pomoże Ci poczuć się lżej. Aktywne składniki rumianku zapobiegają zapaleniom żołądka i jelit, pomagają zapobiegać wzdęciom oraz uczuciu ciężkości w żołądku.

Przepis:



Zagotuj 0,5 l wody, jak tylko woda zacznie się gotować zdejmij z ognia i umieść w niej garść rumianku i mięty. Odczekaj około pięć minut, aż się zaparzy, odcedź i dodaj miodu do smaku.

Boldo i jego atrybuty

Napar z liści boldo ma bardzo wyjątkowy smak i jest także jedną z najpopularniejszych herbat stworzonych w celu ułatwienia trawienia. Napój ten stymuluje funkcje wątroby i pęcherzyka żółciowego, ułatwiając trawienie tłustych potraw. Aby wzmocnić ten efekt połącz boldo z miętą, rumiankiem lub estragonem.

Przepis:

Zagotuj 0,5 l wody, zdejmij z ognia, gdy zacznie wrzeć, dodaj kilka liści boldo i kilka liści mięty. Odczekaj kilka minut, aż się zaparzy, odcedź i dodaj miodu do smaku. Te napary promujące trawienie sprawią, że poczujesz się znacznie lżej po ciężkim posiłku.

Zobacz także:

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here