Napary, które wspomagają trawienie i przyspieszają odchudzanie

Po dużym posiłku, bogatym w tłuszcze i białka nie ma nic lepszego niż herbata ziołowa, która pomoże przyspieszyć proces trawienia.  Poniżej znajdziesz kilka opcji do wyboru. W tym artykule omówimy niektóre z najskuteczniejszych naparów, aby żołądek nie czuł się „ciężki” po posiłkach.

Herbata imbirowa

Imbir jest dobrze znany ze swoich zastosowań gastronomicznych.  Jednak podstawowe składniki aktywne (gingerol, shogaol) można stosować na wiele różnych sposobów w medycynie naturalnej.  Te same składniki wpływają na żołądek wywołując następujące efekty:

  • Pobudzają pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego, jednocześnie pobudzając trawienie.
  • Pomogą zmniejszyć poczucie „ciężkości” w żołądku.
  • Zapobiegają niestrawności, unikając obrzęków brzucha i gazów.
  • Pomagają w zapobieganiu nudnościom i wymiotom.

Dlatego picie herbaty imbirowej po jedzeniu jest idealne dla dobrego trawienia. 

Przepis:

Zagotuj litr wody, w między czasie połowę cytryny pokrój w plasterki. Zdejmij wodę z ognia, dodaj obrane kawałki imbiru (bez względu na to, ile chcesz), kilka  torebek  rumianku i plasterki cytryny. Pozostaw na kilka minut, odcedź i dodaj miodu do smaku.

Rumianek

Rumianek to kolejne zioło szeroko znane ze swoich leczniczych właściwości.  Oprócz efektu uspokajającego, herbata rumiankowa po śniadaniu, obiedzie lub kolacji pomoże Ci poczuć się lżej. Aktywne składniki rumianku zapobiegają zapaleniom żołądka i jelit, pomagają zapobiegać wzdęciom oraz uczuciu ciężkości w żołądku.

Przepis:

Zagotuj 0,5 l wody, jak tylko woda zacznie się gotować zdejmij z ognia i umieść w niej garść rumianku i mięty. Odczekaj około pięć minut, aż się zaparzy, odcedź i dodaj miodu do smaku.

Boldo i jego atrybuty

Napar z liści boldo ma bardzo wyjątkowy smak i jest także jedną z najpopularniejszych herbat stworzonych w celu ułatwienia trawienia. Napój ten stymuluje funkcje wątroby i pęcherzyka żółciowego, ułatwiając trawienie tłustych potraw. Aby wzmocnić ten efekt połącz boldo z miętą, rumiankiem lub estragonem.

Przepis:

Zagotuj 0,5 l wody, zdejmij z ognia, gdy zacznie wrzeć, dodaj kilka liści boldo i kilka liści mięty. Odczekaj kilka minut, aż się zaparzy, odcedź i dodaj miodu do smaku. Te napary promujące trawienie sprawią, że poczujesz się znacznie lżej po ciężkim posiłku.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Jak wybielić zęby w naturalny sposób stosując domowe rozwiązanie

Produkty, które  mogą dać ci piękny uśmiech możesz kupić w większości drogerii i aptek. Problem? Wiele z tych produktów do wybielania zębów zawiera substancje chemiczne, które mogą...

Co powinieneś jeść jeśli jesteś po zawale serca

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i rzucenie palenia mogą pomóc w zapobieganiu problemom z sercem. W tym artykule poznasz produkty, które powinieneś uwzględnić w...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Flegma w gardle: 7 domowych sposobów, aby się jej pozbyć

Flegma w gardle to gruby, lepki materiał, który bardzo często się pojawia, gdy jesteś chory. Przynajmniej wtedy większość ludzi to zauważa. Ale czy wiedziałeś, że...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej.Ponadto jest szeroko stosowany w...

Ból kostki podczas chodzenia – przyczyny i sposoby leczenia

Uszkodzenie dowolnej kości kostki, więzadeł lub ścięgien oraz kilku rodzajów zapalenia stawów może powodować ból kostki podczas chodzenia.Czym jest kostka? Twoja kostka to złożone zgrupowanie...