Strona głównaOdchudzanieNasiona chia i kurkuma. Cudowna kombinacja na odchudzanie dla kobiet po 40-tce

Nasiona chia i kurkuma. Cudowna kombinacja na odchudzanie dla kobiet po 40-tce

Przygotowujesz swoje ciało do stroju kąpielowego i chcesz zrzucić kilka dodatkowych kilogramów?

Dla kobiet po 40 roku życia połączenie dwóch powszechnie dostępnych składników to świetne rozwiązanie.

Pierwsza to kurkuma, a druga to nasiona chia. Jak prawidłowo z nich korzystać?

Kurkuma to nie tylko przyprawa kuchenna, ale także skuteczny naturalny środek poprawiający zdrowie.

A w połączeniu z nasionami chia przyda się każdemu, kto zdecydował się na redukcję wagi. Doskonale wspiera Twój metabolizm do działania.

Doskonała mieszanka

Kurkuma i nasiona chia tworzą nierozłączną i praktyczną „parę” do odchudzania. Pełne błonnika nasiona chia sprawią, że poczujesz się pełniejszy i wzbogacisz swoją dietę w ważne superskładniki odżywcze, które pomogą Ci szybciej zrzucić zbędne kilogramy.

Kurkumina zawarta w kurkumie hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i tym samym przyczynia się do jej redukcji.

Jedz budyń, aby schudnąć

Oczywiście utrata masy ciała będzie przebiegać lepiej przy ogólnie zrównoważonym stylu życia.

Dlatego zwracaj uwagę na zdrową i umiarkowaną dietę z odpowiednią ilością aktywnego ruchu.

Świetnym wyborem jest budyń z nasion chia, który doskonale wspomoże odchudzanie i zapewni odpowiednią dawkę zdrowej energii.

Jak go przygotować?

Będziesz potrzebować:

  • 250 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1/3 małej łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki nasion chia.

Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do ostygnięcia. Rano przygotujesz doskonałe śniadanie i nie będziesz odczuwać głodu przez długi czas.

Zostaniesz nagrodzony szybkim zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Kurkuma to cud zdrowia

Kurkuma lub szafran indyjski ma charakterystyczny i niepowtarzalny zapach oraz specyficzny odcień.

Jest częstym składnikiem przypraw curry i nie tylko wykazuje doskonałe działanie przeciwzapalne, ale również działa jako stuprocentowo skuteczny przeciwutleniacz.

Od wielu stuleci jest jednym z głównych filarów tradycyjnej medycyny chińskiej, ale jej pozytywny wpływ na zdrowie dostrzega również współczesna naukowa opieka zdrowotna

Kurkuma przyczynia się do regeneracji komórek wątroby, oczyszcza je z trucizn oraz zwiększa produkcję żółci.

Ponadto tłumi uczucie głodu, zmniejsza apetyt i przyspiesza procesy metaboliczne. Przyprawa ta jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność, pomaga regulować mikroflorę jelitową oraz sprzyja odchudzaniu.

Nasiona chia

Termin „chia” oznacza siłę. Mówi się, że ten rodzaj nasion był używany przez Majów i Azteków jako środek pobudzający i dodający energii, a czasem nawet jako cenna waluta.

W rzeczywistości był to dla nich jeden z podstawowych produktów spożywczych. Nasiona chia zawsze były praktyczną opcją pożywienia podczas wojen oraz podczas długich pielgrzymek i podróży.

To superfood przede wszystkim dlatego, że w zaledwie 2 łyżkach znajduje się prawie 10g błonnika.

Zdaniem naukowców nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm musi dostarczać, ponieważ nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć.

Pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie i zapobiegają ryzyku chorób serca, raka i zapalenia stawów.

Dzięki zawartym w nich substancjom pozytywnie wpływają również na poprawę nastroju i ogólną koncentrację. 

Zobacz Też: