HomeOdchudzanieNasiona chia i kurkuma....

Nasiona chia i kurkuma. Cudowna kombinacja na odchudzanie dla kobiet po 40-tce

Przygotowujesz swoje ciało do stroju kąpielowego i chcesz zrzucić kilka dodatkowych kilogramów?

Dla kobiet po 40 roku życia połączenie dwóch powszechnie dostępnych składników to świetne rozwiązanie.

Pierwsza to kurkuma, a druga to nasiona chia. Jak prawidłowo z nich korzystać?

Kurkuma to nie tylko przyprawa kuchenna, ale także skuteczny naturalny środek poprawiający zdrowie.

A w połączeniu z nasionami chia przyda się każdemu, kto zdecydował się na redukcję wagi. Doskonale wspiera Twój metabolizm do działania.

Doskonała mieszanka

Kurkuma i nasiona chia tworzą nierozłączną i praktyczną „parę” do odchudzania. Pełne błonnika nasiona chia sprawią, że poczujesz się pełniejszy i wzbogacisz swoją dietę w ważne superskładniki odżywcze, które pomogą Ci szybciej zrzucić zbędne kilogramy.

Kurkumina zawarta w kurkumie hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i tym samym przyczynia się do jej redukcji.

Jedz budyń, aby schudnąć

Oczywiście utrata masy ciała będzie przebiegać lepiej przy ogólnie zrównoważonym stylu życia.

Dlatego zwracaj uwagę na zdrową i umiarkowaną dietę z odpowiednią ilością aktywnego ruchu.

Sprawdź to ➡ ➡  Otyłość - poznaj 10 wiodących przyczyn przyrostu masy

Świetnym wyborem jest budyń z nasion chia, który doskonale wspomoże odchudzanie i zapewni odpowiednią dawkę zdrowej energii.

Jak go przygotować?

Będziesz potrzebować:

  • 250 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1/3 małej łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki nasion chia.

Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do ostygnięcia. Rano przygotujesz doskonałe śniadanie i nie będziesz odczuwać głodu przez długi czas.

Zostaniesz nagrodzony szybkim zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Kurkuma to cud zdrowia

Kurkuma lub szafran indyjski ma charakterystyczny i niepowtarzalny zapach oraz specyficzny odcień.

Jest częstym składnikiem przypraw curry i nie tylko wykazuje doskonałe działanie przeciwzapalne, ale również działa jako stuprocentowo skuteczny przeciwutleniacz.

Od wielu stuleci jest jednym z głównych filarów tradycyjnej medycyny chińskiej, ale jej pozytywny wpływ na zdrowie dostrzega również współczesna naukowa opieka zdrowotna

Kurkuma przyczynia się do regeneracji komórek wątroby, oczyszcza je z trucizn oraz zwiększa produkcję żółci.

Ponadto tłumi uczucie głodu, zmniejsza apetyt i przyspiesza procesy metaboliczne. Przyprawa ta jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność, pomaga regulować mikroflorę jelitową oraz sprzyja odchudzaniu.

Sprawdź to ➡ ➡  Czy figi i ocet jabłkowy mogą pomóc nam schudnąć?

Nasiona chia

Termin „chia” oznacza siłę. Mówi się, że ten rodzaj nasion był używany przez Majów i Azteków jako środek pobudzający i dodający energii, a czasem nawet jako cenna waluta.

W rzeczywistości był to dla nich jeden z podstawowych produktów spożywczych. Nasiona chia zawsze były praktyczną opcją pożywienia podczas wojen oraz podczas długich pielgrzymek i podróży.

To superfood przede wszystkim dlatego, że w zaledwie 2 łyżkach znajduje się prawie 10g błonnika.

Zdaniem naukowców nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm musi dostarczać, ponieważ nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć.

Pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie i zapobiegają ryzyku chorób serca, raka i zapalenia stawów.

Dzięki zawartym w nich substancjom pozytywnie wpływają również na poprawę nastroju i ogólną koncentrację. 


ZOBACZ TAKŻE