Co zrobić natychmiast, gdy liście ogórka zaczynają żółknąć?

Czy jesteś zapalonym hodowcą ogórków? Jeśli chcesz między innymi zachować je w zdrowiu i zebrać ich pełne kosze, regularnie sprawdzaj ich liście. Co zrobić, jeśli żółkną i uschną?

Czy Wy też nie możecie się doczekać rosnących sadzonek, które być może mozolnie wyhodowaliście z nasion? Z biegiem czasu przyjemny widok może stać się dla Ciebie nieprzyjemny z powodu żółknięcia liści, które zwykle nie wróży nic dobrego.

Gdy tylko zauważysz to zjawisko, nie wahaj się natychmiast interweniować! Być może uratuje to przyszłe obfite zbiory. Jak dokładnie postępować?

Kolor żółty to wołanie o składniki odżywcze

Jeśli ogórek zaczyna żółknąć, zwykle jest to spowodowane brakiem składników odżywczych. Dużym błędem jest to, że wielu uważa, że ​​jest dokładnie odwrotnie.

Do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślina potrzebuje przede wszystkim wystarczającej ilości potasu, azotu i fosforu. Jeśli ich brakuje, często sygnalizuje się to żółtym kolorem.

Możesz także wykorzystać moc popiołu drzewnego. Najlepsze jest drewno twarde, takie jak topola, buk czy dąb, ponieważ ma stosunkowo wysoką wartość pH wynoszącą 12-13.

Zakwas z kurników

Jeśli nakarmisz ogórki tym organicznym nawozem, który zawiera wystarczającą ilość wyżej wymienionych substancji, w tym przypadku głównie potasu, wkrótce zauważysz pozytywną zmianę. Następne nowe liście będą bujne i zielone.

Popiół drzewny

Możesz także wykorzystać moc popiołu drzewnego. Najlepsze jest drewno twarde, takie jak topola, buk czy dąb, ponieważ ma stosunkowo wysoką wartość pH wynoszącą 12-13. Jest niezwykle korzystny dla ogórków. Popiół ten jest między innymi doskonałym źródłem wapnia, magnezu, potasu, sodu i fosforu.

Zawsze jednak zwracaj uwagę na prawidłowe stężenie. Wystarczy jedna szklanka popiołu drzewnego, którą dokładnie wymieszaj z 10 litrami wody. Co dwa tygodnie dodawać 1 litr do każdej dotkniętej rośliny, aż do ustąpienia żółknięcia liści.

Skórki cebuli

Bardzo skutecznym rozwiązaniem jest także wykorzystanie łusek cebuli. Zalewamy je 10 l wody i stopniowo doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmij je z pieca i pozostaw pod pokrywką na około 10 do 15 godzin. Następnie rozcieńczyć je w proporcji 8 litrów wody na każde 2 litry wywaru. Nawóz stosować co 10-12 dni w formie podlewania lub oprysku.

Bardzo skutecznym rozwiązaniem jest także wykorzystanie łusek cebuli.

Jod i mleko

Plamy na ogórkach można bardzo łatwo usunąć za pomocą mieszaniny 30 kropli jodu, 20 g startego mydła naturalnego i 1 litra zwykłego mleka. Wymieszaj wymienione składniki w dużym pojemniku, odstaw do następnego dnia, a następnie nałóż jako dressing do stosowania raz w tygodniu.