Was też denerwują mszyce na warzywach czy różach? Gdy tylko pojawiają się pąki, te szkodniki już je skubią.
Jak naturalnie pozbyć się mszyc? Znaleźliśmy dla Ciebie kilka przepisów na tępienie mszyc, dzięki którym pozbędziesz się tych szkodników nawet bez chemii, a do tego zaoszczędzisz pieniądze.
Oto sprawdzone przepisy naszych babć na naturalne metody ochrony roślin przed mszycami:
Czosnek
Jeśli nie przeszkadza ci silny zapach czosnku, spróbuj jego naparu. Rozgnieć dwa do trzech ząbków czosnku, zalej szklanką wody i pozostaw na noc.
Następnego dnia odcedź roztwór, a następnie spryskaj nim rośliny. Ale jaka jest prawidłowa procedura korzystania z rozwiązania?
Cała roślina, czyli łodygi i liście z obu stron musi być pokryta roztworem.
Tytoń
Babcia radzi również wywar z niedopałków papierosów, ale tutaj lepiej jest użyć samego tytoniu. Wystarczy zagotować go w wodzie i spryskać nim rośliny następnego dnia.
Bierzesz więc 50 g tytoniu, zalewasz jednym litrem wody i gotujesz przez około godzinę. Po schłodzeniu odcedź płyn, dodaj taką samą ilość wody i wlej do butelki z rozpylaczem.
Uważaj, tytoń jest trujący, więc używaj sprayu tylko na róże i inne rośliny, których nie zamierzasz jeść.
Alkohol
Innym sprawdzonym sposobem zwalczania mszyc jest oprysk alkoholowy: zmieszać 200 ml wysokoprocentowego alkoholu z 800 ml wody i spryskać lub natrzeć rośliny tą mieszanką.
Jeśli to nie zadziała, zwiększ proporcje alkoholu. Uważaj, może spalić delikatne części roślin, więc stopniowo zwiększaj stężenie.