Was też denerwują mszyce na warzywach czy różach? Gdy tylko pojawiają się pąki, te szkodniki już je skubią.
-no-optimize="1" data-no-defer="1">ezstandalone.cmd.push(function () { ezstandalone.showAds(179); });Jak naturalnie pozbyć się mszyc? Znaleźliśmy dla Ciebie kilka przepisów na tępienie mszyc, dzięki którym pozbędziesz się tych szkodników nawet bez chemii, a do tego zaoszczędzisz pieniądze.
Oto sprawdzone przepisy naszych babć na naturalne metody ochrony roślin przed mszycami:
Czosnek
Jeśli nie przeszkadza ci silny zapach czosnku, spróbuj jego naparu. Rozgnieć dwa do trzech ząbków czosnku, zalej szklanką wody i pozostaw na noc.
Następnego dnia odcedź roztwór, a następnie spryskaj nim rośliny. Ale jaka jest prawidłowa procedura korzystania z rozwiązania?
Cała roślina, czyli łodygi i liście z obu stron musi być pokryta roztworem.
Tytoń
Babcia radzi również wywar z niedopałków papierosów, ale tutaj lepiej jest użyć samego tytoniu. Wystarczy zagotować go w wodzie i spryskać nim rośliny następnego dnia.
Bierzesz więc 50 g tytoniu, zalewasz jednym litrem wody i gotujesz przez około godzinę. Po schłodzeniu odcedź płyn, dodaj taką samą ilość wody i wlej do butelki z rozpylaczem.
Uważaj, tytoń jest trujący, więc używaj sprayu tylko na róże i inne rośliny, których nie zamierzasz jeść.
Alkohol
Innym sprawdzonym sposobem zwalczania mszyc jest oprysk alkoholowy: zmieszać 200 ml wysokoprocentowego alkoholu z 800 ml wody i spryskać lub natrzeć rośliny tą mieszanką.
Jeśli to nie zadziała, zwiększ proporcje alkoholu. Uważaj, może spalić delikatne części roślin, więc stopniowo zwiększaj stężenie.
