Wykorzystaj prawie wszystkie resztki warzyw. Jeszcze trochę, a już niedługo będziesz mógł cieszyć się jej młodymi pędami. Jak wyhodować sznurek z sadzonek?
Czy należysz do osób, które nie lubią wyrzucać resztek? Mamy dla Ciebie bardzo prostą i praktyczną wskazówkę, dzięki której z pokrojonych kawałków warzyw możesz pozyskać świeże i chrupiące składniki wielu dań. Trzeba je tylko prawidłowo zasadzić i dać im czas na rozwój, zanim będą mogły zbierać plony z sukcesem i radością. W ten sposób nie tylko będziesz mieć w domu świeże źródło witamin, ale także zaoszczędzisz na zakupie niektórych warzyw.
Wszystko czego potrzebujesz to miska z wodą
Zasada uprawy z sadzonek jest właściwie dość prymitywna. Wystarczy niska miska lub talerz, woda i odpowiedni kawałek resztek warzywnych. W przypadku warzyw korzeniowych potrzebne będzie wycięcie z górnej części korzenia, z którego wyrasta pęd. Umieść go w misce wypełnionej wodą odciętą częścią do dołu i umieść w miejscu o wystarczającej ilości światła, np. na parapecie. Nowe pędy pojawią się za kilka dni.
Które warzywa są odpowiednie
Dzięki tej metodzie uprawy na świeżo wyrośnie np. pietruszka, marchew, seler, rzodkiewka, ale także buraki. Z pewnością regularnie można zaopatrzyć się w świeże liście sałaty rzymskiej, czy też ząbki czosnku, cebulę i por. W ten sposób można również uprawiać imbir.
Regularne podmiany wody
Warzywa uprawiane w ten sposób wymagają regularnej pielęgnacji i istotnej wymiany wody. Najlepiej każdego dnia! W ten sposób unikniesz ryzyka pleśni i gnicia. Podobnie zawsze płucz sadzonki. Jeśli ich powierzchnia jest śliska, szybko zużyj ich nitkę i lepiej wymień ją na nową.
Uważaj na zbyt dużo ciepła
Wybierz chłodne miejsca do uprawy warzyw z sadzonek. Zimą nie należy ich umieszczać w pobliżu grzejników lub innych rodzajów ogrzewania. Dzięki temu zapobiegniesz ewentualnemu wysuszeniu.
Zróżnicowane zastosowanie
Uprawiane warzywa będziesz mieć zawsze pod ręką i z pewnością wykorzystasz je w wielu potrawach. Wzbogacisz je w ten sposób o wiele przydatnych witamin i substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dodatkowo nadasz im wspaniały aromat świeżego nati. Nadaje się jako posypka do smarowideł, zup, ryżu, owsianek, ale także do mięs czy pieczonych warzyw.