Nie wyrzucaj ścinków warzyw: użyj tej sztuczki, aby wyhodować z nich świeże sadzonki

Wykorzystaj prawie wszystkie resztki warzyw. Jeszcze trochę, a już niedługo będziesz mógł cieszyć się jej młodymi pędami. Jak wyhodować sznurek z sadzonek?

Czy należysz do osób, które nie lubią wyrzucać resztek? Mamy dla Ciebie bardzo prostą i praktyczną wskazówkę, dzięki której z pokrojonych kawałków warzyw możesz pozyskać świeże i chrupiące składniki wielu dań. Trzeba je tylko prawidłowo zasadzić i dać im czas na rozwój, zanim będą mogły zbierać plony z sukcesem i radością. W ten sposób nie tylko będziesz mieć w domu świeże źródło witamin, ale także zaoszczędzisz na zakupie niektórych warzyw.

Wszystko czego potrzebujesz to miska z wodą

Zasada uprawy z sadzonek jest właściwie dość prymitywna. Wystarczy niska miska lub talerz, woda i odpowiedni kawałek resztek warzywnych. W przypadku warzyw korzeniowych potrzebne będzie wycięcie z górnej części korzenia, z którego wyrasta pęd. Umieść go w misce wypełnionej wodą odciętą częścią do dołu i umieść w miejscu o wystarczającej ilości światła, np. na parapecie. Nowe pędy pojawią się za kilka dni.Wystarczy niska miska lub talerz, woda i odpowiedni kawałek resztek warzywnych.

Które warzywa są odpowiednie

Dzięki tej metodzie uprawy na świeżo wyrośnie np. pietruszka, marchew, seler, rzodkiewka, ale także buraki. Z pewnością regularnie można zaopatrzyć się w świeże liście sałaty rzymskiej, czy też ząbki czosnku, cebulę i por. W ten sposób można również uprawiać imbir.

Regularne podmiany wody

Warzywa uprawiane w ten sposób wymagają regularnej pielęgnacji i istotnej wymiany wody. Najlepiej każdego dnia! W ten sposób unikniesz ryzyka pleśni i gnicia. Podobnie zawsze płucz sadzonki. Jeśli ich powierzchnia jest śliska, szybko zużyj ich nitkę i lepiej wymień ją na nową.

Uważaj na zbyt dużo ciepła

Wybierz chłodne miejsca do uprawy warzyw z sadzonek. Zimą nie należy ich umieszczać w pobliżu grzejników lub innych rodzajów ogrzewania. Dzięki temu zapobiegniesz ewentualnemu wysuszeniu.Uprawiane warzywa będziesz mieć zawsze pod ręką i z pewnością wykorzystasz je w wielu potrawach.

Zróżnicowane zastosowanie

Uprawiane warzywa będziesz mieć zawsze pod ręką i z pewnością wykorzystasz je w wielu potrawach. Wzbogacisz je w ten sposób o wiele przydatnych witamin i substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dodatkowo nadasz im wspaniały aromat świeżego nati. Nadaje się jako posypka do smarowideł, zup, ryżu, owsianek, ale także do mięs czy pieczonych warzyw.