Przycinanie pomidorów jest podstawą bogatych zbiorów

Zacząłeś uprawiać pomidory i tęsknisz za bogatymi zbiorami pełnymi soczystych owoców? Powiemy Ci, dlaczego ich regularne czipowanie jest ważne.

Pomidory należą do najczęściej uprawianych warzyw w naszym kraju i bardzo dobrze nadają się do uprawy zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie czy tarasie. Nie są wymagające w pielęgnacji, a ich przycinanie jest częstym zadaniem. Jest to metoda ogrodnicza polegająca na usuwaniu pędów bocznych rośliny. Jednak nie wszystkie odmiany pomidorów wymagają tej opieki.

Po co siekać pomidory?

Jeśli uszczypniesz pomidory, pobudzi to wzrost głównej łodygi. W ten sposób roślina koncentruje się na tworzeniu owoców, a nie na rozwoju innej niepotrzebnej roślinności. Rezultatem są nie tylko bogatsze zbiory, ale także lepsza jakość i smaczniejszy pomidor. Faktem jest jednak, że ta procedura jest również szokiem dla rośliny, dlatego należy ją przeprowadzić nie tylko prawidłowo i z wyczuciem, ale tylko u odpowiedniego gatunku.

Kiedy jest właściwy czas

Pomidory należy uszczypnąć na początku ich rozwoju, kiedy rosną stosunkowo szybko, ale muszą być już mocno ukorzenione. Zwykle tym okresem jest czerwiec. Wykonuj tę czynność 1 do 2 razy w tygodniu, najlepiej przy suchej pogodzie. Najlepsza pora dnia to pierwsza rzecz rano.

Które pędy usunąć

Pędy boczne lub zastawki rosną w kątach liści, pomiędzy pędem głównym a liściem. Jeśli chcesz wyrządzić jak najmniej szkody roślinie, usuń je, gdy tylko się pojawią, gdy są jeszcze małe. Jeśli nie usuniesz tych pędów, ich owoce będą małe i dojrzewają bardzo wolno.

Ponadto większa liczba liści na łodydze wymaga większej ilości wody i niezbędnych składników odżywczych. W ich otoczeniu panuje też większa wilgotność i istnieje większe ryzyko zarażenia pomidorów grzybami lub brunatną zgnilizną.

Jakie odmiany wybrać

Metodę chipowania stosuj tylko w przypadku befsztyków i odmian w kształcie pręta. Nie używaj go do krzewów ani dzikich pomidorów, wręcz przeciwnie, możesz zostawić więcej pędów dla tych roślin. Wytwarzają ogólnie mniejsze owoce, które dobrze dojrzewają i są pełne soku.

Korzyści z chipowania

Oprócz lepszej jakości i smaczniejszych pomidorów, ich zbieranie ma inne zalety. Ponieważ roślina nie rośnie w pełni, istnieje pewna oszczędność miejsca. Będzie szczególnie mile widziana przez hodowców na balkonach i w małych szklarniach.

W przypadku wiatru pomidor będzie bardziej odporny na ewentualne złamania czy inne uszkodzenia. Ponadto wokół rośliny będzie lepsza cyrkulacja powietrza, co jest najlepszą ochroną przed podstępnymi chorobami, grzybami i zgnilizną. Jeśli pomidor będzie cieńszy, do owoców dotrze więcej światła słonecznego. Poszczególne owoce nie tylko szybciej dojrzeją, ale także będą miały znacznie wyraźniejszy smak.