Co roku nie możesz się doczekać obfitych zbiorów ogórków, ale pod koniec sezonu zbierasz tylko więdnące plony. Można temu zaradzić, stosując domowy nawóz, który przywróci ogórkom życie.
pub-ad-placeholder-179" data-inserter-version="2" data-placement-location="under_page_title">Jeśli uwielbiasz zajmować się ogrodem i uprawiać rośliny domowe, ale nadal nie wiesz, jak zebrać obfite i smaczne zbiory, mamy dla Ciebie wskazówkę, jak przywrócić do życia zamierające ogórki i cieszyć się świeżymi warzywami pełnymi wody. Możesz także wykorzystać resztki chleba.
Ogórki uwielbiają letnie temperatury
Pamiętaj, że ogórki uwielbiają ciepło lata, ale w miarę upływu sezonu mogą wydawać się nieco wyczerpane i coraz bardziej zmęczone. W krytycznej fazie kwitnienia i owocowania ogórki wymagają znacznego odżywiania, aby dobrze się rozwijać. Bez odpowiedniego podlewania i nawożenia mogą objawiać się opadaniem kwiatów, żółknięciem liści i powstawaniem zdeformowanych owoców.
Daj ogórkom chleb
Rozwiązaniem jest podanie ogórkom chleba. Prosty i ekonomiczny nawóz wykorzystujący bułkę tartą, korę lub nawet resztki wiórów. Korzyści przynosi nie tylko ogórkom, ale także pomidorom, bakłażanom, papryce, a nawet różom bardzo dobrze reagują na czerstwe pieczywo. Siła ciasta pochodzi przede wszystkim od zawartych w nim drożdży.

Drożdże są bogatym źródłem niezbędnych pierwiastków śladowych, aminokwasów i białek, które wzbogacają glebę i rośliny. Nawożenie chlebem poprawia aktywność mikrobiologiczną gleby, poprawiając w ten sposób zawartość składników odżywczych pobieranych z niej przez rośliny uprawne. Namoczyć 600 g chleba w 3 litrach wody i pozostawić do wyrośnięcia na kilka dni. Następnie odcedzić i zmieszać 100 ml naparu z 1 litrem wody.
