Ten domowy nawóz zapewni ogórkom najważniejsze składniki odżywcze. 99% ludzi niepotrzebnie wyrzuca te resztki

Co roku nie możesz się doczekać obfitych zbiorów ogórków, ale pod koniec sezonu zbierasz tylko więdnące plony. Można temu zaradzić, stosując domowy nawóz, który przywróci ogórkom życie.

Jeśli uwielbiasz zajmować się ogrodem i uprawiać rośliny domowe, ale nadal nie wiesz, jak zebrać obfite i smaczne zbiory, mamy dla Ciebie wskazówkę, jak przywrócić do życia zamierające ogórki i cieszyć się świeżymi warzywami pełnymi wody. Możesz także wykorzystać resztki chleba.

Ogórki uwielbiają letnie temperatury

Pamiętaj, że ogórki uwielbiają ciepło lata, ale w miarę upływu sezonu mogą wydawać się nieco wyczerpane i coraz bardziej zmęczone. W krytycznej fazie kwitnienia i owocowania ogórki wymagają znacznego odżywiania, aby dobrze się rozwijać. Bez odpowiedniego podlewania i nawożenia mogą objawiać się opadaniem kwiatów, żółknięciem liści i powstawaniem zdeformowanych owoców.

Daj ogórkom chleb

Rozwiązaniem jest podanie ogórkom chleba. Prosty i ekonomiczny nawóz wykorzystujący bułkę tartą, korę lub nawet resztki wiórów. Korzyści przynosi nie tylko ogórkom, ale także pomidorom, bakłażanom, papryce, a nawet różom bardzo dobrze reagują na czerstwe pieczywo. Siła ciasta pochodzi przede wszystkim od zawartych w nim drożdży.

chleb
Zdjęcie: Freepik

Drożdże są bogatym źródłem niezbędnych pierwiastków śladowych, aminokwasów i białek, które wzbogacają glebę i rośliny. Nawożenie chlebem poprawia aktywność mikrobiologiczną gleby, poprawiając w ten sposób zawartość składników odżywczych pobieranych z niej przez rośliny uprawne. Namoczyć 600 g chleba w 3 litrach wody i pozostawić do wyrośnięcia na kilka dni. Następnie odcedzić i zmieszać 100 ml naparu z 1 litrem wody.