Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Udostępnij:

tiamisu

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą.


Oznacza to, że muszą albo kupić jajka pasteryzowane, albo użyć zamiennika jajek w przepisie lub jak w tym przypadku w ogóle ich nie używać :)



Składniki:

ciastka savoiardi – 30 sztuk

serek mascarpone – 500 g

śmietana kremówka – 400 g

kawa rozpuszczalna – 300 ml

kakao w proszku – 30 g

Przygotowanie:

W misce przygotowujemy kawę rozpuszczalną, a następnie maczamy w niej ciastka savoiardi, które układamy na pergaminie, jak pokazano poniżej:

Dokładnie miksujemy serek mascarpone, a następnie dodajemy do niego śmietankę i ponownie miksujemy, aż składniki się ze sobą połączą.


Tak przygotowaną masę nakładamy na prędzej przygotowane ciastka savoiardi i rozsmarowujemy.

Pamiętaj, aby część masy pozostawić, którą później wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Następnie po calości rozsypujemy kakao, najlepiej użyć do tego sitka.

Kolejny krok to zwinięcie ciasta w rulon wykorzystując do tego celu pergamin.

Tak przygotowane tiramisu umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a następnie wyjmujemy i usuwamy pergamin.

Ostatnim krokiem jest ozdobienie ciasta prędzej przygotowaną masą i posypanie go delikatnie kakao.

podobne artykuły