Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

tiamisu
[quads id=8]

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą.

[quads id=10]

Oznacza to, że muszą albo kupić jajka pasteryzowane, albo użyć zamiennika jajek w przepisie lub jak w tym przypadku w ogóle ich nie używać :)

[quads id=9]

Składniki:

ciastka savoiardi – 30 sztuk

serek mascarpone – 500 g

śmietana kremówka – 400 g

[quads id=5]

kawa rozpuszczalna – 300 ml

kakao w proszku – 30 g

Przygotowanie:

[quads id=4]

W misce przygotowujemy kawę rozpuszczalną, a następnie maczamy w niej ciastka savoiardi, które układamy na pergaminie, jak pokazano poniżej:

Dokładnie miksujemy serek mascarpone, a następnie dodajemy do niego śmietankę i ponownie miksujemy, aż składniki się ze sobą połączą.

[quads id=3]

Tak przygotowaną masę nakładamy na prędzej przygotowane ciastka savoiardi i rozsmarowujemy.

Pamiętaj, aby część masy pozostawić, którą później wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Następnie po calości rozsypujemy kakao, najlepiej użyć do tego sitka.

Kolejny krok to zwinięcie ciasta w rulon wykorzystując do tego celu pergamin.

Tak przygotowane tiramisu umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a następnie wyjmujemy i usuwamy pergamin.

[quads id=7]

Ostatnim krokiem jest ozdobienie ciasta prędzej przygotowaną masą i posypanie go delikatnie kakao.