Strona głównaPrzepisyBez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

tiamisu

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą.

Oznacza to, że muszą albo kupić jajka pasteryzowane, albo użyć zamiennika jajek w przepisie lub jak w tym przypadku w ogóle ich nie używać :)


Składniki:

- Advertisement -

ciastka savoiardi – 30 sztuk

serek mascarpone – 500 g

śmietana kremówka – 400 g



kawa rozpuszczalna – 300 ml

kakao w proszku – 30 g

Przygotowanie:

W misce przygotowujemy kawę rozpuszczalną, a następnie maczamy w niej ciastka savoiardi, które układamy na pergaminie, jak pokazano poniżej:

Dokładnie miksujemy serek mascarpone, a następnie dodajemy do niego śmietankę i ponownie miksujemy, aż składniki się ze sobą połączą.

Tak przygotowaną masę nakładamy na prędzej przygotowane ciastka savoiardi i rozsmarowujemy.

Pamiętaj, aby część masy pozostawić, którą później wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Następnie po calości rozsypujemy kakao, najlepiej użyć do tego sitka.

Kolejny krok to zwinięcie ciasta w rulon wykorzystując do tego celu pergamin.

Tak przygotowane tiramisu umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a następnie wyjmujemy i usuwamy pergamin.

Ostatnim krokiem jest ozdobienie ciasta prędzej przygotowaną masą i posypanie go delikatnie kakao.


Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem...

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek...

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem. Zazwyczaj przygotowanie...