Strona głównaPrzepisyJak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem - wspaniałe korzyści zdrowotne

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie – niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od wielu lat. Moja babcia to robiła, następnie moja mama, a teraz ja.

 

Moja mama dawała nam 1 łyżkę rano każdego dnia, kiedy byliśmy dziećmi. Wszyscy mieliśmy problemy z bólem gardła i zapaleniem migdałków, a ten wspaniały syrop zawsze pomagał. Uratowało mnie to przed usunięciem migdałków, gdy byłam dzieckiem.

- Advertisement -

Warto zauważyć, że najlepiej jest nosić rękawiczki podczas zbierania orzechów włoskich, ponieważ emitują czarny odcień na dłoniach, a wtedy trudno jest umyć ręce.

Dlaczego warto spożywać syrop z zielonych orzechów?

Młode orzechy włoskie zanurzone w miodzie uwalniają dużą ilość jodu, który łatwo wchłania się w organizmie.

Pij jedną łyżeczkę octu jabłkowego i miodu, a te 10 rzeczy stanie się Twoim ciałem

Młode zielone orzechy zawierają dużo witaminy C i całe bogactwo witamin i są dobre dla pacjentów cierpiących na anemię i chorych dzieci. Syrop ten ma również pozytywny wpływ na oczyszczenie wątroby, żołądka i krwi.


Jest dobry w problemach z funkcjonowaniem tarczycy, chorobami gardła i dróg oddechowych, szczególnie w zapaleniu oskrzeli, jest świetny do zwiększania odporności, zwalczania otyłości i przewlekłych chorób układu oddechowego, neutralizuje działanie toksyn.

Przepis na syrop z zielonych orzechów



Składniki:

– 1 kg miodu
– 40 młodych zielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

– Najpierw pozbieraj orzechy o średnicy około 1-1,5 cm. Najlepiej jest znaleźć drzewo, które rośnie w czystym środowisku, w którym powietrze, woda i gleba nie są zanieczyszczone.

– Umyj i wysusz orzechy włoskie.

– Włóż je do słoika i zalej miodem. Zamknij dobrze słoik i pozostaw go w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

– Co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby usunąć powietrze będące produktem fermentacji i wymieszaj syrop.

– Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które są już ciemne i suche. Miód ciemnieje i staje się bardziej płynny.

– Spożywaj 1 łyżkę rano, każdego dnia.


Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą. Oznacza to,...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem. Zazwyczaj przygotowanie...

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...