Strona głównaPrzepisyJak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem - wspaniałe korzyści zdrowotne

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie – niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od wielu lat. Moja babcia to robiła, następnie moja mama, a teraz ja.

Moja mama dawała nam 1 łyżkę rano każdego dnia, kiedy byliśmy dziećmi. Wszyscy mieliśmy problemy z bólem gardła i zapaleniem migdałków, a ten wspaniały syrop zawsze pomagał. Uratowało mnie to przed usunięciem migdałków, gdy byłam dzieckiem.

[quads id=8]

Warto zauważyć, że najlepiej jest nosić rękawiczki podczas zbierania orzechów włoskich, ponieważ emitują czarny odcień na dłoniach, a wtedy trudno jest umyć ręce.

Dlaczego warto spożywać syrop z zielonych orzechów?

[quads id=10]

Młode orzechy włoskie zanurzone w miodzie uwalniają dużą ilość jodu, który łatwo wchłania się w organizmie.

Młode zielone orzechy zawierają dużo witaminy C i całe bogactwo witamin i są dobre dla pacjentów cierpiących na anemię i chorych dzieci. Syrop ten ma również pozytywny wpływ na oczyszczenie wątroby, żołądka i krwi.

[quads id=9]

Jest dobry w problemach z funkcjonowaniem tarczycy, chorobami gardła i dróg oddechowych, szczególnie w zapaleniu oskrzeli, jest świetny do zwiększania odporności, zwalczania otyłości i przewlekłych chorób układu oddechowego, neutralizuje działanie toksyn.

Przepis na syrop z zielonych orzechów

[quads id=5]

Składniki:

– 1 kg miodu
– 40 młodych zielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

[quads id=4]

– Najpierw pozbieraj orzechy o średnicy około 1-1,5 cm. Najlepiej jest znaleźć drzewo, które rośnie w czystym środowisku, w którym powietrze, woda i gleba nie są zanieczyszczone.

– Umyj i wysusz orzechy włoskie.

[quads id=3]

– Włóż je do słoika i zalej miodem. Zamknij dobrze słoik i pozostaw go w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

– Co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby usunąć powietrze będące produktem fermentacji i wymieszaj syrop.

[quads id=7]

– Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które są już ciemne i suche. Miód ciemnieje i staje się bardziej płynny.

– Spożywaj 1 łyżkę rano, każdego dnia.

Zobacz Też: