Prosty przepis na pyszne ciasto kretowe: Smakuje wyśmienicie!

Dziś przygotowaliśmy dla Was prawdziwy przysmak, który cieszy się dużą popularnością w naszym domu. W szczególności przygotujemy fantastyczne ciasto „kret”. Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste i oszczędza czas, i NIE wymaga pieczenia!

Konieczne jest zatem, aby nasze ciasto po skończeniu pozostało jeszcze jakiś czas w lodówce, gdzie ładnie stwardnieje. Jeśli więc szukasz nowej przekąski na świętowanie lub przekąskę dla gości, to ciasto jest właściwym wyborem!

Czy już się ślinisz? Przygotujmy więc wspólnie ten fantastyczny tort „kret”!


Doskonały przepis na Ciasto Kretowe:

Czego będziemy potrzebować:

krem:

  • 7,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g kwaśnej śmietany co najmniej 20%.
  • 100 g masła

podstawa:

  • 300 g ciastek
  • 120 g masła
  • 1-2 łyżki mleka

Jak to zrobić:

1) Zaczynamy od wymieszania w rondlu cukru, jajek i mąki. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Przepis na ciasto kretowe

2) Teraz dodaj śmietanę. Wymieszaj i postaw na małym ogniu. Mieszamy dalej! Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Powinniśmy uzyskać kształt czegoś w rodzaju budyniu.

Przepis na ciasto kretowe

3) Umieść garnek w większym garnku z zimną wodą, aby ostudzić naszą mieszankę. Przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia.

4) Kontynuujemy fundamentowanie. Ciasteczka zmiel na okruszki. Następnie do mieszanki dodać roztopione masło i mleko. Dokładnie wymieszać.

Przepis na ciasto kretowe

5) Przygotuj naczynie do pieczenia. Wlać do niej 2/3 naszej masy ciasteczkowej i dokładnie rozsmarować ją również po bokach formy. Pozostałą 1/3 zostawiamy na boku. Włóż formę do lodówki na godzinę.

6) Ubij miękkie masło i dodaj je porcjami do naszej mieszanki budyniowej.

7) Teraz przełóż masę kremową do formy z ciastkami. Posyp pozostałą jedną trzecią okruszków ciasteczek. Na koniec przykryj folią i ponownie włóż do lodówki, tym razem na co najmniej 5 godzin. Zrobiliśmy!