Strona głównaPrzepisyPyszne lody z lat 80-tych - Już nie kupuję w sklepie lodów...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem i wypoczynkiem.

Lody śmietankowe można urozmaicać, dodając do nich orzechy, rodzynki, czekoladę, herbatniki lub owocowe polewy. Przygotowując je samodzielnie mamy pewność, że użyte produkty są świeże i zawierają wszystkie niezbędne składniki. Te najbardziej tradycyjne powinny składać się z mleka, śmietany oraz żółtek.

Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu domowe lody nabierają aksamitnego i wybornego smaku.

Aby je przygotować, możemy wybrać zestaw składający się z samej śmietany, bądź mleka ze śmietaną. Warto wypróbować oba sposoby i zdecydować, która opcja bardziej przypadła do gustu.

Lody ze śmietaną

Składniki:


  • 200 ml śmietany 12 % ( jedna szklanka )
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Sposób przygotowania:

Żółtka wymieszać w misce z cukrem pudrem, następnie dodać 200 ml śmietany 12% i wanilię (śmietanę wlewać powoli, co jakiś czas mieszając wszystkie składniki ). Tak powstałą masę gotować przez około 3 – 4 minuty, nie doprowadzając do całkowitego zagotowania.

Następnie przelać wszystko przez sitko i włożyć do zamrażalnika pilnując, aby masa całkowicie nie zamarzła.



NIE PRZEGAP!  Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

W międzyczasie ubić śmietankę 36% na gładką pianę, a następnie dodać ją do reszty składników i zamrozić. Aby uniknąć grudek, warto zamieszać lody minimum raz w pierwszej godzinie po włożeniu ich do zamrażarki.

NIE PRZEGAP!  Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Jak zrobić lody z mlekiem i śmietaną?

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 g śmietanki 36 %
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 5 g wanilii

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, wsypując do niego cukier i wanilię. Żółtka ubić i dodać do całkowicie przestudzonego mleka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i całość ponowie zagotować na małym ogniu, stale mieszając.

Powstała masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Śmietanę 36% ubić mikserem i dodać do chłodnego mleka z żółtkami.

Następnie wstawić lody do zamrażalnika i podobnie jak w poprzednim przepisie, zamieszać minimum raz w ciągu pierwszej godziny.



Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą. Oznacza to,...

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej.
NIE PRZEGAP!  Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!
Mogą być przygotowywane na zimno lub na...