Strona głównaPrzepisyPyszne lody z lat 80-tych - Już nie kupuję w sklepie lodów...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem i wypoczynkiem.

- Advertisement -

Lody śmietankowe można urozmaicać, dodając do nich orzechy, rodzynki, czekoladę, herbatniki lub owocowe polewy. Przygotowując je samodzielnie mamy pewność, że użyte produkty są świeże i zawierają wszystkie niezbędne składniki. Te najbardziej tradycyjne powinny składać się z mleka, śmietany oraz żółtek.

- Advertisement -

Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu domowe lody nabierają aksamitnego i wybornego smaku.

- Advertisement -

Aby je przygotować, możemy wybrać zestaw składający się z samej śmietany, bądź mleka ze śmietaną. Warto wypróbować oba sposoby i zdecydować, która opcja bardziej przypadła do gustu.

Lody ze śmietaną

Składniki:


  • 200 ml śmietany 12 % ( jedna szklanka )
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Sposób przygotowania:

Żółtka wymieszać w misce z cukrem pudrem, następnie dodać 200 ml śmietany 12% i wanilię (śmietanę wlewać powoli, co jakiś czas mieszając wszystkie składniki ). Tak powstałą masę gotować przez około 3 – 4 minuty, nie doprowadzając do całkowitego zagotowania.

Następnie przelać wszystko przez sitko i włożyć do zamrażalnika pilnując, aby masa całkowicie nie zamarzła.



W międzyczasie ubić śmietankę 36% na gładką pianę, a następnie dodać ją do reszty składników i zamrozić. Aby uniknąć grudek, warto zamieszać lody minimum raz w pierwszej godzinie po włożeniu ich do zamrażarki.

Jak zrobić lody z mlekiem i śmietaną?

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 g śmietanki 36 %
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 5 g wanilii

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, wsypując do niego cukier i wanilię. Żółtka ubić i dodać do całkowicie przestudzonego mleka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i całość ponowie zagotować na małym ogniu, stale mieszając.

Powstała masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Śmietanę 36% ubić mikserem i dodać do chłodnego mleka z żółtkami.

Następnie wstawić lody do zamrażalnika i podobnie jak w poprzednim przepisie, zamieszać minimum raz w ciągu pierwszej godziny.