Strona głównaPrzepisySyrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej.

syrop miętowy

Mogą być przygotowywane na zimno lub na gorąco. Oprócz owoców sezonowych pyszny syrop można przygotować również z różnych ziół, takich jak tymianek, czarny bez, hyzop, mięta.

Pozytywne efekty mięty!

Mięta ma mnóstwo pozytywnych efektów. Badania wykazały, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze.

- Advertisement -

Można ją spożywać na świeżo, w herbacie, ale można ją również stosować do przyprawiania zup, kompotów i koktajli.


Świeżą miętę można zbierać od wczesnej wiosny do późnego lata, tworząc pyszny syrop na zimę.

Składniki na 1 litr syropu:



  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • sok cytrynowy
  • około dwudziestu kosmyków mięty lub 100 gramów liści

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj 700 gramów cukru na patelni z 700 ml wody, następnie podgrzej do zagotowania.

Następnie zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż stanie się przyjemnie wyglądającym syropem cukrowym.

Jeśli chcesz go zagęścić, gotuj trochę dłużej, aby woda wyparowała.

Gdy syrop ostygnie, wyczyść miętę. Liście włóż do dużej miski, dokładnie umyj i pokrój. Będziemy potrzebować około 100 g listków mięty.

Dodaj posiekane liście mięty do wcześniej przygotowanego i schłodzonego syropu, następnie przykryj naczynie i odstaw na noc.

Odcedź następnego dnia, dobrze wyciskając listki mięty, aby syrop był smaczniejszy. Wlej do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu z dala od światła.

Domowy syrop miętowy można przechowywać w lodówce przez miesiąc, ponieważ nie zawiera konserwantów.


Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek...

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą. Oznacza to,...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem. Zazwyczaj przygotowanie...