Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej.

[quads id=8]
syrop miętowy

Mogą być przygotowywane na zimno lub na gorąco. Oprócz owoców sezonowych pyszny syrop można przygotować również z różnych ziół, takich jak tymianek, czarny bez, hyzop, mięta.

Pozytywne efekty mięty!

[quads id=10]

Mięta ma mnóstwo pozytywnych efektów. Badania wykazały, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze.

Można ją spożywać na świeżo, w herbacie, ale można ją również stosować do przyprawiania zup, kompotów i koktajli.

[quads id=9]

Świeżą miętę można zbierać od wczesnej wiosny do późnego lata, tworząc pyszny syrop na zimę.

Składniki na 1 litr syropu:

[quads id=5]
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • sok cytrynowy
  • około dwudziestu kosmyków mięty lub 100 gramów liści

Przygotowanie:

[quads id=4]

Najpierw wymieszaj 700 gramów cukru na patelni z 700 ml wody, następnie podgrzej do zagotowania.

Następnie zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż stanie się przyjemnie wyglądającym syropem cukrowym.

Jeśli chcesz go zagęścić, gotuj trochę dłużej, aby woda wyparowała.

[quads id=3]

Gdy syrop ostygnie, wyczyść miętę. Liście włóż do dużej miski, dokładnie umyj i pokrój. Będziemy potrzebować około 100 g listków mięty.

Dodaj posiekane liście mięty do wcześniej przygotowanego i schłodzonego syropu, następnie przykryj naczynie i odstaw na noc.

[quads id=7]

Odcedź następnego dnia, dobrze wyciskając listki mięty, aby syrop był smaczniejszy. Wlej do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu z dala od światła.

Domowy syrop miętowy można przechowywać w lodówce przez miesiąc, ponieważ nie zawiera konserwantów.