Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze


Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej.

syrop miętowy

Mogą być przygotowywane na zimno lub na gorąco. Oprócz owoców sezonowych pyszny syrop można przygotować również z różnych ziół, takich jak tymianek, czarny bez, hyzop, mięta.

Pozytywne efekty mięty!


NIE PRZEGAP!  Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Mięta ma mnóstwo pozytywnych efektów. Badania wykazały, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze.

Można ją spożywać na świeżo, w herbacie, ale można ją również stosować do przyprawiania zup, kompotów i koktajli.


Świeżą miętę można zbierać od wczesnej wiosny do późnego lata, tworząc pyszny syrop na zimę.

Składniki na 1 litr syropu:



NIE PRZEGAP!  Pyszne lody z lat 80-tych - Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • sok cytrynowy
  • około dwudziestu kosmyków mięty lub 100 gramów liści

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj 700 gramów cukru na patelni z 700 ml wody, następnie podgrzej do zagotowania.

Następnie zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż stanie się przyjemnie wyglądającym syropem cukrowym.

Jeśli chcesz go zagęścić, gotuj trochę dłużej, aby woda wyparowała.


NIE PRZEGAP!  Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem - wspaniałe korzyści zdrowotne

Gdy syrop ostygnie, wyczyść miętę. Liście włóż do dużej miski, dokładnie umyj i pokrój. Będziemy potrzebować około 100 g listków mięty.

Dodaj posiekane liście mięty do wcześniej przygotowanego i schłodzonego syropu, następnie przykryj naczynie i odstaw na noc.


NIE PRZEGAP!  Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Odcedź następnego dnia, dobrze wyciskając listki mięty, aby syrop był smaczniejszy. Wlej do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu z dala od światła.

Domowy syrop miętowy można przechowywać w lodówce przez miesiąc, ponieważ nie zawiera konserwantów.



Udostępnij na: