Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej.
Mogą być przygotowywane na zimno lub na gorąco. Oprócz owoców sezonowych pyszny syrop można przygotować również z różnych ziół, takich jak tymianek, czarny bez, hyzop, mięta.
Pozytywne efekty mięty!
Mięta ma mnóstwo pozytywnych efektów. Badania wykazały, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze.
Można ją spożywać na świeżo, w herbacie, ale można ją również stosować do przyprawiania zup, kompotów i koktajli.
Świeżą miętę można zbierać od wczesnej wiosny do późnego lata, tworząc pyszny syrop na zimę.
Składniki na 1 litr syropu:
- 700 ml wody
- 700 g cukru
- sok cytrynowy
- około dwudziestu kosmyków mięty lub 100 gramów liści
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj 700 gramów cukru na patelni z 700 ml wody, następnie podgrzej do zagotowania.
Następnie zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż stanie się przyjemnie wyglądającym syropem cukrowym.
Jeśli chcesz go zagęścić, gotuj trochę dłużej, aby woda wyparowała.
Gdy syrop ostygnie, wyczyść miętę. Liście włóż do dużej miski, dokładnie umyj i pokrój. Będziemy potrzebować około 100 g listków mięty.
Dodaj posiekane liście mięty do wcześniej przygotowanego i schłodzonego syropu, następnie przykryj naczynie i odstaw na noc.
Odcedź następnego dnia, dobrze wyciskając listki mięty, aby syrop był smaczniejszy. Wlej do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu z dala od światła.
Domowy syrop miętowy można przechowywać w lodówce przez miesiąc, ponieważ nie zawiera konserwantów.