Strona głównaPrzepisyZupa z pokrzywy to cudowny środek oczyszczający krew. Sprawdź co zrobić, aby...

Zupa z pokrzywy to cudowny środek oczyszczający krew. Sprawdź co zrobić, aby smakowała wyśmienicie!

Wykorzystaj moc młodych wiosennych pokrzyw i ugotuj sobie pyszną zupę. Doda Ci witalności, oczyści narządy, w których nagromadziły się toksyny. Oczyszcza krew, dostarcza witamin i ważnych minerałów.

Czy twoja babcia gotowała ci ten przysmak? Zapamiętaj ten przepis może włączysz do swojej diety zupę z pokrzywy.

Lecznicze działanie pokrzywy  

Wiosną warto mieć ze sobą kosz, nożyczki i rękawiczki na każde wyjście. Za każdym razem możesz przywieźć do domu wiosenne zioła, które możesz przetworzyć w kuchni.

Pamiętaj, aby nie przegapić pokrzywy. Po zimie zmęczony organizm pełen produktów przemiany materii woła o pomoc.

Pokrzywa to prawdziwe i potężne zioło, które ci pomoże. Według naukowców zawiera minerały – żelazo, potas, mangan i jod.

Fosfor, krzem i wapń są ważne dla kości i tworzenia szpiku kostnego, ale także dla tkanki łącznej.

Siarka, która wspomaga produkcję kolagenu, spowalnia starzenie i powstawanie zmarszczek, chroni cebulki włosowe.

Spowalnia to wypadanie włosów i przyczynia się do regeneracji chrząstki.

Witaminy C, A, B, K są ważne, ponieważ stymulują układ odpornościowy, ale także zdrowie psychiczne.

Pokrzywa działa moczopędnie. Służy do oczyszczania nerek, układu moczowego i wątroby.

W naturalny sposób uzupełnia ważne substancje i tym samym wspiera zdrowie całego organizmu.  

Pokrzywa w kuchni 

Można ją dodawać do smarowideł, sałatek, stosować jako farsz do wypieków, jest doskonałym zamiennikiem liści szpinaku.

Używaj drobno posiekanej pokrzywy w potrawach, które zwykle uzupełniasz ziołami.

Spróbuj dodać posiekaną pokrzywę do bulionu. Nadaje się do lemoniad i oczywiście do przygotowywania herbatek oczyszczających.

Najlepsza zupa z pokrzywy 

Wypróbuj ją! Będziesz potrzebował trzech garści wierzchołków młodych pokrzyw, dwóch ziemniaków, oleju, cebuli, śmietany, bulionu warzywnego. Sól, pieprz do smaku.

Najpierw przygotuj bazę zupy. Podsmaż jedną dużą cebulę na oleju, dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmażamy, posypujemy posiekaną pokrzywą.

Dusić przez kilka minut, zalać bulionem warzywnym, posolić i gotować przez piętnaście minut.

Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj wszystko, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Nie ma potrzeby zagęszczania zupy, zadbały o to ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem i możesz podawać.

Aby złagodzić smak podczas serwowania wlej trochę śmietany na talerz.  

Czym aromatyzować i uzupełniać zupę z pokrzywy 

Dodaj zmiażdżony czosnek do kremowej zupy z pokrzywy. Możesz również dodać go do bazy zupy zaraz na początku gotowania.

Świeży smak można uzyskać dodając sok z cytryny. Do zupy dobrze komponują się grzanki chlebowe z odrobiną podsmażonej cebulki.

Grzanki możesz zastąpić chlebem tostowym zapiekanym z serem. Kto nie może obejść się bez mięsa, z pewnością nie pogardzi łyżką chrupiącego bekonu.

Jeśli nie używasz śmietany, pamiętaj, aby położyć mały kawałek masła na środku talerza wypełnionego zupom.

Masło zmiękcza zupę, nadaje jej pełnię smaku, a także wspomaga wchłanianie niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Zamroź bazę z pokrzywy 

Aby móc ugotować zupę poza sezonem zbierania pokrzyw, który kończy się w połowie maja, zaopatrz się w krem ​​z pokrzywy.

Zagotuj wodę w większym garnku. Zanurz na chwilę czyste wierzchołki pokrzywy w gorącej kąpieli.

Po ugotowaniu wyjmij je z wody i zmiksuj na gładką masę. Napełniasz schłodzone pudełka na żywność, które są przeznaczone do użytku w zamrażarkach i zamrażasz.

Z takiego produktu można nie tylko można ugotować dobrą zupę, ale również wykorzystać ją jak szpinak lub dodać do smoothie. Uwierz, że zawsze warto mieć pod ręką taki zapas zdrowych składników.  

Kiedy i gdzie skubać pokrzywy 

pokrzywa

Bardzo ważne jest gdzie i kiedy zbiera się pokrzywy do spożycia. Ta roślina rośnie prawie wszędzie.

Wybierz czyste miejsca, które nie są zanieczyszczone chemikaliami. Pamiętaj, aby unikać pokrzyw rosnących wzdłuż dróg i na polach.

Podobnie pokrzywy, które są bardzo wysokie. Takie rośliny zawierają szkodliwe azotany.

Leśne ścieżki są zazwyczaj najlepszym miejscem. Lub posadź grządkę pokrzywy w kącie ogrodu. W ten sposób będziesz mieć pewność gwarantowanej jakości i zdrowotności pokrzyw.

Zioło to zbiera się od wczesnej wiosny do połowy maja. Kiedy pokrzywy zaczynają kwitnąć, zawierają dużo substancji azotowych.

Zobacz Też: