Witaminy i minerały są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowa dieta to najlepszy sposób na uzyskanie wystarczającej ilości tych składników odżywczych.
itle -->
Oto niektóre objawy wskazujące na specyficzny niedobór witamin:
Pęknięte usta
to oznacza braku żelaza, cynku i witaminy B (B3, B2 i B12). Ten stan zwykle występuje u wegetarian, ponieważ nie spożywają one wystarczającej ilości tych składników odżywczych.
Rozwiązanie: Powinieneś spożywać więcej szwajcarskiego boćwiny, orzeszków ziemnych, soczewicy, mięsa drobiowego, tuńczyka, jaj, łososia i skorupiaków. Witamina C może poprawić wchłanianie żelaza i można ją znaleźć w czerwonej papryce, kalafiorze, brokułach i jarmużu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy.
Czerwona wysypka…
na twarzy (czasami w innym miejscu) i wypadanie włosów – może to być objaw niedoboru witaminy B7.
Rozwiązanie: Jedz więcej gotowanych jaj, awokado, banany, maliny, orzechy włoskie, soję, kalafior, grzyby i łososia.
Czerwone lub białe zmiany skórne…
podobne do trądziku (zwykle na twarzy, ramionach, udach i plecach) – wskazuje to na brak kwasów tłuszczowych, witaminy A i witaminy E.
Rozwiązanie: Unikaj nasyconych produktów spożywczych i tłuszczów trans (margaryny) i spożywaj więcej zdrowych tłuszczów. Witamina A znajduje się w zielonych warzywach, marchwi, słodkich ziemniakach i czerwonej papryce. W przypadku witaminy D wystawiaj ciało na słońce przez 10 minut dziennie.
Drętwienie i mrowienie w dłoniach…
stopach lub gdzie indziej na ciele – Jest to objaw niedoboru witaminy B (witamina B9, B6 i B 12), które są związane z nerwami obwodowymi. Inne objawy to anemia, depresja, brak równowagi hormonalnej i zmęczenie.
Rozwiązanie: Zaleca się spożywanie większej ilości kurczaka, skorupiaków, jaj, fasoli, buraków, szparagów i szpinaku.
Skurcze mięśni, silny ból w palcach…
nogach, plecach i nadgarstkach – wskazuje to na brak magnezu, potasu i wapnia. Osoby, które rzadko ćwiczą, są bardziej podatne na ten stan z powodu nadmiernej potliwości.
Rozwiązanie: Jedz więcej bananów, jabłek, wiśni, grejpfrutów, migdałów, orzechów laskowych, cukinii, brokułów i ciemnozielonych warzyw, takich jak jarmuż, szpinak
