Spożywanie zbyt dużej ilości tego rodzaju żywności może powodować wypadanie włosów

Udostępnij:

wypadanie włosów

Większość z nas zna już ideę zdrowych i niezdrowych tłuszczów. Zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, oliwa z oliwek i łosoś, wiążą się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, od lepszego zdrowia serca po silniejszy układ odpornościowy.

Niezdrowe tłuszcze, w tym tłuszcze z czerwonego mięsa i smażonych potraw, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i niektórych nowotworów.

Teraz badania sugerują, że dieta bogata w niezdrowe tłuszcze może być również powiązana z wypadaniem włosów.


W niedawnym badaniu opublikowanym przez Nature zespół naukowców z Tokyo Medical and Dental University postanowił zbadać wpływ diety wysokotłuszczowej na organizm. Do przeprowadzenia eksperymentu wykorzystali dorosłe myszy i karmili niektóre z nich dietą wysokotłuszczową.



Inne myszy otrzymywały standardową dietę. Ponieważ poprzednie badania sugerują, że osoby z nadwagą są bardziej narażone na przerzedzanie włosów i łysienie, zespół wysnuł teorię, że myszy na diecie wysokotłuszczowej będą częściej tracić włosy. 

Naukowcy mieli rację. W ciągu zaledwie czterech dni u myszy na diecie wysokotłuszczowej pojawiły się łysiny. Najbardziej ucierpiały na tym myszy starsze, co oznacza, że ​​osoby starsze na diecie wysokotłuszczowej są najbardziej narażone na wypadanie włosów.

Naukowy związek między tłustymi pokarmami, a wypadaniem włosów 

Według autorów badania, tłusta żywność może zubożać komórki macierzyste mieszków włosowych lub  długowieczne komórki w mieszkach włosowych. Podczas normalnego cyklu wzrostu włosów komórki macierzyste mieszków włosowych aktywują się i uzupełniają, aby stworzyć zdrowy korzeń, co powoduje wzrost włosów.

W nieprawidłowym cyklu te komórki macierzyste nie aktywują się. Naukowcy doszli do wniosku, że dieta wysokotłuszczowa może przyczynić się do nieprawidłowego cyklu poprzez wprowadzenie do organizmu cząsteczek zapalnych.

Cząsteczki te powodują stres oksydacyjny i blokują regenerację mieszków włosowych, co skutkuje mniejszymi cebulkami i szybszym wypadaniem włosów.  

Jak zapobiegać dalszemu wypadaniu włosów?

Jeśli doświadczasz zjawiska większego wypadania włosów niż zwykle, nie jesteś sam. Podczas gdy wiele osób postrzega przerzedzenie i łysienie jako problemy dotykające mężczyzn, szacuje się, że około 50 procent kobiet doświadczy zauważalnej utraty włosów w ciągu swojego życia.


Na szczęście można zapobiec wypadaniu włosów spowodowanemu dietą wysokotłuszczową. Badanie opublikowane w Archives of Dermatological Research wykazało, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko łysienia androgenowego.

Łysienie androgenowe to rodzaj wypadania włosów, który zwykle zaczyna się powyżej obu skroni, powodując cofanie się linii włosów. Chociaż stan ten nie jest odwracalny, spożywanie dużej ilości świeżych ziół i świeżych warzyw może spowolnić jego wystąpienie.  

W innym artykule opublikowanym w czasopiśmie Dermatology Practical & Conceptual Journal  stwierdzono, że niedobory żywieniowe mogą wpływać na strukturę i wzrost włosów.

Co więc możesz zrobić, aby spowolnić wypadanie włosów?

Możesz zacząć od ograniczenia wędlin, sera, smażonych potraw i innych produktów spożywczych o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Spożywanie pełnowartościowej żywności bogatej w witaminy i minerały może zapobiec rozwojowi niedoboru witamin lub minerałów, który może przyczynić się do wypadania włosów.

Ponadto wyeliminowanie stresorów w Twoim życiu  może pomóc Ci zobaczyć nowy wzrost włosów.  

Ważne jest, aby zrozumieć, że przerzedzenie włosów jest skomplikowane i obejmuje wiele różnych czynników. Ale eliminując jeden czynnik – tłuste potrawy – możesz spowolnić tempo wypadania włosów. 

podobne artykuły