Strona głównaWłaściwości zdrowotne13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz, że twoja ulubiona przekąska na upalne dni jest naładowana wieloma korzyściami zdrowotnymi?

Oto trzynaście wspieranych przez naukę korzyści, które opowiadają o tym, jak wspaniały jest arbuz.

1. Przeciwutleniacze: witamina C i likopen

Kiedy wgryziesz się w zimny klin arbuza, prawdopodobnie nie myślisz o tym, że zawiera on przeciwutleniacze. Możesz być mile zaskoczony odkryciem, że arbuz jest doskonałym źródłem wojowników walczących z wolnymi rodnikami, szczególnie w postaci witaminy C i likopenu.

Przeciwutleniacze, takie jak witamina C i likopen interweniują, dostarczając wolny elektron, dzięki czemu zapobiegają uszkodzeniu komórek.

2. Ochrona przed cukrzycą

Kiedy spożywasz arbuza, nerki zamieniają jeden aminokwas, L-cytrulinę, w inny aminokwas, L-argininę. Wykorzystanie tych dwóch aminokwasów ma wiele zalet zdrowotnych, z których jedna ważną rzeczą jest ochrona przed rozwojem cukrzycy.

Badania pokazują, że suplementacja L-argininą jest korzystna w regulowaniu metabolizmu glukozy i wrażliwości na insulinę.

3. L-cytrulina do regeneracji

Następnym razem, gdy sięgniesz po napój, który zawiera L-cytrulinę , sięgnij po kawałek arbuza. Odbudowujący aminokwas pomaga przyspieszyć tempo usuwania kwasu mlekowego z mięśni, co daje szybszy czas regeneracji po ciężkim treningu. Arbuz ma również wysoką zawartość wody, więc pomoże Ci nawodnić ciało w jeden z najsmaczniejszych sposobów.

4. Zdrowe serce

Likopen jest odpowiedzialny za różowawy, czerwony odcień arbuzów. Jest również odpowiedzialny za każdy odcień czerwonego pomidora od najjaśniejszego różowego do najbardziej  czerwonego. Czy wiesz, że jest więcej likopenu w arbuzie niż pomidorach? Prawie półtora raza więcej.

Udowodniono, że likopen zmniejsza poziom cholesterolu i występowanie chorób sercowo-naczyniowych u osób, które przyjmują suplementy lub spożywają pokarm bogaty w likopen. 

5. Zmniejsza ciężkość i częstotliwości ataków astmy

Interesujące nowe badania wskazują na związek między witaminą C i astmą. Aktualne badania wskazują, że niskie poziomy witaminy C korelują ze wzrostem ataków astmy, podczas gdy wyższe poziomy witaminy C są związane z redukcją symptomów astmy.

Co robić? Zjedz więcej żywności bogatej w witaminę C, takiej jak arbuz, który ma prawie 40% zalecanego dziennego spożycia witaminy C w jednym grubym, soczystym klinie.

6. Pomaga szybciej schudnąć

Arbuz wprowadza coś nowego do stołu deserowego. Tekstura arbuza jest prawie jak deser, który rozpływa się w ustach. Może być krojony i prezentowany na talerzu, podobnie jak bułka z masłem lub ciasto. Arbuz spełnia emocjonalne pragnienie, jak i fizyczne.

Kolejny powód, dla którego arbuz pomaga schudnąć? Arbuz to w większości woda, w połączeniu z zaszczytną zawartością błonnika. Ta kombinacja napełnia cię i daje uczucie sytości dłużej niż jakikolwiek słodko deser.

7. Potas w arbuzie chroni funkcję nerwów

Arbuz jest bogaty w potas , który pomaga regulować pracę nerwów, ułatwiając przepływ impulsów elektrycznych i komunikatów. Zbyt mała ilość potasu może powodować brak funkcji nerwów, drętwienie i mrowienie. Jeśli cierpisz na skurcze nóg w nocy, przyczyną może być również niedobór potasu. Unikaj tych nieprzyjemnych efektów ubocznych jedząc każdego dnia arbuza.

8. Wyeliminuj stan zapalny

Przewlekłe, ogólnoustrojowe zapalenie jest znane jako prekursor wielu poważnych chorób, z którymi mamy dziś do czynienia, w tym cukrzyca, choroby serca, fibromialgia, a nawet rak. Ponieważ stan zapalny może mieć szkodliwy wpływ na organizm, konieczne jest podjęcie kroków w celu jego zwalczania w każdy możliwy sposób. Jednym z najskuteczniejszych sposobów zwalczania stanów zapalnych jest stosowanie źródeł pokarmowych.

Arbuz zawiera aminokwasy L-argininę i L-cytrulinę, dwa znane silne środki przeciwzapalne.

9. Arbuz pomaga zrównoważyć pH  

Żywność, którą jemy i napoje, które pijemy maja wpływ na nasze pH. Niektóre są uważane za kwaśne, podczas gdy inne są uważane za zasadowe. Najlepsze jest pH na poziomie 7,4. Problem polega na tym, że przeciętna dieta wypełniona nasyconymi tłuszczami, cukrami i przetworzonymi produktami żywnościowymi jest bardziej kwasowa, co może zachwiać równowagę pH organizmu. Poważne zaburzenia równowagi pH są rzadkie i poważne, ale niewielkie zmiany w kwasowej strefie mogą wywołać uczucie braku równowagi.

Arbuz jest pokarmem alkalicznym, który pomaga neutralizować kwaśne składniki w naszych dietach, a przez to pomaga naszym ciałom utrzymać odpowiedni poziom pH.

10. Zapobiega wyczerpaniu i udarowi

Każdego lata tysiące osób pada ofiarą udaru cieplnego. Udar cieplny to nie tylko nieznaczne przegrzanie. Jest to poważny stan, który wymaga pomocy medycznej.

Arbuz, który w większości składa się z wody i zawiera elektrolity może pomóc w zanegowaniu skutków ciepła w okresie letnim i potencjalnie zmniejszyć ryzyko udaru cieplnego.

11. Zmniejsza ryzyko rozwoju choroby przyzębia

Choroba przyzębia to schorzenie, które dotyka od 20-25% populacji. Choroby przyzębia mogą prowadzić do utraty zębów, infekcji, a nawet do innych schorzeń, takich jak choroby serca.

Właściwa higiena jamy ustnej i regularne kontrole dentystyczne są podstawowymi narzędziami przeciwko chorobom przyzębia, ale wykazano, że odpowiednie ilości witaminy C w diecie hamują rozwój lub nasilenie choroby. Arbuz jest doskonałym źródłem witaminy C. Zatop zęby w plasterku arbuza, aby zachować zdrowy i jasny uśmiech.

12. Odwodnienie

Wielu z nas przez cały dzień nie poświęca czasu na picie wystarczającej ilości wody, a to może prowadzić do ciągłego łagodnego odwodnienia. Może nie zauważysz tego, ponieważ niekoniecznie jesteś spragniony, ale możesz cierpieć na łagodne, chroniczne skutki uboczne, takie jak bóle głowy, zmęczenie i niewygodne zaparcia.

Twój układ trawienny potrzebuje wody, aby strawić pokarmy. Potrzebujesz również błonnika, aby pomóc w tym procesie. Arbuz zawiera oba te składniki, dzięki czemu jest to doskonały pokarm trawienny.

13. Wspomaga pracę nerek

Podczas przeciętnego dnia narażasz się na niezliczone toksyny. Niektóre z nich pochodzą z jedzenia lub powietrza. Bez względu na ich źródło, twoje nerki wykonują wiele pracy, aby zachować zdrowie, eliminując te toksyny ze swojego systemu.

Niektóre składniki odżywcze znajdujące się w arbuzie mogą wspomóc nerkom w całym procesie. Dwa główne składniki odżywcze zwalczające toksyny w arbuzie to wapń i potas.

Wniosek

Arbuz to pyszna, odżywcza przekąska. Następnym razem, gdy zobaczysz półmisek pełen grubych plastrów, idź i weź jeden. Masz trzynaście niesamowitych powodów, aby sobie nie odmówić tej wspaniałej przekąski.

Zobacz Też: