Syrop z czarnego bzu był w tamtych czasach przygotowywany niemal w każdym gospodarstwie domowym. Nasze babcie używały go potem przez całą zimę. Dlaczego zdecydowanie warto spróbować w tym roku?
Czarny bez znany jest od pokoleń ze swojego fantastycznego działania. Kiedy jednak mówimy o syropie z czarnego bzu, mamy na myśli syrop z kwiatów.
Nazywa się go także czarnym bzem. Wiadomo, że kwiaty czarnego bzu są niezwykle lecznicze i korzystne dla zdrowia.
Nie inaczej jest w przypadku czarnego bzu, który na powierzchni jest czarny, a w środku krwistoczerwony.
Tych owoców też nie powinieneś tracić. Syrop z nich nazywany jest czarnym bzem. Jeśli masz okazję je zebrać, skorzystaj z tego.
Nie spożywać na surowo
Jak już powiedziano i zapewne dobrze o tym wiesz, białe kwiaty zbiera się głównie z czarnego bzu.
Jednak nie tylko one mają charakter leczniczy. Z czarnego bzu można stosować zarówno liście, jak i owoce, czyli jagody zwane czarnym bzem.
W przeszłości używano nawet kory tego drzewa, jednak zarzucono tę praktykę, ponieważ nie jest ona całkowicie bezpieczna.
Nie zaleca się stosowania liści do użytku wewnętrznego, ale użycie zewnętrzne na pewno nie stanowi problemu.
Owoce czarnego bzu również stwarzają pewne ryzyko, ale tylko wtedy, gdy spożywa się je na surowo.
Jest to naprawdę niewłaściwe, a nawet trujące, jednak suszenie lub krótkie gotowanie powoduje, że stają się jadalne, a to ma cały szereg zalet.
Jagody pełne zdrowia
Bez zawsze cieszył się wielkim szacunkiem i był nawet uważany za magiczną roślinę.
Czarny bez jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminę C, B6, ale także wiele minerałów.
Należą do nich przede wszystkim potas, cynk, wapń i magnez. Dzięki tym i innym zawartym substancjom, czarny bez doskonale wspomaga układ odpornościowy, wspomaga trawienie, leczy serce i naczynia krwionośne, a także pomaga w przeziębieniach, dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu.
Oprócz ciała, czarny bez pomaga także głowie, dosłownie. Odwar z owoców stosowany jest przy migrenach i chorobach układu nerwowego.
Syrop i inne pyszności
Oprócz wspomnianego syropu można z nich przygotować także herbatę, dżemy i wino, a także przygotować z nich wódkę.
Czarny bez można również suszyć w dość wysokiej temperaturze do 80°C. Z czarnego bzu sporządza się także nalewkę wyłącznie do celów leczniczych.
Suszone owoce można wykorzystać nie tylko do przygotowania herbaty, ale można je również dodać do wypieków.
Ciekawym odpowiednikiem klasycznych wariantów owocowych mogą być dżemy lub dżemy.