Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu.
Pomaga zapobiegać różnym typom raka, poprawiać warunki oddechowe, wspomagać trawienie, eliminować objawy zapalenia stawów i redukować nadmiar gazu. Jest także korzystny do zwiększania aktywności seksualnej i łagodzenia bólu związanego z zaburzeniami miesiączkowania, nudnościami i grypą.
Kilka słów na temat imbiru
Imbir to roślina kwitnąca, której korzeń lub kłącze są używane jako przyprawa. Jest najczęściej używany w słodyczach i napojach alkoholowych, takich jak piwo imbirowe i wino. Dziś imbir znajduje się na liście ogólnie bezpiecznych żywności FDA i jest często używany do maskowania smaku gorzkich leków, takich jak syropy na kaszel.
Imbir korzyści Zdrowotne
Poprawia zdrowie kości
Imbir jest znany z poprawy zdrowia kości i złagodzenia bólu stawów. Posiada szereg unikalnych związków organicznych, zwanych gingerolami, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Stanowi zarówno środek zapobiegawczy, jak i leczniczy.
Biegunka
Imbir był używany od czasów starożytnych do leczenia biegunki, ponieważ zapobiega skurczom żołądka i gazom, które przyczyniają się do wystąpienia biegunki. W Chinach proszek imbirowy jest podawany osobom cierpiącym na biegunkę.
Usuwa nadmiar gazów
Zbyt dużo gazu zgromadzonego w twoim systemie może iść w górę i wywierać nacisk na delikatne narządy w tułowiu. Imbir działa jak środek wiatropędny, który w zdrowy sposób usuwa gazy, a także zapobiega ponownemu gromadzeniu się dodatkowego gazu.
Pomoc w trawieniu
Odkryto, że imbir jest czynnikiem ułatwiającym proces trawienny. Podwyższony poziom cukru po posiłku może spowodować, że żołądek zmniejszy naturalną szybkość opróżniania jego zawartości. Pomaga regulować wysoki poziom cukru, utrzymując w ten sposób regularny rytm. Ma wiele związków, które poprawiają wchłanianie składników odżywczych i minerałów z jedzenia, które jemy.
Zapobiega rakowi
Związki organiczne, takie jak gingerole pomagają w zapobieganiu raka. Mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać rakotwórczości w okrężnicy, co może prowadzić do raka jelita grubego. Niedawne badania również połączyły te gingerole z apoptozą w komórkach raka jajnika, tym samym redukując nowotwory i wzrost komórek nowotworowych, nie uszkadzając zdrowych komórek wokół nich.
Oczyszcza i dezynfekuje
Imbir jest dobry w promowaniu pocenia się. Pocenie oczyszcza pory i pozwala organizmowi wyeliminować toksyny. Badania wykazały również, że pot zawiera związek zwalczający zarazki, zwany dermcydyną.
Zapobiega skurczom menstruacyjnym
Imbir pomaga zmniejszyć poziom prostaglandyn w organizmie, dlatego pomaga w łagodzeniu skurczów. Naukowcy uważają, że wysoki poziom prostaglandyn przyczynia się do zwiększenia skurczów menstruacyjnych.
Zmniejsza nudności
Imbir pomaga w leczenia nudności związanych z ciążą, chorobą lokomocyjną i chemioterapią. Jego szybkie wchłanianie i szybka regulacja funkcji organizmu leczy nudności bez skutków ubocznych nowoczesnych leków.
Skutki uboczne i bezpieczeństwo
Imbir jest najbezpieczniejszy, gdy jest przyjmowany doustnie. U niektórych osób mogą występować łagodne objawy niepożądane, w tym zgaga, biegunka i ogólny dyskomfort w żołądku. Niektóre kobiety zgłaszały dodatkowe krwawienie miesiączkowe podczas przyjmowania imbiru.
Specjalne środki ostrożności
Ciąża: Używanie imbiru podczas ciąży jest kontrowersyjne. Istnieje obawa, że imbir może wpływać na płodowe hormony płciowe lub zwiększać ryzyko urodzenia martwego dziecka.
Karmienie piersią: Brak wystarczających informacji o bezpieczeństwie przyjmowania imbiru, jeśli pacjentka karmi piersią. Najlepiej unikaj używania go w tym okresie.
Zaburzenia krwawienia: Przyjmowanie imbiru może zwiększyć ryzyko krwawienia.
Cukrzyca: Imbir może zwiększyć poziom insuliny i / lub obniżyć stężenie cukru we krwi. W rezultacie Twoje leki przeciwcukrzycowe mogą wymagać korekty.
Choroby serca: Wysokie dawki imbiru mogą pogarszać niektóre choroby serca.