Strona głównaWłaściwości zdrowotne11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz obniża ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z oleju lnianego.

olej lniany

Co to jest olej lniany?

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł omega 3 pochodzenia roślinnego, często jest porównywany do oleju z ryb w swoich możliwościach leczniczych. To dobra wiadomość dla wegetarian, ponieważ jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 w królestwie roślin. Nasiona lnu są nie tylko bogate w kwasy omega 3, mają także różnorodne składniki odżywcze. Olej z nasion lnu ma prawie orzechowy, lekko słodki i odrobinę gorzki smak. Ten profil smaku sprawia, że ​​jest pyszny.


- Advertisement -

Nasiona lnu zawierają od 50% do 60% kwasu alfa-linolenowego, który jest formą kwasów tłuszczowych omega-3.

Korzyści zdrowotne z oleju lnianego

Kwasy tłuszczowe Omega-3

Podobnie jak siemię lniane, olej lniany jest obciążony zdrowymi kwasami omega-3. W rzeczywistości jedna łyżka stołowa (15 ml) zawiera imponujące 7 196 mg kwasów tłuszczowych omega-3.

Tylko jedna łyżka oleju lnianego może spełniać i przekraczać codzienne potrzeby ALA. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia i zostały powiązane z korzyściami, takimi jak zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa zdrowia serca i ochrona mózgu przed starzeniem się.

Jeśli nie spożywasz oleju rybnego lub nie spożywasz jednej lub dwóch porcji tłustych ryb w swojej diecie co tydzień, olej lniany może być dobrym rozwiązaniem, aby uzupełnić dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, których potrzebujesz.

PODSUMOWANIE:Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 ALA, które wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Komórki nowotworowe

Chociaż obecne badania ograniczają się do badań probówkowych i badań na zwierzętach, istnieją pewne dowody na to, że olej z nasion lnu może pomóc zmniejszyć wzrost komórek rakowych.

W jednym badaniu na zwierzętach myszom podawano 0,3 ml oleju lnianego przez 40 dni. Stwierdzono, że zapobiega rozprzestrzenianiu się raka i wzrostowi guzów płuc. Mimo, że odkrycia te są obiecujące, potrzeba więcej badań, aby określić w jaki sposób te wyniki mogą przekładać się na ludzi.

PODSUMOWANIE:Niektóre badania z użyciem probówki i badań na zwierzętach pokazują, że olej z nasion lnu może zmniejszać wzrost komórek rakowych, chociaż potrzebne są dodatkowe badania na ludziach.

Zdrowie serca

Kilka badań wykazało, że olej lniany może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Wysokie ciśnienie krwi może zaszkodzić zdrowiu serca, ponieważ stanowi dodatkowe obciążenie dla serca, zmuszając go do cięższej pracy.

Olej lniany może również poprawić elastyczność tętnic. Zarówno starzenie się, jak i podwyższone ciśnienie krwi są zazwyczaj związane ze spadkiem elastyczności. Korzyści te wynikają prawdopodobnie z dużej koncentracji kwasów tłuszczowych omega-3 w oleju lnianym, ponieważ wykazano, że suplementacja nim znacznie zwiększa ilość kwasów omega-3 we krwi.

PODSUMOWANIE:Niektóre badania wykazały, że olej lniany może poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zwiększenie elastyczności tętnic.

Leczenie zaparć i biegunki

olej lniany

Olej lniany może być skuteczny zarówno w leczeniu zaparć, jak i biegunki. Ostatnie badania na zwierzętach wykazały, że olej lniany działał jako środek przeczyszczający w celu promowania regularności, a jednocześnie działając jako środek przeciwbiegunkowy.

Jednak badania nad wpływem oleju lnianego na zaparcia i biegunkę ograniczają się obecnie do badań na zwierzętach i badań na ludziach z określonymi schorzeniami. Potrzebne są dodatkowe badania, aby ocenić jego skuteczność w populacji ogólnej.

PODSUMOWANIE:Niektóre badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że olej lniany może pomóc w leczeniu zarówno zaparć, jak i biegunki, ale konieczne są dalsze badania.

Poprawa zdrowia skóry

Jedno małe badanie zawierało 13 kobiet suplementowanych olejem lnianym przez 12 tygodni. Pod koniec badania zaobserwowano poprawę gładkości i nawilżenia skóry oraz zmniejszyła się wrażliwość skóry na podrażnienie i szorstkość.

PODSUMOWANIE:Badania na zwierzętach i ludziach pokazują, że suplementacja olejem lnianym może poprawić gładkość i nawilżenie skóry, a także leczyć niektóre schorzenia skóry, takie jak zapalenie skóry.

Zmniejszenie stanu zapalnego

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 niektóre badania pokazują, że olej lniany może pomóc zmniejszyć stan zapalny w niektórych populacjach.

Niektóre badania wskazują, że działanie przeciwzapalne oleju lnianego jest równoważne działaniu oliwy z oliwek.

PODSUMOWANIE:Niektóre badania wykazały, że olej z nasion lnu może mieć właściwości przeciwzapalne. Potrzebne są jednak dodatkowe badania.

Jak korzystać z oleju lnianego

Na początek można go łatwo zamienić z innymi rodzajami oleju w sosach sałatkowych, dipach i sosach. Możesz dodać jedną porcję (jedną łyżkę stołową lub 15 ml) do koktajli, aby dodać trochę oleju lnianego do swojej diety przy minimalnym wysiłku.

Należy pamiętać, że olej lniany nie powinien być używany do pieczenia, ponieważ może tworzyć szkodliwe związki pod wpływem wysokiej temperatury. Oprócz stosowania w żywności, olej lniany można nakładać na skórę, aby poprawić zdrowie skóry i zwiększyć jej nawilżenie.

Alternatywnie, niektórzy ludzie używają oleju lnianego jako maski do włosów, aby pobudzić wzrost i połysk.

PODSUMOWANIE:Olej z siemienia lnianego można stosować zamiast innych rodzajów oleju, dodawać do koktajli lub stosować bezpośrednio na skórę i włosy.

Skutki uboczne i bezpieczeństwo

olej lniany

Duże dawki 30 g dziennie i więcej mogą powodować luźne stolce i biegunkę. Podczas przyjmowania oleju lnianego wystąpiły reakcje alergiczne.

Niektórzy mężczyźni martwią się, że spożywanie oleju lnianego może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka prostaty z powodu kwasu alfa-linolenowego, który zawiera olej lniany. Naukowcy wciąż próbują zrozumieć rolę kwasu alfa-linolenowego w raku gruczołu krokowego.

Niewiele wiadomo o bezpieczeństwie oleju z siemienia lnianego, gdy jest on nakładany na skórę.

Specjalne środki ostrożności

Ciąża : Olej lniany jest NIEBEZPIECZNY, gdy przyjmuje się go doustnie podczas ciąży. Niektóre badania sugerują, że olej lniany może zwiększyć szansę na przedwczesne porody.

Karmienie piersią: Nie ma wystarczającej ilości wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa oleju lnianego podczas karmienia piersią, więć lepiej unikaj używania oleju lnianego w tym czasie.

Zaburzenia krzepnięcia: Olej lniany może zwiększać ryzyko ciężkiego krwawienia u pacjentów z zaburzeniami krwawienia.

Operacja: Olej lniany może zwiększać ryzyko krwawienia podczas i po operacji. Przestań go używać co najmniej 2 tygodnie przed zaplanowaną operacją.

Dawkowanie

Odpowiednia dawka oleju lnianego zależy od kilku czynników, takich jak wiek użytkownika, stan zdrowia i kilka innych warunków. W tej chwili nie ma wystarczających informacji naukowych, aby określić odpowiedni zakres dawek dla oleju lnianego. Należy pamiętać, że produkty naturalne nie zawsze są bezpieczne, a dawki mogą być ważne. Postępuj zgodnie z odpowiednimi wskazówkami na etykietach produktów i skonsultuj się ze swoim farmaceutą, lekarzem.


Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...