Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka, wspomaganie trawienia, obniżenie ciśnienia krwi i poprawa gojenia się ran.

papaja

Papaja opis

Papaja jest niesamowicie zdrowym tropikalnym owocem. Jest naładowany przeciwutleniaczami, które mogą łagodzić stany zapalne, zwalczać choroby i pomagać zachować młody wygląd.

Składniki odżywcze

Papaje są doskonałym źródłem witaminy C, a jeden średni owoc dostarcza 224 procent zalecanego dziennego spożycia.

Jedna średnia papaja ma około:

  • 120 kalorii
  • 30 gramów węglowodanów – w tym 5 g błonnika i 18 g cukru
  • 2 gramy białka

Papaje są również dobrym źródłem:

  • kwas foliowy
  • witamina A
  • magnez
  • miedź
  • Kwas pantotenowy
  • błonnik

Mają także witaminy z grupy B, alfa i beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, witaminę E, wapń, potas, witaminę K i likopen, silny antyoksydant najczęściej kojarzony z pomidorami.

Korzyści


Uważa się, że składniki odżywcze znajdujące się w papai mają szereg korzyści zdrowotnych. Mogą pomóc chronić przed wieloma chorobami.

Zwyrodnienie plamki żółtej

Zeaksantyna, przeciwutleniacz występujący w papai, filtruje szkodliwe niebieskie promienie światła. Uważa się, że odgrywa on ochronną rolę w zdrowiu oczu i może odwrócić zwyrodnienie plamki żółtej.

Zapobieganie astmie

Ryzyko zachorowania na astmę jest niższe u osób spożywających dużą ilość określonych składników odżywczych. Jednym z tych składników odżywczych jest beta-karoten zawarty w żywności, takiej jak papaja, morele, brokuły, kantalupa, dynia i marchew.

Nowotwory

Spożywanie beta-karotenu przeciwutleniacza, znalezionego w papai może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wśród młodych mężczyzn dieta bogata w beta-karoten może odgrywać rolę ochronną przeciwko rakowi gruczołu krokowego.

Zdrowe kości

Niskie spożycie witaminy K wiążą się z wyższym ryzykiem złamania kości. Odpowiednie spożycie witaminy K jest ważne dla dobrego zdrowia, ponieważ poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszać wydalanie wapnia z moczem, co oznacza, że ​​w organizmie jest więcej wapnia, aby wzmocnić i odbudować kości.

Cukrzyca

Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę wysokobłonnikową, mają niższy poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2 mogą mieć podwyższony poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jedna mała papaja dostarcza około 3 gramów błonnika, co odpowiada zaledwie 17 gramom węglowodanów.

Trawienie

papaja

Papaje zawierają enzym zwany papainą, który wspomaga trawienie. Papaja ma również wysoką zawartość błonnika i wody, co pomaga zapobiegać zaparciom i sprzyja zdrowemu układowi trawiennemu.

Choroby serca

Zawartość błonnika, potasu w papai pomaga odeprzeć choroby serca. Zwiększenie spożycia potasu wraz ze spadkiem spożycia sodu jest najważniejszą zmianą diety, jaką osoba może wprowadzić, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.

Przewlekłe zapalenie

Cholina jest bardzo ważnym i wszechstronnym składnikiem odżywczym znajdującym się w papai, która pomaga naszym ciałom w śnie, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga również w utrzymaniu struktury błon komórkowych, pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe zapalenie.

Skóra

W przypadku stosowania miejscowego, zmielona papaja wydaje się być korzystna dla wspomagania gojenia się ran i zapobiegania infekcjom. Naukowcy uważają, że enzymy proteolityczne są odpowiedzialne za ich korzystne działanie. Maści zawierające enzym papainy były również stosowane w leczeniu odleżyn.

Zdrowie włosów

Papaja jest również świetna do włosów, ponieważ zawiera witaminę A, odżywkę niezbędną do produkcji sebum, które utrzymuje włosy nawilżone. Witamina A jest również niezbędna do wzrostu wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów. Odpowiednie spożycie witaminy C, którą może dostarczyć papaja jest potrzebne do budowy i utrzymania kolagenu, który zapewnia strukturę skóry.

Papaja jak jeść

papaja

Wybierając lub jedząc papaje, szukaj świeżej papai z czerwonawo-pomarańczową skórką, która jest miękka w dotyku. Wystarczy ja przeciąć, usunąć nasiona i cieszyć się niesamowitym smakiem. Nasiona papai są jadalne, ale mają gorzki, pieprzny smak.

Papaja to miękki, wszechstronny owoc. Oznacza to, że można go włączyć do wielu przepisów. Rozważ następujące proste metody przygotowania:

  • Przygotuj sałatkę z owoców tropikalnych papaja, ananas i mango.
  • Zmiażdż papaję i dodaj powstały sok do szklanki lemoniady, mrożonej herbaty lub wody, aby uzyskać świeży owocowy smak.
  • Dodaj kilka kawałków zamrożonej papai do koktajli. Połącz z sokiem ananasowym, połową mrożonego banana i greckim jogurtem.

Skutki uboczne

Osoby z alergią na lateks mogą być również uczulone na papaję, ponieważ papaje zawierają enzymy zwane chitanazami. Mogą powodować reakcję krzyżową między lateksem a żywnością, która je zawiera.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Słaba jakość włosów jest częstym problemem kosmetycznym u wielu kobiet. Jeśli tęsknisz za błyszczącymi, silnymi i zdrowymi włosami dobrze trafiłaś! Wiele kobiet doświadczyło nadzwyczajnych korzyści z...
Detoksykacja całego organizmu nie kończy się na wątrobie, ponieważ trzeba oczyścić jeszcze tkanki, w których gromadzą się ciężkie metale.  Nerki filtrują krew, dlatego też należy je...
Mieszanka sezamu i miodu jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, manganu, i kwasów tłuszczowych omega 3. Jest to mieszanina, którą każdy powinien spożywać. Oprócz niesamowitego smaku...
Niewiele jest roślin, które niosą ze sobą tyle cudownych właściwości, co imbir. Wiele narodów nie wyobraża sobie bez niego życia, włączając go na stałe...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...