Strona głównaWłaściwości zdrowotneWitamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów, w tym z utrzymywania zdrowych kości i zębów,
może również chronić przed szeregiem chorób, takich jak rak, cukrzyca typu 1 i stwardnienie rozsiane.

Witamina D pełni wiele funkcji w ciele pomagając:

  • Utrzymaj zdrowie kości i zębów.
  • Wspomaga zdrowie układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego.
  • Reguluj poziom insuliny i wspomaga zarządzanie cukrzycą.
  • Wspomaga funkcję płuc i zdrowie układu krążenia.
  • Ma wpływ na ekspresję genów zaangażowanych w rozwój raka.

[toc]

Co to jest witamina D?

Witamina D w rzeczywistości nie jest witaminą, pomimo nazwy jest uważana za prohormon. Witaminy to składniki odżywcze, których organizm nie może wytworzyć, dlatego należy je przyjmować w naszej diecie.

- Advertisement -

Jednak witamina D może być syntetyzowana przez nasze ciało, gdy światło słoneczne wnika w naszą skórę.


Szacuje się, że rozsądna ekspozycja słońca na gołej skórze przez 5-10 minut 2-3 razy w tygodniu pozwala większości ludzi na wytworzenie wystarczającej ilości witaminy D, ale witamina D rozkłada się dość szybko. Ostatnie badania zasugerowały, że znaczny procent globalnej populacji cierpi na niedobór witaminy D.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Korzyści zdrowotne wynikające z witaminy D

1) Witamina D dla zdrowych kości

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, odgrywa istotną rolę w regulacji wapnia i utrzymywaniu poziomów fosforu we krwi, dwóch czynników, które są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowych kości.

Potrzebujemy witaminy D, aby wchłonąć wapń w jelitach i odzyskać wapń, który inaczej zostałby wydalony przez nerki.

Niedobór witaminy D u dzieci może powodować krzywicę , chorobę charakteryzującą się poważnym łukiem na karku ze względu na zmiękczenie kości. U dorosłych niedobór witaminy D przejawia się jako osteomalacja (zmiękczenie kości) lub osteoporozĄ. Osteomalacja powoduje słabą gęstość kości i osłabienie mięśni. Osteoporoza jest najczęstszą chorobą kości u kobiet po menopauzie i starszych mężczyzn.

2) Zmniejszone ryzyko grypy

Dzieci otrzymujące 1200 jednostek witaminy D dziennie przez 4 miesiące w okresie zimowym zmniejszyły ryzyko zakażenia wirusem grypy o ponad 40 procent.

3) Zmniejszone ryzyko cukrzycy

Kilka badań obserwacyjnych wykazało odwrotną zależność pomiędzy stężeniem witaminy D w organizmie a ryzykiem cukrzycy typu 2. U osób z cukrzycą typu 2 niewystarczająca ilość witaminy D może negatywnie wpływać na wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy. W jednym szczególnym badaniu niemowlęta, które otrzymały 2 000 jednostek dziennie z witaminą D miały o 88 procent niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 w wieku 32 lat.

4) Zdrowe niemowlęta

Dzieci z prawidłowym ciśnieniem tętniczym, którym podawano 2000 jednostek  na dobę, charakteryzowały się znacząco niższą sztywnością ścianek po 16 tygodniach w porównaniu z dziećmi, które otrzymywały tylko 400 jm na dzień.

Niski poziom witaminy D wiąże się również z wyższym ryzykiem i ciężkości atopowych chorób wieku dziecięcego i chorób alergicznych, w tym astmy , atopowego zapalenia skóry i egzemy.

5) Zdrowa ciąża

Witamina D

U kobiet w ciąży, u których występuje niedobór witaminy D istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i konieczności cięcia cesarskiego. Zły stan witaminy D jest związany z ciążową cukrzycą i bakteryjnym zapaleniem pochwy u kobiet w ciąży. Należy również zauważyć, że wysoki poziom witaminy D w czasie ciąży wiązał się ze zwiększonym ryzykiem alergii pokarmowej u dziecka w ciągu pierwszych 2 lat życia.

6) Zapobieganie rakowi

Witamina D jest niezwykle ważna dla regulacji wzrostu komórek i komunikacji między komórkami. Niektóre badania sugerują, że kalcytriol (hormonalnie aktywna forma witaminy D) może zmniejszać postęp raka poprzez spowolnienie wzrostu i rozwoju nowych naczyń krwionośnych w tkance rakowej, zwiększając śmierć komórek rakowych i zmniejszając proliferację komórek i przerzuty. Witamina D wpływa na ponad 200 ludzkich genów, które mogą być osłabione, gdy nie mamy wystarczającej ilości witaminy D.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Zalecane spożycie witaminy D.

Witamina D

Ilość potrzebnej witaminy D zależy od wieku. Pobór witaminy D można zmierzyć na dwa sposoby: w mikrogramach (mcg) i jednostkach międzynarodowych (IU).

Zalecane spożycie witaminy D przez całe życie zostało zaktualizowane przez Amerykańskie Instytuty Medycyny (IOM) w 2010 r. I są obecnie ustawione na:

  • Niemowlęta 0-12 miesięcy – 400 jm (10 mcg).
  • Dzieci w wieku 1-18 lat – 600 jm (15 mcg).
  • Dorośli do wieku 70 – 600 IU (15 mcg).
  • Dorośli powyżej 70 – 800 jm (20 mcg).
  • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią – 600 jm (15 mcg).

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Niedobór witaminy D.

Chociaż organizm może tworzyć witaminę D, istnieje wiele powodów, dla których może występować niedobór. Na przykład ciemniejszy kolor skóry i stosowanie kremów przeciwsłonecznych zmniejszają zdolność organizmu do pochłaniania promieniowania ultrafioletowego B (UVB) potrzebnego do wytworzenia witaminy D.

Filtr przeciwsłoneczny z czynnikiem ochrony przeciwsłonecznej (SPF) 30 może zmniejszyć zdolność organizmu do syntetyzowania witaminy o 95 procent. Aby rozpocząć produkcję witaminy D, skóra musi być bezpośrednio wystawiona na działanie promieni słonecznych, nie zakryta odzieżą.

Ludzie, którzy mieszkają w północnych szerokościach geograficznych lub obszarach o dużym zanieczyszczeniu, pracują w nocy i pozostają w domu w ciągu dnia powinni dążyć do spożywania dodatkowo witaminy D ze źródeł żywności, gdy tylko jest to możliwe. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią potrzebują suplementu witaminy D, szczególnie jeśli są ciemne lub mają minimalne nasłonecznienie. Amerykańska Akademia Pediatryczna zaleca, aby wszystkie dzieci karmione piersią otrzymywały 400 jm dziennie doustnego suplementu witaminy D.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Objawy niedoboru witaminy D.

Objawy niedoboru witaminy D mogą obejmować:

  • Częste chorowanie, zakrażenia.
  • Zmęczenie.
  • Ból w kościach i plecach.
  • Depresyjny nastrój.
  • Utrudnione gojenie się ran.
  • Wypadanie włosów.
  • Ból w mięśniach.

Jeśli niedobór witaminy D utrzyma się przez dłuższy czas może spowodować:

  • otyłość
  • cukrzycę
  • nadciśnienie
  • depresję
  • zespół chronicznego zmęczenia
  • osteoporozę
  • choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera

Niedobór witaminy D może również przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów, zwłaszcza raka sutka, gruczołu krokowego i okrężnicy.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Źródła pokarmu witaminy D.

Witamina D

Światło słoneczne jest najczęstszym i najskuteczniejszym źródłem witaminy D. Najbogatszymi źródłami witaminy D są tran rybi i tłuste ryby. Oto lista pokarmów o dobrym poziomie witaminy D:

  • olej z wątroby dorsza
  • śledź
  • miecznik
  • surowe grzyby maitake
  • łosoś
  • sardynki
  • tuńczyk,
  • jajko, kurczak

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem w nadmiarze witaminy D

Limit górnego poziomu zalecany dla witaminy D wynosi 4000 jm na dzień. Jednak National Institutes of Health (NIH) zasugerował, że toksyczność witaminy D jest mało prawdopodobna przy dziennym spożyciu poniżej 10 000 IU.

Nadmierne spożycie witaminy D (hiperwitaminoza D) może prowadzić do nadmiernego zwapnienia kości i stwardnienia naczyń krwionośnych, nerek, płuc i serca. Najczęstszymi objawami hiperwitaminozy D są bóle głowy i nudności, ale mogą również obejmować utratę apetytu, suchość w jamie ustnej, metaliczny smak, wymioty, zaparcia i biegunkę.

Najlepiej jest uzyskać wymaganą ilość witaminy D z naturalnych źródeł.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Kiedy najlepiej spożywać witaminę D? Rano czy wieczorem?

Wiele osób woli przyjmować suplementy, takie jak witamina D rano. Nie tylko jest to często wygodniejsze, ale także łatwiej zapamiętać, że należy ją spożyć niż później w ciągu dnia.

Jest to szczególnie ważne, jeśli bierzesz wiele suplementów, ponieważ może to być trudne do zapamiętania przyjmowania suplementów lub leków przez cały dzień.

Z tego powodu najlepiej jest uzyskać nawyk przyjmowania suplementu witaminy D ze zdrowym śniadaniem.

Badania łączą poziomy witaminy D z jakością snu.

W rzeczywistości kilka badań wiąże niskie poziomy witaminy D we krwi z wyższym ryzykiem zaburzeń snu, gorszej jakości snu i skrócenia czasu snu.

Odwrotnie jedno małe badanie sugerowało, że wyższe poziomy witaminy D we krwi mogą być związane z niższymi poziomami melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za regulację twojego cyklu snu – u osób ze stwardnieniem rozsianym.

Niektóre anegdotyczne doniesienia mówią, że przyjmowanie witaminy D w nocy może negatywnie wpływać na jakość snu, zakłócając produkcję melatoniny.

Jednak badania naukowe mające na celu ustalenie, w jaki sposób suplementacja witaminą D wieczorem może wpływać na sen jest obecnie niedostępna.

Dopóki nie zostaną przeprowadzone badania najlepiej będzie po prostu eksperymentować i znaleźć to, co działa najlepiej.

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Jaki jest idealny czas, aby ją przyjmować?

Przyjmowanie witaminy D z posiłkiem może zwiększyć jego wchłanianie. Jednak istnieją ograniczone badania dotyczące tego czy przyjmowanie leku wieczorem lub rano może być bardziej skuteczne.

Najważniejsze kroki to dostosowanie przyjmowania witaminy D do codziennej rutyny i konsekwentne stosowanie jej w celu zapewnienia maksymalnej skuteczności.

Spróbuj wziąć to razem ze śniadaniem lub przekąską na dobranoc – o ile nie przeszkadza ci to w śnie.

Kluczem jest znaleźć to co działa dla ciebie najlepiej i trzymać się tego, aby upewnić się, że spełniasz zapotrzebowanie witaminy D.


Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...