Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?
Oceń ten post

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu, utrata tkanki tłuszczowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka i wiele innych imponujących korzyści.
Zielona herbata

Związki bioaktywne, które poprawiają zdrowie

 

Zielona herbata jest czymś więcej niż tylko płynem. Wiele związków roślinnych w liściach herbaty robi z niego napój końcowy, który zawiera duże ilości ważnych składników odżywczych. Herbata jest bogata w polifenole, które mają działanie zmniejszające stany zapalne i pomagające w walce z rakiem.

Zielona herbata zawiera duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zapewniają inne korzyści. Substancje te mogą zmniejszać powstawanie wolnych rodników w ciele, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. O tych wolnych rodnikach wiadomo, że odgrywają rolę w starzeniu się i wszelkiego rodzaju chorobach.

EGCG jest jednym z najpotężniejszych związków w zielonej herbacie. Został zbadany w celu leczenia różnych chorób i może być jednym z głównych powodów, dla których zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze.

Poprawia funkcję mózgu

Zielona herbata

Zielona herbata nie tylko pozwala ci się obudzić, ale może również sprawić, że będziesz mądrzejszy. Kluczowym składnikiem aktywnym jest kofeina, która jest znanym stymulantem. Nie zawiera tak dużo jak kawa, ale wystarcza do wytworzenia odpowiedzi bez powodowania „roztrzęsionych” efektów związanych ze zbyt dużą ilością kofeiny.

Kofeina była intensywnie badana wcześniej i konsekwentnie prowadzi do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, w tym poprawy samopoczucia, czujności, czasu reakcji i pamięci. Jednak zielona herbata zawiera więcej niż tylko kofeinę. Ma również aminokwas L-teaninę, która jest w stanie przekroczyć barierę krew-mózg.

L-teanina zwiększa aktywność hamującego neuroprzekaźnika GABA, który ma działanie przeciwlękowe. Zwiększa również dopaminę i produkcję fal alfa w mózgu. Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergistyczne. Kombinacja tych dwóch jest szczególnie silna w poprawie funkcji mózgu.

Przyspiesza spalanie tłuszczu



Jeśli spojrzysz na listę składników jakiegokolwiek suplementu spalającego tłuszcz, prawdopodobnie jest tam zielona herbata. Jest tak, ponieważ wykazano, że zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa tempo metabolizmu.

W jednym badaniu z udziałem 10 zdrowych mężczyzn zielona herbata zwiększyła wydatki na energię o 4%. Inne badanie wykazało, że utlenianie tłuszczu wzrosło o 17%, co wskazuje, że zielona herbata może selektywnie zwiększać spalanie tłuszczu.

Jednak niektóre badania dotyczące zielonej herbaty nie wykazują żadnego wzrostu metabolizmu, więc efekty mogą zależeć od osobnika. Wykazano również, że sama kofeina poprawia sprawność fizyczną poprzez mobilizowanie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i udostępnianie ich do wykorzystania jako energii.

Zielona herbata obniża ryzyko raka

Zielona herbata

Rak jest spowodowany niekontrolowanym wzrostem komórek. Jest to jedna z wiodących przyczyn śmierci na świecie. Wiadomo, że uszkodzenie oksydacyjne przyczynia się do rozwoju raka i że przeciwutleniacze mogą mieć działanie ochronne.

Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, więc ma sens, że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, co wydaje się robić:

  • Rak piersi: Metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że ​​kobiety, które piły zieloną herbatę, miały o 20-30% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, najczęstszy nowotwór u kobiet.
  • Rak prostaty: Jedno z badań wykazało, że mężczyźni pijący zieloną herbatę mieli o 48% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.
  • Rak jelita grubego: ​​osoby pijące zieloną herbatę są o 42% rzadziej narażone na raka jelita grubego.

Wiele badań obserwacyjnych wykazało, że osoby pijące zieloną herbatę rzadziej rozwija kilka rodzajów raka. Konieczne są jednak badania o wyższej jakości, aby potwierdzić te efekty.

Chroni przed Alzheimerem i Parkinsonem

Zielona herbata może nie tylko poprawić funkcję mózgu w krótkim czasie, ale może również chronić mózg w starszym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną u ludzi i główną przyczyną otępienia.

Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i obejmuje śmierć neuronów wytwarzających dopaminę w mózgu. Wiele badań wskazuje, że związki katechiny w zielonej herbacie mogą mieć różne działanie ochronne na neurony w probówkach i modelach zwierzęcych, potencjalnie obniżając ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona.

Poprawia stan zdrowia jamy ustnej

Zielona herbata

Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają też inne skutki biologiczne. Niektóre badania pokazują, że mogą zabijać bakterie i hamować wirusy, takie jak wirus grypy, potencjalnie obniżając ryzyko infekcji. Streptococcus mutans jest główną szkodliwą bakterią w jamie ustnej. Powoduje powstawanie płytki nazębnej i jest wiodącym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania próchnicy zębów.

Badania pokazują, że katechiny w zielonej herbacie mogą hamować wzrost Streptococcus mutans. Zużycie zielonej herbaty wiąże się z poprawą zdrowia jamy ustnej i niższym ryzykiem próchnicy. Wiele badań wskazuje również, że zielona herbata może zmniejszyć nieświeży oddech.

Obniża ryzyko cukrzycy typu 2



Cukrzyca typu 2 jest chorobą, która osiągnęła rozmiary epidemii w ciągu ostatnich kilku dekad i obecnie dotyka około 400 milionów ludzi na całym świecie. Choroba ta wiąże się z podwyższonym poziomem cukru we krwi w kontekście insulinooporności lub niezdolności do wytwarzania insuliny.

Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi. Jedno z badań przeprowadzonych na japońskich osobnikach wykazało, że ci, którzy pili zieloną herbatę mieli o 42% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udar są największymi przyczynami zgonów na świecie. Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić niektóre z głównych czynników ryzyka tych chorób.

Obejmuje to cholesterol całkowity, cholesterol LDL i triglicerydy. Zielona herbata dramatycznie zwiększa także zdolność antyoksydacyjną krwi, która chroni cząsteczki LDL przed utlenianiem. Biorąc pod uwagę korzystny wpływ na czynniki ryzyka, nie należy się dziwić, że osoby pijące zieloną herbatę mają nawet o 31% mniejsze ryzyko chorób układu krążenia.

Pomaga schudnąć

Zielona herbata

Biorąc pod uwagę, że zielona herbata może przyspieszyć tempo przemiany materii w krótkim czasie, ma to sens, że może pomóc w utracie wagi. Kilka badań pokazuje, że zielona herbata prowadzi do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha.

Może pomóc Ci żyć dłużej



Oczywiście, w końcu wszyscy musimy umrzeć. To jest nieuniknione. Jednak biorąc pod uwagę, że osoby pijące zieloną herbatę są mniej narażone na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, ma to sens, że może pomóc ci żyć dłużej.

Zobacz także:

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018