Strona głównaWłaściwości zdrowotneZielona herbata - właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu, utrata tkanki tłuszczowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka i wiele innych imponujących korzyści.
Zielona herbata

Związki bioaktywne, które poprawiają zdrowie

 

Zielona herbata jest czymś więcej niż tylko płynem. Wiele związków roślinnych w liściach herbaty robi z niego napój końcowy, który zawiera duże ilości ważnych składników odżywczych. Herbata jest bogata w polifenole, które mają działanie zmniejszające stany zapalne i pomagające w walce z rakiem.

Zielona herbata zawiera duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zapewniają inne korzyści. Substancje te mogą zmniejszać powstawanie wolnych rodników w ciele, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. O tych wolnych rodnikach wiadomo, że odgrywają rolę w starzeniu się i wszelkiego rodzaju chorobach.


- Advertisement -

EGCG jest jednym z najpotężniejszych związków w zielonej herbacie. Został zbadany w celu leczenia różnych chorób i może być jednym z głównych powodów, dla których zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze.

Poprawia funkcję mózgu

Zielona herbata

Zielona herbata nie tylko pozwala ci się obudzić, ale może również sprawić, że będziesz mądrzejszy. Kluczowym składnikiem aktywnym jest kofeina, która jest znanym stymulantem. Nie zawiera tak dużo jak kawa, ale wystarcza do wytworzenia odpowiedzi bez powodowania „roztrzęsionych” efektów związanych ze zbyt dużą ilością kofeiny.

Kofeina była intensywnie badana wcześniej i konsekwentnie prowadzi do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, w tym poprawy samopoczucia, czujności, czasu reakcji i pamięci. Jednak zielona herbata zawiera więcej niż tylko kofeinę. Ma również aminokwas L-teaninę, która jest w stanie przekroczyć barierę krew-mózg.

L-teanina zwiększa aktywność hamującego neuroprzekaźnika GABA, który ma działanie przeciwlękowe. Zwiększa również dopaminę i produkcję fal alfa w mózgu. Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergistyczne. Kombinacja tych dwóch jest szczególnie silna w poprawie funkcji mózgu.

Przyspiesza spalanie tłuszczu

Jeśli spojrzysz na listę składników jakiegokolwiek suplementu spalającego tłuszcz, prawdopodobnie jest tam zielona herbata. Jest tak, ponieważ wykazano, że zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa tempo metabolizmu.

W jednym badaniu z udziałem 10 zdrowych mężczyzn zielona herbata zwiększyła wydatki na energię o 4%. Inne badanie wykazało, że utlenianie tłuszczu wzrosło o 17%, co wskazuje, że zielona herbata może selektywnie zwiększać spalanie tłuszczu.

Jednak niektóre badania dotyczące zielonej herbaty nie wykazują żadnego wzrostu metabolizmu, więc efekty mogą zależeć od osobnika. Wykazano również, że sama kofeina poprawia sprawność fizyczną poprzez mobilizowanie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i udostępnianie ich do wykorzystania jako energii.

Zielona herbata obniża ryzyko raka

Zielona herbata

Rak jest spowodowany niekontrolowanym wzrostem komórek. Jest to jedna z wiodących przyczyn śmierci na świecie. Wiadomo, że uszkodzenie oksydacyjne przyczynia się do rozwoju raka i że przeciwutleniacze mogą mieć działanie ochronne.

Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, więc ma sens, że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, co wydaje się robić:

  • Rak piersi: Metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że ​​kobiety, które piły zieloną herbatę, miały o 20-30% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, najczęstszy nowotwór u kobiet.
  • Rak prostaty: Jedno z badań wykazało, że mężczyźni pijący zieloną herbatę mieli o 48% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.
  • Rak jelita grubego: ​​osoby pijące zieloną herbatę są o 42% rzadziej narażone na raka jelita grubego.

Wiele badań obserwacyjnych wykazało, że osoby pijące zieloną herbatę rzadziej rozwija kilka rodzajów raka. Konieczne są jednak badania o wyższej jakości, aby potwierdzić te efekty.

Chroni przed Alzheimerem i Parkinsonem

Zielona herbata może nie tylko poprawić funkcję mózgu w krótkim czasie, ale może również chronić mózg w starszym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną u ludzi i główną przyczyną otępienia.

Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i obejmuje śmierć neuronów wytwarzających dopaminę w mózgu. Wiele badań wskazuje, że związki katechiny w zielonej herbacie mogą mieć różne działanie ochronne na neurony w probówkach i modelach zwierzęcych, potencjalnie obniżając ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona.

Poprawia stan zdrowia jamy ustnej

Zielona herbata

Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają też inne skutki biologiczne. Niektóre badania pokazują, że mogą zabijać bakterie i hamować wirusy, takie jak wirus grypy, potencjalnie obniżając ryzyko infekcji. Streptococcus mutans jest główną szkodliwą bakterią w jamie ustnej. Powoduje powstawanie płytki nazębnej i jest wiodącym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania próchnicy zębów.

Badania pokazują, że katechiny w zielonej herbacie mogą hamować wzrost Streptococcus mutans. Zużycie zielonej herbaty wiąże się z poprawą zdrowia jamy ustnej i niższym ryzykiem próchnicy. Wiele badań wskazuje również, że zielona herbata może zmniejszyć nieświeży oddech.

Obniża ryzyko cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą, która osiągnęła rozmiary epidemii w ciągu ostatnich kilku dekad i obecnie dotyka około 400 milionów ludzi na całym świecie. Choroba ta wiąże się z podwyższonym poziomem cukru we krwi w kontekście insulinooporności lub niezdolności do wytwarzania insuliny.

Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi. Jedno z badań przeprowadzonych na japońskich osobnikach wykazało, że ci, którzy pili zieloną herbatę mieli o 42% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udar są największymi przyczynami zgonów na świecie. Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić niektóre z głównych czynników ryzyka tych chorób.

Obejmuje to cholesterol całkowity, cholesterol LDL i triglicerydy. Zielona herbata dramatycznie zwiększa także zdolność antyoksydacyjną krwi, która chroni cząsteczki LDL przed utlenianiem. Biorąc pod uwagę korzystny wpływ na czynniki ryzyka, nie należy się dziwić, że osoby pijące zieloną herbatę mają nawet o 31% mniejsze ryzyko chorób układu krążenia.

Pomaga schudnąć

Zielona herbata

Biorąc pod uwagę, że zielona herbata może przyspieszyć tempo przemiany materii w krótkim czasie, ma to sens, że może pomóc w utracie wagi. Kilka badań pokazuje, że zielona herbata prowadzi do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha.

Może pomóc Ci żyć dłużej

Oczywiście, w końcu wszyscy musimy umrzeć. To jest nieuniknione. Jednak biorąc pod uwagę, że osoby pijące zieloną herbatę są mniej narażone na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, ma to sens, że może pomóc ci żyć dłużej.


10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...