Zdrowie i naturalne metody jego utrzymania to obszary, które ludzie eksplorują od wieków. Jednym z najczęściej wymienianych składników o właściwościach prozdrowotnych jest czosnek, który znany jest ze swojego potencjału w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Szczególnie silnie oddziałuje w postaci surowej, jednak jego intensywny smak i zapach nie każdemu przypadają do gustu. Na szczęście, istnieją sposoby, aby złagodzić te negatywne aspekty, jak to ma miejsce w przepisie, który omawiamy poniżej.
Dlaczego warto spożywać czosnek w postaci surowej?
Spożywanie surowego czosnku jest najskuteczniejszym sposobem na wykorzystanie jego dobroczynnych właściwości. To dlatego, że główny związek czosnku, allicyna, traci swoje lecznicze właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Idealnym rozwiązaniem jest obranie i roztarcie czosnku oraz pozostawienie go na powietrzu przez około 15 minut przed spożyciem. Dzięki temu, po roztarciu czosnku i chwili odczekiwania, allicyna staje się bardziej dostępna dla organizmu, który może ją lepiej wykorzystać. Należy także pamiętać, że najlepiej spożywać czosnek na czczo, aby umożliwić właściwe wchłanianie wszystkich składników odżywczych.
Czosnek – lekarstwo na wiele dolegliwości
Według badań naukowych, czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz cukru, zapobiega krzepnięciu krwi i chroni wątrobę, wzmacniając jej funkcje. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe. Czosnek może pomóc w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego oraz zapobieganiu chorobom takim jak:
- choroby serca, w tym choroba niedokrwienna serca i zawał serca
- miażdżyca
- przeziębienie i grypa
- biegunki
- infekcje grzybicze
- choroby nerek
Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność, zdolność organizmu do usuwania toksyn, stymuluje prawidłową przemianę tłuszczów i redukuje objawy osteoartretyzmu, przerostu prostaty oraz cukrzycy.
Połączenie surowego czosnku i miodu
Jeśli nie przepadasz za samym surowym czosnkiem, wypróbuj jego połączenie z miodem. Miód nie tylko ukoi intensywny smak i zapach czosnku, ale również zwiększy korzyści zdrowotne. Badania wykazują, że miód:
- łagodzi objawy grypy i przeziębienia, w tym uporczywy kaszel
- redukuje stany zapalne w organizmie
- wspomaga w problemach żołądkowo-jelitowych
- chroni układ nerwowy i sercowo-naczyniowy
- ma pewne właściwości antydiabetyczne
- działa jako silny antyoksydant, chroniąc przed przedwczesnym starzeniem i uszkodzeniem narządów
Sposób spożywania surowego czosnku i miodu
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej jest spożywać czosnek na czczo i w postaci surowej. Rano, przed śniadaniem, rozgnieć pół lub jeden ząbek czosnku i wymieszaj go z łyżką miodu. Ważne jest, aby korzystać z wysokiej jakości składników. Spożyj mieszankę, a następnie zaczekaj co najmniej 15 minut przed spożyciem posiłku lub popiciem porannej kawy, idealnie jednak pół godziny.
Uważaj na nadmiar
Mimo że surowy czosnek jest zdrowy, trzeba go spożywać z umiarem. 1 do 2 ząbków czosnku to zupełnie bezpieczna ilość, większa ilość może jednak prowadzić do nieświeżego oddechu, zgagi, problemów żołądkowych oraz innych nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jednym z najpoważniejszych skutków nadmiernej konsumpcji czosnku jest zwiększone ryzyko krwawienia, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe. Jeśli bierzesz warfaryn lub podobne leki, nie przesadzaj z ilością czosnku.
Ostrzeżenie dla osób z problemami żołądkowymi
Spożywanie surowego czosnku może być problematyczne dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy lub nadkwasotę żołądka, ponieważ czosnek zwiększa kwasowość, co może pogorszyć dolegliwości. W innych przypadkach jednak jego spożycie jest całkowicie bezpieczne.
Podsumowując, jedna łyżeczka dziennie może przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia. Warto wykorzystać dobroczynne właściwości czosnku, zwłaszcza w połączeniu z miodem, ale pamiętaj o umiarze i dobrym samopoczuciu.