Jeśli jesteś miłośnikiem naturalnych możliwości leczenia różnych komplikacji zdrowotnych, preparat z czarnuszki z pewnością Cię zainteresuje.
Przepis jest bardzo prosty, wystarczą tylko 2 składniki i trochę czasu. Przygotujesz lek, który skutecznie zwalcza stany ostre i przewlekłe, ale można go również stosować zapobiegawczo.
Przepis na olej z czarnuszki
Składniki:
- 5 łyżeczek czarnuszki
- 200 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zmiel 5 łyżeczek czarnego kminku na drobny proszek. Umieść go w żaroodpornej misce, zalej oliwą z oliwek i wymieszaj.
Do dużego garnka wlej wodę i umieść na nim szklaną miskę z kminkiem i oliwą. Będziesz to gotować na parze w bardzo niskiej temperaturze.
Mieszaj czasami i gotuj przez 20 minut, aby wyekstrahować olejki eteryczne z kminku. Po upływie wymaganego czasu olej jest gotowy i można go przelać do mniejszego słoiczka.
Przechowuj olej w lodówce. Można go stosować nie tylko w stanach ostrych i przewlekłych, ale także zapobiegawczo, wystarczy zaledwie 1 łyżka stołowa dziennie na kilka minut przed posiłkiem.
Możesz uznać jego smak za zbyt gorzki, dlatego można go wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodaj łyżkę oleju do szklanki soku i wypij.
Korzyści z czarnuszki
Jeśli zafundujesz sobie domową kurację, w której główną rolę odegra czarnuszka, możesz szybko, łatwo i naturalnie pozbyć się następujących komplikacji zdrowotnych lub przynajmniej zmniejszyć ich objawy:
- astma
- reumatoidalne zapalenie stawów
- łuszczyca
- cukrzyca
- wysokie ciśnienie krwi
- wysoki cholesterol
- infekcje bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze
- zapalenie oskrzeli, płuc i zatok
- choroby wątroby
Jeśli zastanawiasz się, jak to możliwe, że olej z czarnuszki działa na tak wiele różnych dolegliwości, to dlatego, że ma idealny skład chemiczny.
Zawiera ponad 200 skutecznych substancji bioaktywnych, które wzajemnie się uzupełniają, co daje silniejsze efekty.
W oleju z czarnuszki można znaleźć m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B1, B2, B6, C, E oraz nigelinę.