1 łyżka cudownego nasionka może wspomóc organizm w przypadku wielu chorób

Jeśli jesteś miłośnikiem naturalnych możliwości leczenia różnych komplikacji zdrowotnych, preparat z czarnuszki z pewnością Cię zainteresuje.

Przepis jest bardzo prosty, wystarczą tylko 2 składniki i trochę czasu. Przygotujesz lek, który skutecznie zwalcza stany ostre i przewlekłe, ale można go również stosować zapobiegawczo.

Przepis na olej z czarnuszki

Składniki:

  • 5 łyżeczek czarnuszki
  • 200 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Zmiel 5 łyżeczek czarnego kminku na drobny proszek. Umieść go w żaroodpornej misce, zalej oliwą z oliwek i wymieszaj.

Do dużego garnka wlej wodę i umieść na nim szklaną miskę z kminkiem i oliwą. Będziesz to gotować na parze w bardzo niskiej temperaturze.

Mieszaj czasami i gotuj przez 20 minut, aby wyekstrahować olejki eteryczne z kminku. Po upływie wymaganego czasu olej jest gotowy i można go przelać do mniejszego słoiczka.

Przechowuj olej w lodówce. Można go stosować nie tylko w stanach ostrych i przewlekłych, ale także zapobiegawczo, wystarczy zaledwie 1 łyżka stołowa dziennie na kilka minut przed posiłkiem.

Możesz uznać jego smak za zbyt gorzki, dlatego można go wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodaj łyżkę oleju do szklanki soku i wypij.

Korzyści z czarnuszki

Jeśli zafundujesz sobie domową kurację, w której główną rolę odegra czarnuszka, możesz szybko, łatwo i naturalnie pozbyć się następujących komplikacji zdrowotnych lub przynajmniej zmniejszyć ich objawy:

  • astma
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • łuszczyca
  • cukrzyca
  • wysokie ciśnienie krwi
  • wysoki cholesterol
  • infekcje bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze
  • zapalenie oskrzeli, płuc i zatok
  • choroby wątroby

Jeśli zastanawiasz się, jak to możliwe, że olej z czarnuszki działa na tak wiele różnych dolegliwości, to dlatego, że ma idealny skład chemiczny.

Zawiera ponad 200 skutecznych substancji bioaktywnych, które wzajemnie się uzupełniają, co daje silniejsze efekty.

W oleju z czarnuszki można znaleźć m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B1, B2, B6, C, E oraz nigelinę.