10 najlepszych korzyści zdrowotnych ananasów
Oceń ten post

Ananasy to soczyste owoce tropikalne z koroną królewską, które są doceniane nie tylko ze względu na ich charakterystyczny słodki i cierpki smak, ale także ze względu na ogromne korzyści zdrowotne.

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ananasów

Owoc jest pełen przeciwutleniaczy, błonnika, witamin A i C, tiaminy, wapnia, potasu, fosforu, manganu i kwasu foliowego . Dodatkowe korzyści to niski poziom sodu i tłuszczu. Dodatkowo mając mało kalorii ananasy z pewnością są przyjacielem dietetyka.

Ciesz się tymi pikantnymi owocami surowymi, grillowanymi lub smażonymi. Możesz dodać go do sałatki owocowej lub po prostu zjeść ją jako przekąskę owocową.

Oto 10 korzyści zdrowotnych ananasa.



1. Trawienie pokarmów

Ananasy są dobre do trawienia, a także łagodzą podszewki żołądka i jelit. Zawierają białko rozpuszczalne, nierozpuszczalne i bromelainę, enzym proteolityczny, który rozkłada białko i wspomaga trawienie.

Ananas pomaga również w leczeniu infekcji jelitowych. Co więcej sok ananasowy działa jako naturalny środek przeczyszczający i dlatego leczy zaparcia.

Ciesz się tym owocem między posiłkami, aby ułatwić dobre trawienie. Nie należy go spożywać w nadmiarze, ponieważ może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.

2. Wzmacnia odporność

Ananasy są wypełnione witaminą C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Chronią organizm przed wirusami i zwiększają odporność na przeziębienia, grypę, infekcje ucha i inne choroby zakaźne.

Witamina C działa również jako przeciwutleniacz w celu ochrony komórek organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Gromadzenie wolnych rodników przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej prowadzącej do miażdżycy, która jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych.

3. Łagodzi poranne mdłości

Badania wykazały, że jedzenie ananasa wcześnie rano może pomóc zmniejszyć nudności i wymioty.

Działanie łagodzące mdłości można przypisać dużej zawartości witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy B6, która pomaga w łagodzeniu nudności spowodowanych ciążą.

4. Dobre dla diet odchudzających

Ananas jest świetnym owocem dla osób odchudzających się na diecie, ponieważ daje uczucie sytości i dostarcza energii. Pół filiżanki świeżego ananasa ma mniej niż 60 kalorii. Owoc ma wysoką zawartość wody i zawiera błonnik, dzięki czemu czujesz się dłużej pełen.

Możesz również stworzyć nalewkę, aby ułatwić odchudzanie krojąc ananas na kawałki, przetwarzając go w maszynce do mięsa, wlewając do słoika wraz z miąższem i dodając kufel wódki. Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Weź jedną łyżkę stołową tej nalewki na 15 do 20 minut przed zjedzeniem posiłków.

5. Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu

Regularne spożywanie ananasa zmniejsza również ryzyko nadciśnienia lub wysokiego ciśnienia krwi, ponieważ owoc jest obciążony potasem i ma niską zawartość sodu.

Jedna filiżanka ananasa zawiera około 1 mg sodu i 195 mg potasu. Wyższe poziomy potasu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, podczas gdy wyższy poziom sodu podnosi ciśnienie krwi.

6. Walczy z zapaleniem

Ananasy zawierają bromelainę, która działa jako naturalny środek przeciwzapalny. Przeciwdziała stanom zapalnym związanym z problemami takimi jak zapalenie ścięgien, skręcenia, napięcia i drobne urazy mięśniowe, a także pomaga zmniejszyć siniaki. Ponadto łagodzi zapalenie stawów oraz ból związany z dną i stany zapalne.



7. Promuje zdrowie oczu

Będąc bogaty w witaminę A, ananasy są dobre dla utrzymania zdrowia oczu i ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej, pierwotną przyczyną utraty wzroku u osób starszych.

Badanie opublikowane w Archives Of Ophthalmology sugeruje, że spożywanie trzech lub więcej porcji ananasa dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem o 36 procent w porównaniu do tych, którzy spożywają mniej niż 1,5 porcji ananasa dziennie.

8. Utrzymuje zdrowe kości

Ananasy są dobrym źródłem śladowego manganu mineralnego, niezbędnego dla zdrowia kości. W rzeczywistości niski poziom manganu wiązał się z wadą kości i utratą masy kostnej, co prowadziło do niskiej gęstości kości i osteoporozy.

Mangan chroni również komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniając w ten sposób proces starzenia i zapobiegając chorobom przewlekłym, w tym rakowi.

Filiżanka świeżych kawałków ananasa zapewnia około 75 procent dziennego zapotrzebowania na mangan.

9. Zdrowa skóra

Ananas doskonale nadaje się do utrzymania pieknej skóry dzięki zawartości witaminy C, która pomaga w naprawie uszkodzonej tkanki i promuje rozjaśnienie skóry. Dodatkowo jego enzymy zwiększają elastyczność skóry i eliminują martwe komórki skóry. Owoce bogate w przeciwutleniacze doskonale nadają się również do pielęgnacji przeciwstarzeniowej.



10. Wspiera zdrowie jamy ustnej

Wysoka zawartość witaminy C w ananasach pomaga zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej na zębach, a to z kolei zmniejsza ryzyko chorób dziąseł . Badania pokazują, że niższe spożycie witaminy C wiąże się z wyższymi wskaźnikami chorób przyzębia.

Dodatkowo badania pokazują, że bromelaina w ananasie działa jak naturalny środek do usuwania plam. W związku z tym pomaga wybielić i rozjaśnić zęby.

Kwaśne pokarmy, takie jak ananas, mają jednak tendencję do zmiękczania szkliwa zębów, torując drogę do uszkodzenia zębów. Pamiętaj więc, aby po zjedzeniu ananasa lub piciu soku z ananasa dokładnie wypłukać usta wodą.