Ciemna czekolada, znana również jako „czarna czekolada” jest wytwarzana z prażonych ziaren kakaowych z drzewa kakaowego, tłuszczu i cukru. W przeciwieństwie do czekolady mlecznej, ciemna czekolada nie ma mleka albo ma jej znacznie mniej.
Jest również mniej słodka w smaku, w rzeczywistości najlepszej jakości ciemna czekolada z zawartością kakao w zakresie od 70 do 99 procent ma gorzki smak.
Możesz cieszyć się nią jak kawałkiem słodyczy lub dodać ją do koktajli lub domowych ciast i babeczek. Ciemna czekolada może być zdrowym przysmakiem o ile wybierzesz mądrze i będziesz ją jadł z umiarem.
Wytworzona z nasion drzewa kakaowego jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na świecie. Inne zdrowe składniki odżywcze w ciemnej czekoladzie to błonnik rozpuszczalny, potas, mangan, cynk, selen, miedź, magnez i żelazo.
Wraz z tymi substancjami odżywczymi ciemna czekolada zawiera również mała ilość kalorii i umiarkowane ilości cukru. Kiedy jemy ją z umiarem może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie. Kilka badań z różnych części świata potwierdziło korzyści zdrowotne wynikające z gorzkiej czekolady.
Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z gorzkiej czekolady.
1. Łagodzi stres
Aby złagodzić stres lub poprawić nastrój zawsze możesz polegać na ciemnej czekoladzie. Pomaga zwiększyć poziom serotoniny neuroprzekaźnika, który działa jako naturalny środek przeciwdepresyjny .
Badania przeprowadzone przez naukowców z Nestle Research Center w Szwajcarii i opublikowane online w Journal of Proteome Research American Chemical Society potwierdziły, że związki chemiczne w gorzkiej czekoladzie odgrywają kluczową rolę w poprawie dyspozycji osób, które doświadczają wyższego poziomu stresu.
Okazało się, że spożywanie ciemnej czekolady codziennie przez dwa tygodnie może obniżyć poziom hormonów stresu u osób z silnym stresem.
Dodatkowo ciemna czekolada zawiera magnez, który pomaga zwalczać stres, zmęczenie, depresję i drażliwość. Kiedy jesz czekoladę, aby walczyć ze stresem upewnij się, że zawiera więcej niż 85% kakao.
2. Obniża poziom cholesterolu
Okazało się, że kakao w ciemnej czekoladzie obniża poziom (LDL) złego cholesterolu we krwi, który może zatykać żyły i wewnętrzne ściany tętnic ioraz hamować prawidłowe funkcjonowanie.
Silne przeciwutleniacze w ciemnej czekoladzie również zapobiegają utlenianiu LDL, co z kolei zmniejsza ryzyko zawałów serca lub udarów mózgu.
Dowody z badań klinicznych pokazują również, że kakao może zwiększać poziom (HDL) dobrego cholesterolu. Nie jest jasne czy wynika to z obecności flawonoidów czy teobrominy w kakao.
Niski poziom LDL i wysoki poziom HDL mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, w szczególności miażdżycy tętnic wieńcowych i ataków serca.
3. Zmniejsza ciśnienie krwi
Ciemna czekolada może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Flawanol, flawonoid obecny w kakao pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić przepływ krwi do serca.
Flawanol w ciemnej czekoladzie pobudza śródbłonek, wyściółkę tętnic do wytwarzania tlenku azotu. Tlenek azotu wysyła sygnały do tętnic, aby się zrelaksować co obniża oporność na przepływ krwi, a tym samym obniża ciśnienie krwi.
Przy niższym ciśnieniu krwi istnieje również mniejsze ryzyko wystąpienia wielu rodzajów chorób serca, takich jak niewydolność serca, migotanie przedsionków i miażdżyca. Może nawet zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, demencji i udaru mózgu.
Po prostu zjedz mały kawałek ciemnej czekolady codziennie, aby obniżyć ciśnienie krwi. Pamiętaj, aby wybrać ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70 procent kakao.
4. Zapobiega udarowi
Regularne spożywanie ciemnej czekolady w umiarkowanych ilościach może nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru w późniejszym życiu. Wynika to z wysokiego poziomu flawonoidów, rodzaju przeciwutleniacza. Flawonoidy mogą zmniejszać lepkość krwi i zapobiegać krzepnięciu krwi, co z kolei pomaga zapobiegać atakom serca i udarom.
Naukowcy z Sztokholmskiego Instytutu Karolinska przebadali ponad 37 000 mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat przez około 10 lat. Okazało się, że ci, którzy zjadali około 60 g na tydzień, mieli o 17 procent niższe ryzyko wystąpienia udaru w tym okresie w porównaniu do tych, którzy nie zjadali czekolady.
Aby poprawić przepływ krwi w mózgu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu spożywaj gorzką czekoladę raz w tygodniu.
5. Zwiększa moc mózgu
Ciemna czekolada poprawia także funkcjonowanie mózgu. Według badań przeprowadzonych na University of Nottingham spożywanie gorzkiej czekolady może zwiększyć przepływ krwi w mózgu nawet do trzech godzin. To z kolei poprawia krótkotrwałą pamięć i ogólne poziomy czujności przez krótki czas.
Ponadto wysoka zawartość flawanolu w ciemnej czekoladzie poprawia także funkcje mózgu u osób walczących z brakiem snu, a nawet spowalnia efekty starzenia się poprzez zwiększenie krążenia.
Dodatkowo kakao w ciemnej czekoladzie poprawia koncentrację, czas reakcji i pamięć.
6. Pomoc w utracie wagi
28 g ciemnej czekolady spożywane trzy razy w tygodniu może pomóc stracić nadmiar kilogramów. Jest bogata w błonnik dzięki czemu nie czujesz głodu przez dłuższy czas.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kopenhaskim jedzenie ciemnej czekolady z umiarem daje większy efekt wypełniający i zmniejsza apetyt na tłuste, słodkie i słone potrawy.
Ponadto będąc bogatą w przeciwutleniacze ciemna czekolada może spowalniać trawienie i mniej zjesz przy następnym posiłku. Może nawet oprzyspieszyć metabolizm, aby spalić więcej tłuszczu i kalorii.
7. Chroni skórę
Umiarkowane ilości ciemnej czekolady w diecie mogą również pomóc zachować zdrową, promienną i bez skazy skórę. Kilka przeciwutleniaczy w ciemnej czekoladzie chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników co powoduje oksydacyjne uszkodzenia komórek. Wolne rodniki mogą przyspieszyć proces starzenia się.
Flawonoidy w ciemnej czekoladzie chronią skórę przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi słońca, jedną z głównych przyczyn takich stanów jak oparzenie słoneczne i rak skóry.
Dodatkowo ekstrakt kakaowy obecny w ciemnej czekoladzie pomaga zmniejszyć szorstkość i łuszczenie się skóry, a także poprawia jej nawilżenie.
8. Leczy uporczywy kaszel
Zawiera substancję chemiczną znaną jako teobromina, która pomaga w kaszlu poprzez rozluźnienie nerwu, który wywołuje kaszel.
Naukowcy z brytyjskiej National Health Service podawali teobrominę dwa razy dziennie przez dwa tygodnie 300 pacjentom hospitalizowanym z powodu przewlekłego kaszlu. Okazało się, że 60 procent osób przyjmujących ten związek odczuło ulgę od kaszlu. Inne badania przeprowadzone w Imperial College w Londynie miały podobne wyniki.
Czekolada gorzka również nie wywoływała skutków ubocznych, a układ sercowo-naczyniowy i ośrodkowy układ nerwowy nie uległy zmianie. W przeciwieństwie do dostępnych bez recepty leków na kaszel, ciemna czekolada nie wywoływała senności.
9. Leczy biegunkę
Naukowcy z Children’s Hospital & Research Institute w Oakland potwierdzili, że ciemna czekolada może złagodzić objawy biegunki. Ziarna kakaowe zawierają dużą ilość substancji chemicznych zwanych flawonoidami, które wiążą się i hamują białko w jelitach zwane CFTR, które reguluje wydzielanie płynu w jelicie cienkim. Powoduje to szybkie złagodzenie objawów biegunki.
Następnym razem, gdy będziesz mieć biegunkę zjedz ciemną czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Im więcej flawonoidów zawiera ciemna czekolada, tym szybciej działa lek.
10. Kontroluje poziom cukru we krwi
Kakao w ciemnej czekoladzie może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Włoskie badanie przeprowadzone w 2005 r. wykazało, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zwiększa wrażliwość na insulinę, zmniejszając tym samym ryzyko cukrzycy.
Flawonoidy obecne w ciemnej czekoladzie zwiększają produkcję tlenku azotu co pomaga zmniejszyć oporność na insulinę i pomaga organizmowi efektywniej wykorzystać insulinę.
Ciemna czekolada może również pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie podniesie poziomu cukru. Jednak dla diabetyków zaleca się jeść ciemną czekoladę bez cukru, którą można łatwo znaleźć na rynku.