Jabłka to jedne z najczęściej uprawianych owoców na świecie. Istnieje około 7500 odmian, które można spożywać na surowo, w pieczonych deserach i potrawach, w postaci sałatek lub soku.
Jabłka prawie nie zawierają tłuszczu, sodu ani cholesterolu. Dodatkowo są one pełne wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C (silny naturalny przeciwutleniacz), witaminy z grupy B (ryboflawina, tiamina i witamina B-6), składniki odżywcze, błonnik, wapń, potas i fosfor.
Ze względu na wszystkie te składniki odżywcze jabłka znajdują się wysoko na liście zdrowego pożywienia.
1. Ochrona przed rakiem
Będąc bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych fitochemikaliów, jabłka pomagają chronić komórki przed wywołującymi raka uszkodzeniami oksydacyjnymi, zatrzymują wzrost guza i promują śmierć komórek rakowych.
Jabłka są szczególnie korzystne w zapobieganiu raka okrężnicy, piersi, wątroby i płuc.
Kilka badań przeprowadzonych przez American Institute for Cancer Research wykazało, że regularne spożywanie jabłek może hamować wzrost nowotworu piersi o 17 procent.
Również spożywanie jednego lub więcej jabłek dziennie może zmniejszyć ryzyko raka płuc i okrężnicy i pomóc w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego.
2. Zapewniają zdrowsze serce
Jabłka są bogatym źródłem fitoskładników, znanych jako kwercetyna, katechina, floridyna i kwasy chlorogenowe, które pomagają chronić układ krwionośny przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Utlenianie bierze udział w tworzeniu się płytki, która prowadzi do różnych typów chorób serca.
Obecna w jabłkach pektyna pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiegać blokowaniu ścian tętnic, co zmniejsza przepływ krwi do serca.
Badacze z University of California odkryli, że jedzenie dwóch jabłek lub picie 360 ml soku jabłkowego dziennie wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca.
3. Zarządza cukrzycą
Jabłka mogą również obniżyć ryzyko cukrzycy. Badanie z udziałem 187,382 osób wykazało, że ludzie, którzy jedli trzy porcje jabłek tygodniowo, mieli o 7 procent niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy ich nie jedli.
Polifenole w jabłkach wpływają na proces i wchłanianie węglowodanów, a to z kolei zwiększa regulację poziomu cukru we krwi.
Ponadto jabłka mogą zmniejszyć wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym, stymulują trzustkę do wytwarzania insuliny. Wszystkie te elementy współpracują ze sobą, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy, a także zarządzać chorobą.
4. Pomoc w utracie wagi
Jabłka są bogatym źródłem błonnika i mają niską kaloryczność, dzięki czemu świetnie sprawdzają się do kontroli wagi. Kiedy jesz produkty bogate w błonnik czujesz się dłużej syty co pomaga zapobiegać przejadaniu się.
Ponadto pektyny obecne w jabłkach pomagają w utracie wagi. Pektyna zwykle wymaga więcej żucia i sprawia, że czujesz się pełny.
Ponadto, gdy pektyna rozpuszcza się w żołądku, tworzy żelopodobną substancję, która wychwytuje dietetyczny cholesterol i tłuszcz, ograniczając w ten sposób ilość tłuszczu wchłanianego przez twoje komórki.
Według brazylijskiego badania kobiety, które zjadały trzy lub więcej jabłek dziennie straciły na wadze w porównaniu do tych, które ich nie jadły.
Utrzymanie zdrowej wagi zmniejsza również ryzyko wystąpienia problemów z sercem, udarów, cukrzycy typu 2, nadciśnienia i wielu innych problemów zdrowotnych.
5. Wzmacniają kości
Wiadomo, że wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla mocnych kości, a jabłka są dobrym źródłem skoncentrowanego wapnia.
Jabłka zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić gęstość kości i związek znany jako bor, który wzmacnia kości, jak również zapobiega złamaniom.
Ponadto flawonoid znany jako florididzina obecny w jabłkach odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka osteoporozy, szczególnie u kobiet po menopauzie.
6. Zapobiegają astmie
Brytyjskie badanie wykazało, że ludzie, którzy spożywali od dwóch do pięciu jabłek tygodniowo mieli o 32 procent niższe ryzyko zachorowania na astmę w porównaniu do innych osób.
Wynika to głównie z obecności flawonoidów w jabłkach, które pomagają w łagodzeniu stanu zapalnego w drogach oddechowych. Jabłka zawierają również kwasy fenolowe, które ułatwiają osobie z astmą swobodne oddychanie, zmniejszając potrzebę stosowania terapii oddechowej.
Jabłka są również dobrym źródłem witaminy C, innego niezbędnego składnika odżywczego do łagodzenia stanu zapalnego i utrzymania zdrowych i silnych płuc. Witamina C wzmacnia również układ odpornościowy, który pomaga osobie cierpiącej na astmę zwalczać objawy.
7. Rozjaśniają zęby
Spożywanie jabłka po każdym posiłku może pomóc pozbyć się żółtych plam na zębach. Ściągająca jakość i łagodna kwasowość jabłek mogą rozjaśnić i oczyścić zęby.
Jabłka działają jak szczoteczka do zębów podczas żucia i mogą pomóc uporać się z upartymi plamami. Jedząc chrupiące jabłka przez kilka dni zobaczysz różnicę w kolorze zębów.
Ponieważ jabłka zawierają cukier i kwas po jedzeniu przepłucz usta wodą. Jeśli cukry i kwas pozostaną na zębach mogą powodować problemy dentystyczne.
8. Odtruwają wątrobę
Pektyna w jabłkach ma wyjątkowe właściwości detoksykacyjne. Pomaga wyeliminować niepożądane metale ciężkie, nadmierny cholesterol i inne toksyny obecne w organizmie podczas procesu trawienia w jelicie.
Ten proces zmniejsza obciążenie wątroby i pomaga przywrócić optymalne funkcjonowanie układu trawiennego, komórkowego i krążenia.
Detoksykacja wątroby zapobiega również bólom głowy, rozdętym żołądkom, alergiom, niestrawności i bezsenności.
9. Poprawiają zdrowie mózgu
Naukowcy z Cornell University odkryli, że zarówno świeże jabłka, jak i sok jabłkowy pomagają spowolnić związane z wiekiem problemy poznawcze.
Jabłka są wiodącym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza, który chroni komórki mózgowe przed atakami wolnych rodników. Jest to bardzo korzystne w poprawie zdrowia mózgu i zmniejszeniu ryzyka zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
Aby poprawić zdrowie mózgu spożywaj jabłka ze skórą, ponieważ kwercetyna występuje głównie w skórze.
10. Obniżają poziom cholesterolu
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Florydy wykazało, że ci, którzy codziennie jedli jabłka mieli mniej złego cholesterolu (LDL) i więcej dobrego cholesterolu (HDL) w porównaniu do tych, którzy nie jedli jabłek.
Wysoki poziom cholesterolu LDL jest uważane za bardzo niebezpieczne i może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, dlatego bardzo ważne jest obniżenie ilości poprzez jedzenie jabłek.
Obecna w jabłkach pektyna pomaga również obniżyć poziom cholesterolu poprzez obniżenie wydzielania insuliny. Również błonnik w jabłkach pomaga zapobiegać wzrostowi złego cholesterolu obecnego we krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.